top of page

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΗΠΙΩΝ ΣΕ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

(Απόσπασμα από ΠΔ 200/1998 - ΦΕΚ 161/1998 )

 

Άρθρο 7 - Εγγραφές νηπίων

1. Στο νηπιαγωγείο εγγράφονται νήπια που συμπληρώνουν την νόμιμη ηλικία.

Η προσκόμιση των δικαιολογητικών για εγγραφή γίνεται 1 μέχρι 15 Ιουνίου (σ.σ. τροποποιήθηκε,σε "1 έως 21 Ιουνίου") του προηγούμενου σχολικού έτους.

Προσκόμιση των δικαιολογητικών γίνεται και μετά  την ημερομηνία αυτή, αν δεν έχει συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος αριθμός νηπίων κατά τμήμα.

2. Για την εγγραφή στο νηπιαγωγείο απαιτούνται:

α. Πιστοποιητικό γέννησης, Δήμου ή Κοινότητας για την εγγραφή του νηπίου στα οικεία μητρώα ή δημοτολόγια, στο οποίο αναγράφεται ολογράφως και αριθμητικώς η ημερομηνία γέννησης. Για το νήπιο που θα συνεχίσει τη φοίτησή του στο ίδιο νηπιαγωγείο και δεύτερη χρονιά δεν απαιτείται νέο πιστοποιητικό γέννησης.

β. Επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του Παιδιού ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

γ. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.). Για το νήπιο που θα συνεχίσει τη φοίτησή του στο ίδιο νηπιαγωγείο και δεύτερη χρονιά δεν απαιτείται νέο Α.Δ.Υ.Μ.

δ. Υπεύθυνη δήλωση του γονέα ή κηδεμόνα ή άλλο στοιχείο κατά την κρίση του/της προϊσταμένου/νης του νηπιαγωγείου από το οποίο φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του νηπίου.

δ. Δήλωση του γονέα ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου.

3. Σο νηπιαγωγείο φοιτούν δύο ηλικίες νηπίων.

Η πρώτη ηλικία (νήπια) περιλαμβάνει τα νήπια, τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία πέντε (5) ετών.

Η δεύτερη ηλικία (προνήπια) περιλαμβάνει τα νήπια, τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών

(Η ηλικία εγγραφής των νηπίων ορίζεται με τις διατάξεις του αρ. 10 παρ. 1 α του Ν.2327/95, ΦΕΚ 156 Α', που αντικατέστησαν το αρ. 3 παρ. 3 εδ. 1ο του Ν. 1566/85, ως προς το θέμα της ηλικίας που πρέπει να έχουν συμπληρώσει τα εγγραφόμενα στα  νηπιαγωγεία νήπια).

4. Κάθε εγγραφή νηπίου που δεν έχει τη νόμιμη ηλικία θεωρείται άκυρη.

5. Οι αλλοδαποί εγγράφονται στο νηπιαγωγείο προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου. Ζητούνται ακόμη στοιχεία που φανερώνουν την εθνικότητά τους. με υπουργική απόφαση μπορεί να οριστεί διαφορετική διαδικασία για την εγγραφή των παραπάνω νηπίων και να ζητηθούν πρόσθετα δικαιολογητικά ή να καθοριστεί διαφορετικά ο τρόπος εγγραφής Ελληνοπαίδων ομογενών με ξένη υπηκοότητα. Με παρόμοιες αποφάσεις μπορούν να ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τις εγγραφές, όταν για σοβαρούς λόγους Έλληνες ή αλλοδαποί αδυνατούν να καταθέσουν ή καταθέτουν ελλιπή δικαιολογητικά.

6. Τα αδήλωτα νήπια (άρθρο 3 Ν.Δ. 762/70) και όσα δεν είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ή Δημοτολόγια εγγράφονται ύστερα από δήλωση του γονέα ή του κηδεμόνα, με την οποία δηλώνεται η νόμιμη ηλικία.
Στην συνέχεια, με τη συνεργασία του /της προϊσταμένου /νης του νηπιαγωγείου και των γονέων ή κηδεμόνων, γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για να εγγραφούν στα Μητρώα ή δημοτολόγια του δήμου ή κοινότητας.

