LIVE TOGETHER IN THE SCHOOL+: SOCIAL INTERACTIONS, LEARNING SKILLS AND CHILD RHYTHMS
Erasmus+/Δράση ΚΑ2- Στρατηγικές Συμπράξεις αποκλειστικά μεταξύ σχολείων
Το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΙΚΥ, ως εταίρος σε σύμπραξη που συντονίζει σχολείο της Γαλλίας για τα σχολικά έτη 2014-15 και 2015-16 με εταίρους Γαλλία, Ισλανδία, Εσθονία, Ιταλία, Τουρκία και Ελλάδα.
Το λογότυπο του σχεδίου αυτού είναι δημιουργία των παιδιών του 11ου Νηπιαγωγείου κι επιλέχθηκε μεταξύ 12 άλλων δημιουργιών των εταιρικών σχολείων στην πρώτη συνάντηση των εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία στο Pleumeur Bodou από τις 6 εως τις 9 Δεκεμβρίου 2014. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι' αυτό...
ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΘΟΝΙΑ
To 11o Nηπιαγωγείο Χανίων πραγματοποίησε διακρατική κινητικότητα λαμβάνοντας μέρος σε συνάντηση με σκοπό διδακτικές και μαθησιακές δραστηριότητες της σύμπραξης αυτής που πραγματοποιήθηκε στο Tάρτου της Εσθονίας από τις 6 έως τις 12 Απριλίου 2015.
Στην Εσθονία εντυπωσιαστήκαμε από τις κτηριακές υποδομές και την οργάνωση ενός μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα, νηπιαγωγείου. Στην εκπαιδευτική αυτή συνάντηση πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις και παρουσιάσεις των εταίρων για την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη, τον κώδικα συμπεριφοράς στο σχολείο κάθε χώρας, τη διαμόρφωση κανόνων και συνεπειών:
το bullying free kindergarten πρόγραμμα, τη διαχείριση συναισθημάτων. Επισκεφθήκαμε σχολεία τόσο διαφορετικά και τόσο καινοτόμα όπως το TERA (ιδιωτικό σχολείο) που μας το παρουσίασαν με ξενάγηση οι ίδιοι οι μαθητές, το Σχολείο της Φύσης όπου τα παιδιά πραγματοποιούν δράσεις μετά το σχολείο τους και το Κέντρο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας του Πανεπιστημίου του Τάρτου . Στο Κέντρο αυτό που υλοποιούνται μικροδιδασκαλίες και διάφορα εργαστήρια όπως ρομποτικής, κατασκευών ή ακόμα και ραπτικής, χρησιμοποιούνται τόσο προηγμένα εργαλεία όπως 3D printer, hand handle scanner, interactive tables, interactive boards, μας παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό σύστημα της Εσθονίας από τον εκπρόσωπο του τμήματος Εκπαίδευσης του Τάρτου Kaspar Kreegimae.
Όσα βιώσαμε εκεί και ιδιαίτερα όσα προγράμματα γνωρίσαμε όπως αυτά της συναισθηματικής και κοινωνικής ανάπτυξης και το bullying free kindergarten πρόγραμμα θα εφαρμοστούν και στο νηπιαγωγείο μας, κατά τη νέα σχολική χρονιά.
Μέρος όσων βιώσαμε παρουσιάζονται σε video του site 360pedia που φιλοξένησε την εμπειρία μας
Στην Εσθονία οικοδομήθηκε και ο κοινός κώδικας κανόνων και συμπεριφοράς των σχολείων του σχεδίου.
COMMON CODE OF CONDUCT
-I use a calm and quiet voice.
- -I am friendly and polite.
-I am tolerant and considerate towards others.
-- I console and help a friend when needed.
-I resolve arguments by talking.
-- I clean up after myself.
- I walk calmly when I am indoors.
Επόμενος στόχος μας μετά την επιστροφή μας από την Εσθονία ήταν η δημιουργία από τους μαθητές μας μίας ταινίας σχετικά με την επίλυση των συγκρούσεων στο σχολείο προκειμένου να διερευνηθεί η ικανότητα των παιδιών να επιλύουν συγκρούσεις χωρίς την εμπλοκή ενήλικα ακολουθώντας τον κώδικα.
