top of page
4ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Δημιουργικής Έκφρασης 
Πνευματικό Κέντρο Χανίων 18/11/2016

Η Περιφερειακή Δ/νση Π/Θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης συνδιοργάνωσε με την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων-Τμήμα Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας, Απασχόλησης, το 4ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Δημιουργικής Έκφρασης Δυτικής Κρήτης την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 ώρα 17:00 (Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Α. Παπανδρέου 70) στο οποίο είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης για ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ /Δράση ΚΑ1 & ΚΑ2 που έχουν ήδη υλοποιηθεί.

Ανάμεσα στα ευρωπαϊκά προγράμματα που παρουσιάστηκαν, συμμετείχε και το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων παρουσιάζοντας το πρόγραμμα που μόλις ολοκλήρωσε με τίτλο «Live Together in the School: Social Interactions, Learning Skills and Child Rhythms».

ΤΟ 11ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΩΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΣΕ ΝΕΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ERASMUS+/KA2 ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2016-18

Νέο σχέδιο ERASMUS+/KA2 με τίτλο "Quality - 3C Child (cheerful, courageous, creative child)?" με εταίρο το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων εγκρίθηκε από τον Εσθονικό Φορέα και την Ευρωπαϊκή Ένωση με συντονίστρια την Ένωση Προσχολικής Εκπαίδευσης Εσθονίας  για τη διετία 2016-2018. Εταίροι μας το Πανεπιστήμιο Τάρτου της Εσθονίας, το Jarun Kindergarten της Κροατίας, Slampes pirmsskolas izglrt-rbas iestade "Pienen-rte" / Slampes PII " Pienenlte" της Λετονίας, το CREF- Centro de Recursos Educativos e Formação CREF Education φορέας εκπαίδευσης της Πορτογαλίας και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων. 

Από τις 51 αιτησεις που κατατέθηκαν στην Εσθονία στην κατηγορία αυτή, εγκρίθηκαν 11 και μόνο 2 στη γενικη εκπαίδευση. Ένα από αυτά το σχέδιο που θα υλοποιήσουν από το 2016 έως το 2018 η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων. 

Τις νέες δυνατότητες που μπορούν να διασφαλίσουν τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της μαθησιακής διαδικασίας στη βασική εκπαίδευση υποστηρίζοντας την επιτυχία και σωστή ανάπτυξη του παιδιού προβλέπει το νέο σχέδιο ERASMUS+/KA2 με τίτλο "Quality - 3C Child (cheerful, courageous, creative child)?".

Με στόχους την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών μέσω της καθοδήγησης και αξιολόγησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον και της δημιουργίας και εφαρμογής προτύπων ποιότητας και κριτηρίων στην καινοτόμο μάθηση και διαδικασία ανάπτυξης, οι συμμετέχοντες:

-θα εκπαιδευτούν και συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά ταξίδια προκειμένου να αυξήσουν τη θεωρητική και πρακτική γνώση για τη μάθηση και την εκπαιδευτική διαδικασία σε διάφορες ποιοτικές πτυχές της,

-θα ερευνήσουν το είδος του ενδιαφέροντος που οδηγεί στην ποιότητα της μάθησης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας (για ηγέτες, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς) σε διαφορετικές χώρες,

-θα γίνει ανταλλαγή των καλών πρακτικών για την εφαρμογή της, απαραίτητης σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή επιτροπή, ποιότητας  στους βασικούς εκπαιδευτικούς στόχους και τα κριτήρια αξιολόγησης και μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των παραγόντων που επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών,

-θα διαμοιραστεί ως μία πολύ καλή πρακτική παιδαγωγικής τεκμηρίωσης, ένας φάκελος σε κάθε εταίρο με πρότυπα μάθησης του παιδιού σε κάθε χώρα,

-θα εργαστούν ομαδοσυνεργατικά σε κοινό πρότυπο ποιότητας για τη γνώση και την παρακολούθηση της μαθησιακής διαδικασίας με προοπτική βελτιώσεων,

-με την υποστήριξη της εμπειρίας  και των προσδοκιών των εταίρων θα εκπονηθούν κοινά κριτήρια αξιολόγησης που επηρεάζουν τη γνώση και τη μαθησιακή διαδικασία όπως και την ανάπτυξη του παιδιού προκειμένου να διαφανούν όλοι οι παράγοντες από αυτή τη συνεργατική μελέτη.

3ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Δημιουργικής Έκφρασης Πνευματικό Κέντρο Χανίων

15/6/2015

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Γεώργιος Τερζάκης και η Προωθήτρια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας Τζένη Ψαλτάκη διοργάνωσαν την Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015 το 3ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Δημιουργικής Έκφρασης στο Πνευματικό Κέντρο, στα Χανιά από τις 17:30- 21:30 στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης, της προώθησης καινοτόμων δράσεων και της διάχυσης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης, Teachers 4 Europe & Erasmus+.

Ανάμεσα στα ευρωπαικά προγράμματα που παρουσιάστηκαν, συμμετείχε και το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων παρουσιάζοντας τα δύο προγράμματα που υλοποίησε. Ειδικότερα και σύμφωνα με το πρόγραμμα:

 

  • 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων - Σκορδύλη Μαρία - Βλησίδη Ελένη και Φωτάκη Μαρία- Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθηση/Comenius-Πολυμερείς σχολικές συμπράξεις με τίτλο: «E.U.R.O.P.E.- European Union Regions in our Pupil’s Eyes»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην παρουσίαση αυτή, συμμετείχε και νήπιο μας, όπου με τη βοήθεια μας και με την στήριξη της μαμάς του, η οποία το παρακολουθούσε ως ακροάτρια, μας "ταξίδεψε" με μία ταινία που δημιουργήθηκε με δικές του φωτογραφίες, στο εταιρικό νηπιαγωγείο στο Anzio και τη Ρώμη της Ιταλίας που πρόσφατα είχε επισκεφτεί, με την μητέρα του και τη συντονίστρια Νηπιαγωγό Μαρία Σκορδύλη, στο πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαικού προγράμματος Διά Βίου Μάθηση/Comenius-Πολυμερείς σχολικές συμπράξεις με τίτλο: «E.U.R.O.P.E.- European Union Regions in our Pupil’s Eyes»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων - Σκορδύλη Μαρία, Βλησίδη Ελένη και Φωτάκη Μαρία - Πρόγραμμα Erasmus+/Δράση ΚΑ2- «Συνεργασία για την καινοτομία και ανταλλαγή καλών πρακτικών στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης»-Στρατηγικές Συμπράξεις αποκλειστικά μεταξύ σχολείων «Live Together in the School: Social Interactions, Learning Skills and Child Rhythms»

LIVE TOGETHER IN THE SCHOOL: SOCIAL

INTERACTIONS, LEARNING SKILLS AND

CHILD’S RHYTHMS

Σχέδιο ERASMUS+/ Σχολική Εκπαίδευση KA2 για τα έτη 2015-2016

 

Η έγκριση συμμετοχής για το Πρόγραμμα Erasmus+/Δράση ΚΑ2‐ «Συνεργασία για καινοτομία και ανταλλαγή

καλών πρακτικών στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης» ‐Στρατηγικές Συμπράξεις αποκλειστικά μεταξύ

σχολείων με το σχέδιο

LIVE TOGETHER IN THE SCHOOL: SOCIAL INTERACTIONS, LEARNING SKILLS AND CHILD’S RHYTHMS

πραγματοποιήθηκε από το αντίστοιχο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών της Γαλλίας για τη διετία 2014-2016 τον Οκτώβριο του 2014.

Συμμετέχουν σε αυτό οι χώρες: Γαλλία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισλανδία, Ιταλία και Τουρκία.

Η στρατηγική αυτή συνεργασία σκοπό έχει την ανάπτυξη και χρήση καλών πρακτικών στην εκπαίδευση για την κοινωνική ανάπτυξη, τις μαθησιακές ικανότητες και τη διαφοροποιημένη μάθηση.