7. Νήπια, τα οποία για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους καθώς και λόγους υγείας που πιστοποιούνται με βεβαίωση ιατροπαιδαγωγικής υπηρεσίας ή κρατικού θεραπευτηρίου, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την Α' τάξη του δημοτικού, παραμένουν για μια ακόμη χρονιά στο νηπιαγωγείο, ύστερα από δήλωση του γονέα.
Επανάληψη της φοίτησης στο νηπιαγωγείο για ένα έτος ακόμη γίνεται ακόμη όταν διαπιστώνεται από ιατροπαιδαγωγική υπηρεσία ή το σχολικό σύμβουλο προσχολικής ηλικίας ότι το νήπιο παρουσιάζει δυσκολίες για να παρακολουθήσει τα μαθήματα της Α' τάξης του δημοτικού και εφόσον οι γονείς του το επιθυμούν.

8. Οι εγγραφές στις Μονάδες Ειδικής Αγωγής γίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τη φοίτηση στις μονάδες αυτές.

9. Σε περίπτωση που ο αριθμός αιτήσεων εγγραφής νηπίων είναι μεγαλύτερος του αριθμού θέσεων του νηπιαγωγείου και εφόσον οι κτιριακές συνθήκες το επιτρέπουν, είναι δυνατό να λειτουργήσουν περισσότερα τμήματα νηπίων, ανεξάρτητα από την οργανικότητά του νηπιαγωγείου, ύστερα από απόφαση του προϊσταμένου Δ/νσης ή Γραφείου Εκπ/σης, η οποία επικυρώνεται από το αρμόδιο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

10. Καταρχήν γίνονται δεκτά τα νήπια της πρώτης ηλικίας. Όταν ο αριθμός των υποψηφίων δεν επιτρέπει την ικανοποίηση όλων των αιτήσεων γίνεται κλήρωση. Στις περιπτώσεις που ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις της Α' ηλικίας και παραμένουν  ακόμη κενές θέσεις, αυτές συμπληρώνονται από νήπια Β' ηλικίας κι αν οι αιτήσεις είναι πολλές γίνεται κλήρωση.

11. Η κλήρωση γίνεται την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά τις 15 Ιουνίου, αφού ληφθεί υπόψη η παράγραφος 12 αυτού του άρθρου, ενώπιον επιτροπής που αποτελείται από το διδακτικό προσωπικό του νηπιαγωγείου και δύο εκπροσώπους των παρευρισκόμενων γονέων και κηδεμόνων. Η επιτροπή συντάσσει πρακτικό με τη σειρά κλήρωσης, το οποίο υποβάλλεται στον προϊστάμενο της Δ/νσης ή του Γραφείου Εκπ/σης. με βάση τη σειρά κλήρωσης γίνεται η εγγραφή στο νηπιαγωγείο, καθώς και η πλήρωση των κενών θέσεων που τυχόν θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

12. Κατ' εξαίρεση και χωρίς κλήρωση εγγράφονται τα παρακάτω νήπια των δύο ηλικιών:

α) Τα δίδυμα αδέλφια εφόσον έχει κληρωθεί ο ένας από αυτούς.
β) Τα τέκνα πολυτέκνων, αφού ληφθεί υπόψη η παρ. 10 του παρόντος άρθρου.
γ) Τα τέκνα των νηπιαγωγών που διδάσκουν στο νηπιαγωγείο και άλλων εκπαιδευτικών που εργάζονται σε συστεγαζόμενα με το νηπιαγωγείο
σχολεία.

13. Στα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία τα δικαιολογητικά εγγραφής συγκεντρώνονται από τους /τις προϊσταμένους /νες των νηπιαγωγείων η δε κατανομή γίνεται από το διδακτικό προσωπικό, όταν ο αριθμός των νηπίων δεν απαιτεί κλήρωση.
Η κατανομή γίνεται με τρόπο ώστε στα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία να εγγράφεται ο ίδιος αριθμός νηπίων Α' και Β' ηλικίας και περίπου ο ίδιος αριθμός από τα δύο φύλα.
Η κλήρωση στα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία γίνεται με τη διαδικασία που καθορίζεται από την παράγραφο 11 αυτού του άρθρου. στην επιτροπή μαζί με τους εκπροσώπους των γονέων συμμετέχουν όλοι οι διδάσκοντες στα νηπιαγωγεία.