Όλες οι χώρες αντάλλαξαν τις ταινίες τους στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Ρέυκιαβικ της Ισλανδίας το Μάιο του 2015 όπου πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση του πρώτου έτους του σχεδίου και προγραμματίστηκαν οι δράσεις του επόμενου. Ειδικότερα παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα μίας ποσοτικής αξιολόγησης του σχεδίου για τον πρώτο χρόνο σύμφωνα με ερωτηματολόγια που απαντήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς αρχές Μαΐου 2015.
Ο Κοινός Κώδικας Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας που γράφτηκε από τους εμπλεκόμενους στο σχέδιο κατά τον πρώτο χρόνο υλοποίησης του σχεδίου, είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για να δημιουργήσει μια ήρεμη και φιλόξενη ατμόσφαιρα για όλους τους μαθητές.
Οι πρωταγωνιστές του προγράμματος, δηλαδή τα παιδιά ηλικίας 3 έως 10 ετών είναι οι μελλοντικοί ευρωπαίοι πολίτες. Η κατασκευή ενός κοινού κώδικα συμπεριφοράς αποτελεί τη βάση για μια ενεργητική γνώση της πολιτότητας.
Η βελτίωση των ατομικών και κοινωνικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των νέων μας, καθώς και η καλλιέργεια αισθημάτων κατανόησης και ανεκτικότητας προς άλλους πολιτισμούς είναι σήμερα κυρίαρχος στόχος κάθε σύγχρονης και πολιτισμένης κοινωνίας. Τα πιο πάνω συνοψίζουν την έννοια της Πολιτότητας, στην οποία στοχεύει η Ευρωπαϊκή οικογένεια, ορίζοντας τη σημασία της διαμόρφωσης του ενεργού πολίτη.
To σχέδιο μας αυτό παρουσιάστηκε στο 3ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Δημιουργικής Έκφρασης στο Πνευματικό Κέντρο, στα Χανιά στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης, της προώθησης καινοτόμων δράσεων και της διάχυσης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης, Teachers 4 Europe & Erasmus+ που διοργάνωσαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Γεώργιος Τερζάκης και η Προωθήτρια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας Τζένη Ψαλτάκη τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015.
Η τέταρτη διακρατική συνάντηση της σύμπραξης αυτής στο Anzio της Ιταλίας από τις 13 έως τις 18 Οκτωβρίου 2015
Η τέταρτη διακρατική συνάντηση της σύμπραξης αυτής πραγματοποιήθηκε στο Anzio της Ιταλίας από τις 13 έως τις 18 Οκτωβρίου 2015.
Στo Anzio ενημερωθήκαμε για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ιταλίας από τη διευθύντρια του εταιρικού σχολείου Instituto Comprensivo III κα Maria Tereza D’Orso. Τύχαμε εξαιρετικής υποδοχής από τους μαθητές, παρακολουθήσαμε την εκπαιδευτική πράξη στις τάξεις και εργαστήκαμε για το σχέδιο παρουσιάζοντας το ωρολόγιο πρόγραμμα κάθε σχολείου.
Προβήκαμε σε συγκρίσεις και αναλύσαμε ομοιότητες και διαφορές. Τα αποτελέσματα του PISA αποτέλεσαν πεδίο συζήτησης για τα εταιρικά σχολεία. Προγραμματίσαμε όλες τις δράσεις για το β΄ έτος υλοποίησης του σχεδίου μας που αφορούν τους ρυθμούς του παιδιού και τη διαφοροποιημένη μάθηση. Συζητήθηκαν οι παιδαγωγικές στρατηγικές που θα υιοθετήσουμε κι ακολουθήσουμε και δόθηκε έμφαση στη συνεργασία και την παραγωγή συνεργατικών προϊόντων.
Η επίσκεψή μας σε ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ιταλίας που αποτελεί υπόδειγμα μας εντυπωσίασε για την υποδομή και την οργάνωση. Αποτελεί δωρεά εύπορου Ιταλού σε μνήμη του γιου του.
ΤΗΕ COMMON CONDUCT DAY
Tην Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση των γονέων και κηδεμόνων του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων για την πορεία του σχεδίου Erasmus+/KA2 μέχρι σήμερα. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία του κοινού κώδικα συμπεριφοράς και διανεμήθηκε ενημερωτική επιστολή.