Στόχοι της ειδικότερα:

-η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών, αυτοεκτίμησης και μη βίαιης επικοινωνίας

-η βελτίωση των ενδοσχολικών σχέσεων και σχολικού κλίματος, στοιχεία απαραίτητα για την ευημερία και ατομική επιτυχία, διαμορφώνοντας ευρωπαίους πολίτες με συνειδητοποιημένα δικαιώματα

-η βελτίωση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών, η επαγγελματική τους γνώση (επίπεδο της αγγλικής γλώσσας, παιδαγωγικά μοντέλα, πολιτιστική γνώση) και η βελτίωση των πρακτικών στην τάξη (καλύτερη οργάνωση των ρυθμών μάθησης, η υιοθέτηση διαφόρων μορφών παιδαγωγικής, τρόπων εργασίας, βελτίωση παιδαγωγικής ατμόσφαιρας).

-η ενίσχυση της εκπαιδευτικής συνοχής και συνεργασίας μεταξύ του σχολείου και των λοιπών εταίρων. 

 

E.U.R.O.P.E.- European Union Regions in Our Pupils’ Eyes 

Ευρωπεριφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μάτια των μαθητών μας

                                                           για τα έτη 2013-2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το project E.U.R.O.P.E. ( Eυρωπεριφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μάτια των μαθητών μας ) ;ήταν ένα σχέδιο που υλοποιήθηκε τη διετία 2013-15 και βασίστηκε στην ιδέα ότι τα σύνορα δεν χωρίζουν αλλά συνδέουν. Η Ευρώπη αλλάζει κάθε μέρα και οι τάσεις της ελεύθερης μετακίνησης, κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις της ταχείας προσαρμογής σε διαφορετικούς «κόσμους» : την υγεία , την έρευνα και την ανάπτυξη, την εκπαίδευση και την κατάρτιση , την προστασία του περιβάλλοντος , τον τουρισμό και την αναψυχή , τη διάσωση και την ασφάλεια, την επικοινωνία , την κινητικότητα των ανθρώπων .

Συμμετείχαν σε αυτό δέκα χώρες: Ελλάδα, Πολωνία, Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Αυστρία, Λετονία.

Το πρόγραμμα βασίστηκε σε μια σημαντική έννοια : Τη γνώση και κατανόηση των ευρωπεριφερειών από τους μαθητές μας . Οι κύριοι στόχοι της εταιρικής σχέσης ήταν:

• Η αναγνώριση και κατανόηση των διαφόρων πολιτισμών που βασίζονται στην αμοιβαία γνώση , προκειμένου να μειωθούν οι στερεοτυπικές συμπεριφορές .

Η ανάπτυξη φυσικών ικανοτήτων και ταλέντων των παιδιών .

• Η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και τη φαντασίας .

• Η συμμετοχή όλων των μαθητών , ανεξάρτητα από το φύλο , τις ικανότητες ή ελλείψεις σε όλες τις δραστηριότητες .

• Η ενίσχυση της γνώσης για την εθνική ιδιαιτερότητα , το διαφορετικό τρόπο ζωής, τη φύση και τις κοινότητες .

• Η υποστήριξη του διαπολιτισμικού διαλόγου με έμφαση στην επικοινωνία μεταξύ των εταίρων .

• Η ενίσχυση της συνεργατικότητας , της ομαδικής εργασίας, της ισότιμης διδασκαλίας μεταξύ των παιδιών από διαφορετικές χώρες .

• Η αύξηση των κινήτρων για την εκμάθηση ξένων γλωσσών ως ένα εργαλείο για την επικοινωνία .

• Η ανάπτυξη  της χρήσης των σύγχρονων ΤΠΕ και  Web 2.0 .

• Η ενσωμάτωση των στόχων του έργου και των δραστηριοτήτων στο πρόγραμμα σπουδών.

• Η προώθηση της διαπολιτισμικής ανεκτικότητας και της ενεργού συμμετοχής στα κοινά , ώστε να αντιμετωπισθεί η συνεχιζόμενη αμφισβήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

bottom of page