14. Σε περίπτωση συνεχούς απουσίας νηπίου πέραν του διμήνου και αφού ο γονέας ή κηδεμόνας δεν ανταποκρίθηκαν στις ειδοποιήσεις της Προϊσταμένης του νηπιαγωγείου, η θέση πληρώνεται από άλλο νήπιο που περιλαμβάνεται στη σχετική κατάσταση.

15. Όταν ένα νήπιο γίνει δεκτό για εγγραφή σε νηπιαγωγείο που λειτουργεί με εναλλασσόμενο ωράριο και τα αδέλφια του είναι μαθητές σχολείου που λειτουργεί πλησίον του νηπιαγωγείου ή συστεγάζεται με αυτό, το νήπιο εγγράφεται σε νηπιαγωγείο ή τμήμα νηπιαγωγείου που έχει το ίδιο ωράριο εργασίας με το παραπάνω σχολείο.

16. εγγραφή νηπίου σε άλλο νηπιαγωγείο (μετεγγραφή) επειδή άλλαξε ο τόπος κατοικίας ή για άλλους ειδικούς λόγους γίνεται ή με την προσκόμιση εκ νέου των δικαιολογητικών της παραγράφου 2 αυτού του άρθρου ή με βεβαίωση του /της προϊστάμενου /νης του νηπιαγωγείου ότι όλα τα δικαιολογητικά έχουν κατατεθεί και έγινε κανονική εγγραφή. Αν στο νηπιαγωγείο έχουν πληρωθεί οι θέσεις και συγχρόνως δεν έχουν ικανοποιηθεί όλες οι αιτήσεις εγγραφής, το νήπιο που προέρχεται από μετεγγραφή εγγράφεται στο τέλος της κατάστασης αναμονής που αφορά την ηλικία του.

17. Με απόφαση του προϊσταμένου της Δ/νσης ή του Γραφείου Εκπ/σης, μπορεί να γίνει ομαδική μετεγγραφή νηπίων από ένα νηπιαγωγείο σε άλλο κοντινό, κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, για λόγους αποσυμφόρησης, όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός νηπίων στο πρώτο και  μικρός στο δεύτερο ή για λόγους αναδιάρθρωσης και ανακατανομής των σχολικών περιφερειών.
Η επιλογή των νηπίων που θα μετεγγραφούν  γίνεται μετά από κλήρωση, την οποία διενεργεί το σχολικό συμβούλιο.
Η κλήρωση γίνεται μόνο στην περίπτωση που το σύνολο του αριθμού των μετεγγραφομένων νηπίων υπολείπεται ή υπερτερεί του αριθμού των αιτήσεων των γονέων που εκουσίως θέλουν να μετακινήσουν τα παιδιά τους. Αν δεν υπάρχει σύλλογος γονέων, την κλήρωση διενεργεί επιτροπή παρόμοια με αυτή που αναφέρεται στην παράγραφο 11 του παρόντος άρθρου.
Η εγγραφή στο νέο νηπιαγωγείο γίνεται με βάση τη βεβαίωση του /της προϊστάμενου /νης του νηπιαγωγείου από το οποίο προέρχονται τα νήπια.

18. Η διαδικασία εγγραφής στα πειραματικά νηπιαγωγεία ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων.





ΟΔΗΓΟΣ ΓΟΝΕΑ

Πρόκειται για έναν οδηγό για το γονέα του παιδιού του νηπιαγωγείο, που επιχειρεί να τον πληροφορήσει για ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του ολοήμερου νηπιαγωγείου, να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει κάποια ζητήματα που ενδεχομένως να χρειαστούν ειδική μέριμνα από την πλευρά του και να του δώσει απλές και πρακτικές συμβουλές που σχετίζονται με την πορεία του παιδιού στο νηπιαγωγείο. Εκπονήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος "Ολοήμερα Νηπιαγωγεία".
Χωρίζεται σε επτά ενότητες.
Η πρώτη ενότητα έχει να κάνει με το θεσμό του ολοήμερου νηπιαγωγείου και τα σχετικά ερωτήματα των γονέων.
Η δεύτερη ενότητα πραγματεύεται θέματα υγείας και ασφάλειας στο νηπιαγωγείο.
Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στο παιχνίδι και το ρόλο του στο παιδί και τη ζωή του νηπιαγωγείου.
Η τέταρτη και η πέμπτη ενότητα πραγματεύονται τη μάθηση στο πλαίσιο του νηπιαγωγείου αλλά και πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά στη διαδικασία της μάθησης.
Η έκτη ενότητα ασχολείται με τη συνεργασία των γονέων με τους εκπαιδευτικούς.
Η έβδομη ενότητα ασχολείται με τη μετάβαση του παιδιού από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο.