Η 5η συνάντηση του σχεδίου Erasmus+/Δράση ΚΑ2- Στρατηγικές Συμπράξεις αποκλειστικά μεταξύ σχολείων
''LIVE TOGETHER IN THE SCHOOL+: SOCIAL INTERACTIONS, LEARNING SKILLS AND CHILD RHYTHMS'' στα Χανιά
Στο τέλος του Μαρτίου 2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση διδασκαλίας, μάθησης και κατάρτισης του σχεδίου στα Χανιά. Οι στόχοι της συνάντησης ήταν να επιτευχθεί μια διαδραστική παιδαγωγική έκθεση για το είδος δραστηριοτήτων σε δεδομένη χρονική στιγμή της σχολικής ημέρας. Να παρουσιαστούν παιδαγωγικά πρότυπα, πιθανές συνδέσεις με τις δραστηριότητες μετά το σχολείο μέσα από ένα πενθήμερο επιμόρφωσης.
Την πρώτη ημέρα στην τελετή υποδοχής, το συγκρότημα ΟΚΤΑΒΑ με το Γιάννη Ψαρουδάκη και τον Παναγιώτη Καρνέζη συνόδευσε τα νήπιά μας στο τραγούδι ''Όνειρο είναι τα Χανιά'' και η καθηγήτρια μουσικής κα Ναυσικά Νικολακάκη στο τραγούδι ''Πάμε βόλτα στα Χανιά''. Οι μαθητές της Β' και Δ' τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων και του Μουσικού Σχολείου συμμετείχαν στην υποδοχή με τις εκπαιδευτικούς Φανή Μπουμπόναρη και Παναγιώτα Στεμπίλη παρουσιάζοντας τον τσακώνικο χορό και το μύθο του Θησέα. Στη συνέχεια, η Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής της 50ης Περιφέρειας κα Πόπη Κασσωτάκη παρουσίασε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και για 5 ημέρες όλοι οι εταίροι εκπαιδεύτηκαν από τους καθηγητές Πανεπιστημίου ή υψηλά καταρτισμένους εκπαιδευτικούς στο πεδίο της διαφοροποιημένης διδασκαλίας.
Ειδικότερα οι εισηγήσεις και τα εργαστήρια ήταν:
Project training: ‘’Why a differentiated pedagogy? Context, process,
product and learning environment” by Maria Skordyli, headmistress of the host school.
Project training: ‘What possible connections with the extra curricula
activities according to children’ rhythms?’’ by mrs Catherine Huet, youth educator, France.
Project training about extra curricula activities: ‘’Differentianted instruction in a music classroom’’ by mrs Panayiota Pilafa, MEd in Special Education and in Music Pedagogy.
Project training: “Εffective teaching strategies during class time ”by miss Efi Fragala, special education teacher, MEd in Educational Psychology.
“Discovering the eTwinning platform” by the eTwinning
ambassador mrs Stavroula Lada, teacher.
Project training: “Ηow to improve children self-esteem Communication skills for the teachers via Τhomas Gordon Model” by mrs Vassiliou Eleni, counselor-psychotherapist, trainer of Gordon Training Internatiοnal
«Good practices in European projects: the cases of LaDiva and
EXPEDUCOM» by mrs Marina Tzakosta, tenured Assistant Professor in
Language Development and Pedagogics of the Preschool Child-University of Crete.
Project training about pedagogical models and strategies: “Differentiated Instruction: A Herculean Task” by Dr Αdamantia Spanaka, Tutor- Councelor, Hellenic Open University (HOU, Greece)
Project training about strategies, tools and activities according child’sneeds, learning style and rhythms : ‘’Strategies and tools of a differentiated instruction’’ by mrs Maria Drakaki, school advisor of primary education, adult trainer, chair person of School Life Museum Friends’ Association.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος παρουσιάστηκαν τα παραδοτέα μας, οι ταινίες σχετικά με την επίλυση συγκρούσεων από όλους τους εταίρους και βίντεο ή έγγραφα σχετικά με τις καλές πρακτικές και στρατηγικές σχετικά με τη συγκέντρωση των παιδιών κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας. Οργανώσαμε τα «επόμενα βήματα» του έργου και αξιολογήσαμε τη συνάντηση.
Επίσης, οι εταίροι μας επισκέφθηκαν εθιμοτυπικά τον Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης κ Απόστολο Βουλγαράκη και το Δήμαρχο Χανίων κ Αναστάσιο Βάμβουκα. Μια ξενάγηση στο κεντρικό δρόμο της παλιάς πόλης των Χανίων, την οδό Χάληδων, πραγματοποιήθκε από τα νήπιά μας και άλλες δύο ξεναγήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων και το παλιό λιμάνι από τους αρχαιολόγους κυρίες Σοφία Πρέβε και Xρύσα Μπούρμπου.