Ο χρόνος μπροστά στην οθόνη: Συμβουλές για γονείς

 

 

Ανησυχείτε για το πόσο χρόνο ξοδεύει το παιδί σας στο τηλέφωνο, το tablet ή τον υπολογιστή; Παρακάτω θα βρείτε έναν οδηγό για γονείς με συμβουλές για εποικοδομητική συζήτηση με το παιδί σας για την ώρα που μπορεί να βρίσκεται μπροστά από μία οθόνη.

Πόση ώρα θεωρείται πάρα πολύ;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός. Τα παιδιά χρησιμοποιούν τις συσκευές και τους υπολογιστές τους για πολλούς διαφορετικούς λόγους – να μαθαίνουν, να παίζουν και να κοινωνικοποιούνται. Το πιο σημαντικό είναι να ορίσετε σαφή όρια στη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών και να αποτελέσετε οι ίδιοι ένα καλό παράδειγμα.

Ο χρόνος οθόνης είναι μια ξεπερασμένη έννοια. Καθώς τα ψηφιακά μέσα έχουν ενσωματωθεί σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής του παιδιού, είναι πιο σημαντικό να σκεφτείτε με τι διαδικτυακές δραστηριότητες ασχολείται το παιδί, παρά να θέσετε αυθαίρετους κανόνες σχετικά με το χρόνο.

 

 

Χρήσιμες συμβουλές

 

  1. Συμφωνείστε ένα σαφές σύνολο κανόνων με το παιδί σας για την ώρα που θα βρίσκεται μπροστά σε μία οθόνη στο σπίτι. Συζητήστε με το παιδί σας όταν πιστεύετε πότε είναι σωστό και πότε ακατάλληλο να χρησιμοποιούμε οθόνες. Συμφωνείστε τις ώρες που επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται η χρήση κάποιας οθόνης στο σπίτι. Για παράδειγμα, ώρα δείπνου, ώρα εργασίας και ώρα για ύπνο.

  1. Κάντε όπως έχετε συμφωνήσει. Η συμπεριφορά μοντελοποίησης είναι ο ισχυρότερος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να επηρεάσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας.

  1. Περιορίστε τη χρήση υπολογιστών / συσκευών στην κρεβατοκάμαρα. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, ίσως θελήσετε να απαγορεύσετε εντελώς τις συσκευές στο υπνοδωμάτιο.

  1. Αγοράστε ένα ξυπνητήρι για την κρεβατοκάμαρα του παιδιού σας και φορτίστε τα τηλέφωνά των παιδιών στο δικό σας υπνοδωμάτιο τη νύχτα. Αυτό μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να κάνουν ένα διάλειμμα από το διαδίκτυο.

  1. Προσπαθήστε να μην βασίζεστε σε οθόνες πάρα πολύ για να κρατήσετε τα παιδιά απασχολημένα. Μπορεί να είναι εύκολο να προτρέψετε τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν το tablet ή να παίξουν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή για να διασκεδάσουν, αλλά αυτό μπερδεύει τους κανόνες που θα έχετε ορίσει για την ώρα μπροστά από την οθόνη. Προσπαθήστε να τηρήσετε τους συμφωνημένους κανόνες με το παιδί σας και θυμηθείτε να δώσετε το καλό παράδειγμα.

  1. Συζητήστε με το παιδί σας για το τι κάνει στο διαδίκτυο και παροτρύνετε το να χρησιμοποιήσει το χρόνο της οθόνης του για μάθηση και εκπαίδευση.

  1. Επιλέξτε ένα βράδυ της εβδομάδας όπου θα κάνετε μια οικογενειακή δραστηριότητα μαζί, είτε πρόκειται για νύχτα κινηματογράφου ή για νύχτα παιχνιδιών. Η πραγματοποίηση δραστηριοτήτων μαζί ως οικογένεια θα συμβάλει στην εφαρμογή κατευθυντήριων γραμμών χρόνου οθόνης και θα προσφέρει διασκεδαστικές εναλλακτικές λύσεις.

  1. Μην έχετε πάντοτε οθόνες στο παρασκήνιο. Κλείνετε τις τηλεοράσεις και τους υπολογιστές όταν δεν τους χρησιμοποιείτε. Οι οθόνες αυτές μπορεί να αποσπούν την προσοχή των παιδιών εάν προσπαθούν να συμμετάσχουν σε κάποια άλλη δραστηριότητα.

  1. Τέλος, μπορείτε να συμμετέχετε κι εσείς στις διαδικτυακές δραστηριότητες του παιδιού. Μπορείτε να παίξετε το αγαπημένο διαδικτυακό παιχνίδι του παιδιού σας και να ανακαλύψετε μαζί τον ψηφιακό κόσμο!

πηγή: https://www.webwise.ie/parents/screen-time-advice-for-parents/

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ!

 

Όλα όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω για το πώς να ζω, τι να κάνω και πώς να είμαι, τα έμαθα στο Νηπιαγωγείο.

Η σοφία δεν βρίσκεται στην κορυφή του σχολικού βουνού, αλλά εκεί στα λοφάκια από άμμο, στο Νηπιαγωγείο. Αυτά είναι τα πράγματα που μαθαίνεις:
Να μοιράζεσαι τα πάντα.
Να παίζεις τίμια.
Να μη χτυπάς τους άλλους.
Να δίνεις και να παίρνεις.
Να λες συγνώμη, όταν πληγώνεις κάποιον.
Να μαθαίνεις, να σκέπτεσαι, να σχεδιάζεις, να ζωγραφίζεις, να τραγουδάς, να χορεύεις, να παίζεις και να εργάζεσαι.
Να βγαίνεις στο δρόμο και να κρατιέσαι χέρι με χέρι και να μένεις μαζί με τους άλλους.
Να αντιλαμβάνεσαι τα θαύματα. Να θυμάσαι το μικρό σπόρο μέσα στο δοχείο από φελιζόλ ' οι ρίζες πάνε προς τα κάτω και το φυτό προς τα πάνω ' κανείς πραγματικά δεν ξέρει πώς και γιατί, αλλά όλοι μας μοιάζουμε σ' αυτό.
Να θυμάσαι τη λέξη "κοίτα" - παρατήρησε. Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε βρίσκονται κάπου εδώ μέσα. Ο χρυσός κανόνας - η αγάπη, η οικολογία, η πολιτική, η ισότητα και η υγιεινή ζωή.
Πάρτε την κάθε μια από αυτές τις συμβουλές και εφαρμόστε τη στην οικογενειακή σας ζωή, στην εργασία σας, στην κυβέρνησή σας, στον κόσμο σας ' - θα παραμείνει αληθινή, ξεκάθαρη, σταθερή.
Ανεξάρτητα από την ηλικία μας, είναι καλύτερα όταν βγαίνουμε έξω στον κόσμο να κρατιόμαστε από το χέρι και να είμαστε μαζί με τους άλλους.

                                                 Robert Fulghum

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο του με τίτλο: «Όσα πραγματικά θα έπρεπε να ξέρω τα έμαθα στο Νηπιαγωγείο» Εκδόσεις: ΛΥΧΝΟΣ

 

 

Οι δεξιότητες που αποκτούν τα παιδιά στο νηπιαγωγείο

 

 

 

Το νηπιαγωγείο αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στην μετάβαση των παιδιών από το σπίτι στο σχολείο. Οι δεξιότητες που αποκτούν τα παιδιά στο νηπιαγωγείο θα τα βοηθήσουν σε όλη την παραπέρα πορεία τους στη σχολική ζωή.