Την τελευταία ημέρα της συνάντησης, όλοι οι εταίροι μας επισκέφθηκαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής στα Χανιά για μια σειρά μαθημάτων κατάρτισης και η τελική συνάντηση του έργου.
Η 6η διεθνική συνάντηση του σχεδίου Erasmus+/Δράση ΚΑ2- Στρατηγικές Συμπράξεις αποκλειστικά μεταξύ σχολείων
''LIVE TOGETHER IN THE SCHOOL+: SOCIAL INTERACTIONS, LEARNING SKILLS AND CHILD RHYTHMS'' στην Αθήνα
Στην Αθήνα, στους χώρους της ΑΣΠΑΙΤΕ, πραγματοποιήθηκε η τελική διεθνική συνάντηση του σχεδίου ERASMUS+/ΚΑ2 με τίτλο LIVE TOGETHER IN THE SCHOOL: SOCIAL INTERACTIONS, LEARNING SKILLS AND CHILD'S RHYTHMS και διοργανωτή το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων. Κατά τη διάρκειά της, αξιολογήθηκε ο βαθμός υλοποίησης των στόχων του σχεδίου, παρουσιάστηκε η ποιοτική αξιολόγηση των γνώσεων που απέκτησαν οι συμμετέχοντες και ομαδοσυνεργατικά επεξεργάστηκαν πεδία της τελικής αναφοράς του σχεδίου. Παράλληλα ελήφθησαν οι αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του σχεδίου και την αξιοποίησή του στο μέλλον.
Ωστόσο οι φιλοξενούμενοι μας ήρθαν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό και ιστορία, επισκεπτόμενοι τα ελληνικά μνημεία και μουσεία. Στιγμές της συνάντησης:
Ολοκληρώνοντας το σχέδιο ERASMUS+/ΚΑ2 με τίτλο LIVE TOGETHER IN THE SCHOOL: SOCIAL INTERACTIONS, LEARNING SKILLS AND CHILD'S RHYTHMS με την τελική διεθνική συνάντηση που οργανώθηκε στην Αθήνα, θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω τη διοικούσα επιτροπή της ΑΣΠΑΙΤΕ για την υποδειγματική φιλοξενία της συνάντησης στους χώρους του Πανεπιστημίου και ειδικότερα τους κ.κ.:
-Σαριδάκη Ιωάννη,
Καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πρόεδρο Διοικούσας Επιτροπής ΑΣΠΑΙΤΕ
-Κασιμάτη Αικατερίνη,
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα ΑΣΠΑΙΤΕ
Επιστημονική Υπεύθυνη ΕΠΠΑΙΚ
-Κουνενού Καλλιόπη,
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα ΑΣΠΑΙΤΕ
Πρόεδρο Δ.Σ. Παιδαγωγικού Τμήματος ΑΣΠΑΙΤΕ
- και Σερατζιώτη Λάμπρο,
Τεχνικό Δικτύων – Τηλεδιάσκεψης για την πολύτιμη τεχνική υποστήριξη.
Ιδιαιτερες ευχαριστίες στον ειδικό συνεργάτη οργανωτικής –διοικητικής υποστήριξης ΠΑΔ της ΑΣΠΑΙΤΕ και εκπαιδευτικό ερευνητή κύριο Πέτρο Τραντά για την καθοριστικής σημασίας υποστήριξή του.
Το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων είναι ευγνώμον για την προσφορά, συμμετοχή και υποστήριξη της ΑΣΠΑΙΤΕ, που απέδειξε στους φιλοξενούμενούς μας ότι η ελληνική φιλοξενία παραμένει πράξη αρετής και ο ‘’Ξένιος Δίας’’ παρών στη ‘’θεία απαίτηση’’ για την περιποίηση των ξένων από τη Γαλλία, Εσθονία, Ισλανδία και Ιταλία.
4ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ
To σχέδιο μας αυτό με την ολοκλήρωσή του, παρουσιάστηκε στο 4ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Δημιουργικής Έκφρασης στο Πνευματικό Κέντρο, στα Χανιά στο πλαίσιο της προώθησης καινοτόμων δράσεων και της διάχυσης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης, Teachers 4 Europe & Erasmus+ που διοργάνωσαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Γεώργιος Τερζάκης και η Προωθήτρια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας Τζένη Ψαλτάκη.