Μπορούμε να αναφέρουμε μια σειρά από δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο που βοηθούν τα παιδιά μεταξύ άλλων:
- να συνεργάζονται, να μοιράζονται πράγματα και ιδέες, να περιμένουν την σειρά τους,
-να μαθαίνουν να είναι ανεξάρτητα, να αποφασίζουν για τον τρόπο της μάθησής τους και να βιώνουν τις συνέπειες των αποφάσεών τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον,
- να έρχονται σε επαφή με τους αριθμούς, να τους αναγνωρίζουν και να ξέρουν τι σημαίνουν,
- να έρχονται σε επαφή με τα γράμματα και τους ήχους και να αρχίζουν να αναγνωρίζουν λέξεις ως μέρος της ζωής τους,
- να έρχονται σε επαφή με το βιβλίο, ακούγοντας διάφορες ιστορίες ή επιχειρώντας να φτιάξουν τις δικές τους,
- να βελτιώνουν τις γνώσεις τους για διάφορα θέματα και καταστάσεις.
Πηγές γνώσεων και μάθησης για τα παιδιά δεν είναι μόνο οι εκπαιδευτικοί και οι άλλοι ενήλικοι, αλλά και οι συνομήλικοί τους, που και αυτοί έχουν τις δικές τους εμπειρίες και γνώσεις. Το νηπιαγωγείο προσπαθεί να κάνει τα παιδιά δημιουργικά καλλιεργώντας την φαντασία τους και τα βοηθά να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα και να μπορούν να εξηγήσουν διάφορες καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω τους.

 
ΠΗΓΗ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

 

http://www.pi-schools.gr/preschool_education/yp_yliko/odig_gonea.pdf

 

Σκέψεις για το Νηπιαγωγείο - το «πρώτο σκαλί» μιας μεγάλης πορείας

Σκεφτήκαμε να σας δείξουμε με έναν πιο πρωτότυπο και παραστατικό τρόπο τη σπουδαιότητα της φοίτησης του παιδιού σας στην πρώτη σχολική βαθμίδα, που είναι το Νηπιαγωγείο. Γι’ αυτό, παρομοιάζουμε εδώ το Νηπιαγωγείο με το «πρώτο σκαλί» μιας σκάλας, της «σκάλας της εκπαίδευσης».

 

Ας φανταστούμε έναν μαθητή σε αυτό ακριβώς το σημείο. Πώς είναι αυτό το ξεκίνημα; Γιατί είναι τόσο σπουδαίο αυτό το «σκαλί»; Θα βοηθούσε αν σκεφτόμασταν γιατί είναι σημαντικό και τι συμβολίζει το «πρώτο σκαλί» σε μια σκάλα.

 

Δοκιμάζεις σε πρώτη φάση την ασφάλεια που μπορεί να σου προσφέρει για να ξεκινήσεις να την ανεβαίνεις.

Ένας μαθητής στο ξεκίνημα της σχολικής του ζωής- αλλά και σε όλη τη διάρκειά της- έχει ανάγκη να νοιώθει ασφαλής. Για το λόγο αυτό, αρχικά, δοκιμάζει συνεχώς όλα όσα έχει να του δώσει για αυτή του την ασφάλεια το συγκεκριμένο σχολικό περιβάλλον. Αν το νοιώσει αυτό είναι έτοιμος να συνεργαστεί, να δώσει και να πάρει.

 

Σου δίνει την ώθηση να προχωρήσεις στο επόμενο σκαλί χωρίς να φοβάσαι.

Για να προχωρήσει ο μαθητής στην επόμενη σχολική βαθμίδα θα πρέπει να είναι γεμάτος αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Χρειάζεται τη στήριξη όλων όσων αποτελούν τη σχολική ομάδα στο ξεκίνημά του. Εφόσον την έχει, επιστρατεύει όλες τις γνώσεις και τις δεξιότητες του και τις εφαρμόζει με επιτυχία στο ανέβασμά του, χωρίς να φοβάται.

 

Σου προσφέρει μια αίσθηση ότι το επόμενο σκαλί θα είναι παρόμοιο.

Ο μικρός μαθητής του Νηπιαγωγείου αναζητά τους μηχανισμούς που θα του δώσουν ευκαιρίες ώστε να οδηγηθεί ο ίδιος στη μάθηση. Να μάθει να σκέφτεται, να βάζει σε πράξη τις σκέψεις του, να διαμορφώνει σιγά-σιγά τις εμπειρίες του. Αφού το κατορθώσει αυτό, πηγαίνοντας στο επόμενο στάδιο, που είναι το Δημοτικό, έχει τη δύναμη να τα καταφέρει και να αυξήσει αυτού του είδους την εμπειρία.

 

Σε πείθει για τη βεβαιότητα ότι η άνοδος, έχει το ύψος που χρειάζεσαι.

Το Νηπιαγωγείο είναι αναγκαίο να πείσει το μαθητή του ότι αξίζει να βρίσκεται καθημερινά εκεί. Πρέπει να τονίζει τη σπουδαιότητα που έχει καθένας ως άτομο, την ομορφιά της ιδιαιτερότητας και την αξία της διαφορετικότητας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο ο μαθητής θα είναι έτοιμος να δεχτεί και να συμμετέχει ενεργά σ’ αυτόν τον νέο κόσμο, τον κόσμο της εκπαίδευσης, που τώρα ανοίγεται μπροστά του.

 

 

Πάντοτε μια σκάλα αποτελεί μια δυνατότητα ανόδου, αλλά δεν παύει να εμπεριέχει μια απειλή κινδύνου. Αυτό βάζει σε σκέψεις τους υπευθύνους, γονείς και δασκάλους και δείχνει τις μεγάλες ευθύνες όλων μας, για το τι πρέπει να κάνουμε ώστε να εξασφαλίσουμε ότι αυτό το πρώτο σκαλοπάτι στο ξεκίνημα της ανόδου των παιδιών μας είναι γερό και ασφαλές.

 

Συνεργάστηκε η κα Μαρία Βουβούση, νηπιαγωγός, ΜΑ Management in Education.

 

ΠΗΓΗ:http://www.mamakid.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=515:-l-r-&catid=72:2010-07-23-09-32-56&Itemid=112

 

Προσαρμογή του παιδιού στο νηπιαγωγείο – Οδηγός γονέων

 

 Η πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο είναι μια πολύ σπουδαία μέρα, είτε το παιδί έχει φοιτήσει προηγούμενα σε κάποιο παιδικό σταθμό, είτε έρχεται κατευθείαν από την αγκαλιά των αγαπημένων του ανθρώπων στο σπίτι, καθώς ξεκινά γι’αυτό επίσημα η μαθητική του πορεία! Κάποιες φορές όμως αυτή η πρώτη μέρα (ίσως και αρκετές από τις επόμενες!) δεν μοιάζει καθόλου με την ονειρεμένη, γεμάτη χαμόγελα, ημέρα που προσδοκούν οι περισσότεροι γονείς,αλλά μπορεί να φτάσει σε μερικές περιπτώσεις να είναι και σκέτη καταστροφή!

Απόλυτα φυσιολογικό έχουμε να σας πούμε, ύστερα από αρκετά χρόνια εμπειρίας στην τάξη του νηπιαγωγείου. Απλά ηρεμήστε και ακούστε μερικές συμβουλές που έχουμε να σας δώσουμε, ευελπιστώντας ότι θα εξομαλύνουμε λιγάκι τη δυσκολία της κατάστασης.

1)Ψυχραιμία! Τα παιδιά μαθαίνουν μιμούμενα τη συμπεριφορά των γονιών τους, οπότε το δικό σας έκδηλο άγχος και η υπερβολική ανησυχία είναι σχεδόν βέβαιο ότι μπορούν να επηρεάσουν το παιδί σας αρνητικά κατά την προσαρμογή του, ακόμη κι αν το ίδιο δεν είχε τέτοια πρόθεση αρχικά!

2)Αποδεχτείτε το γεγονός ότι οι πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο μπορεί να είναι λίγο δύσκολες.Κάποια παιδιά μπορεί να βιώσουν το άγχος του αποχωρισμού, να είναι πολύ ντροπαλά ή πολύ ταραγμένα. Αν το παιδί  κλαίει όταν το αφήνετε στο σχολείο, παραμείνετε ήρεμοι και σκεφτείτε θετικά. Μην χρονοτριβείτε, απλά καθησυχάστε το παιδί λέγοντας ότι όλα θα πάνε καλά και θα επιστρέψετε σύντομα να το πάρετε. Αφήστε στους εκπαιδευτικούς το περιθώριο να κάνουν ελεύθερα και απρόσκοπτα αυτό που γνωρίζουν πολύ καλά! Αν τώρα η αρνητική συμπεριφορά συνεχιστεί για καιρό επιδιώξτε την κατ’ιδίαν συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να χαράξετε κοινή στρατηγική προς όφελος του παιδιού.

3)Συζητήση με τους εκπαιδευικούς. Μιλήστε με τους εκπαιδευτικούς για τα ενδιαφέροντα, τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες του παιδιού. Καλό θα είναι να είστε ειλικρινείς ώστε οι εκπαιδευτικοί να σχηματίσουν μια σαφή εικόνα της προσωπικότητας και των αναγκών του παιδιού.

4)Συνέπεια στην ώρα αποχώρησης. Ίσως από τα πιο σημαντικά μέρη  της ομαλής προσαρμογής του παιδιού στο νηπιαγωγείο είναι η συνέπεια των λόγων σας. Πάση θυσία να εμφανίζεστε μπροστά του την ώρα που του έχετε υποσχεθεί. Μόνο έτσι θα νιώσει ασφαλές και σίγουρο ότι πραγματικά όλα θα πάνε καλά, όπως του είπατε!

5) Φτιάξτε ένα ωρολόγιο πρόγραμμα στο σπίτι και ακολουθήστε το χωρίς αποκλίσεις. Ένα παιδί που ζει χωρίς πρόγραμμα είναι ανασφαλές, καθώς δεν γνωρίζει τί του επιφυλάσσεται και πολύ πιθανόν να δυσκολευτεί στην επαφή του με το σχολικό πρόγραμμα.

6)Αποφύγετε τις συγκρίσεις με τις αντιδράσεις άλλων παιδιών, κατά την περίοδο της προσαρμογής τους στο νηπιαγωγείο. Μια τέτοια στάση αποτελεί μια μη δίκαιη κρίση απέναντι στο παιδί και αποδεικνύει έλλειψη σεβασμού στη μοναδικότητα της προσωπικότητας του.

7)Δείξτε ενδιαφέρον. Αναζητήστε  ανακοινώσεις στον πίνακα ανακοινώσεων του νηπιαγωγείου ή σημειώματα στην τσάντα του παιδιού. Ακολουθήστε τις οδηγίες που σας δίδονται, γραπτά ή προφορικά. Με αυτό τον τρόπο κρατάτε την επαφή σας με το σχολείο, θεμελιώνετε τη σχέση σας με τους εκπαιδευτικούς και διευκολύνετε το παιδί στην καθημερινότητά του, καθώς δεν έχει να ανησυχεί για επιπλέον ζητήματα π.χ. αν υπάρχουν στην τσάντα του όλα τα απαραίτητα.

8)Φροντίστε να πηγαίνει κάθε βράδυ νωρίς για ύπνο και προσφέρετε του ένα ήρεμο πρωινό ξύπνημα. Το παιδί με αυτό τον τρόπο είναι ξεκούραστο και χαλαρό, οπότε έτοιμο να αντιμετωπίσει με πιο θετική διάθεση τις όποιες δυσκολίες της ημέρας.

9) Δώστε ευκαιρίες στο παιδί να γίνει ανεξάρτητο και υπεύθυνο. Ακόμη κι ένα 5χρονο παιδί μπορεί να αναλάβει κάποια καθήκοντα στο σπίτι, και πιθανόν,αν του δοθεί η ευκαιρία να την αδράξει με χαρά προκειμένου να σας αποδείξει πόσο καλά τα καταφέρνει. Ασχολίες όπως το στρώσιμο του τραπεζιού ή το πότισμα είναι μια καλή αρχή. Ενώ θεωρούμε αυτονόητη την καλλιέργεια των δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης.

10) Στο τέλος της μέρας, αφήστε για λίγες ημέρες στην άκρη τα προσωπικά σας προβλήματα και τις υποχρεώσεις και ας είστε απλά ο γονιός που το παιδί χρειάζεται δίπλα του σ’αυτό το τόσο σημαντικό, νέο ξεκίνημα.

Καλή αρχή!

Καλή σχολική χρονιά!

 

 

ΠΗΓΗ:

 http://www.meleniro.gr/2015/08/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B7%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%B5/

Συμβουλές για γονείς – Τι μπορώ να κάνω αν το παιδί μου δει κάτι που το αναστατώσει διαδικτυακά.

 

 

Το διαδίκτυο είναι ένας υπέροχος κόσμος όπου μπορούν τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι  να συναντήσουν  πολλά θετικά υπάρχει όμως και η περίπτωση να δουν ή να βιώσουν σε απευθείας σύνδεση πράγματα και καταστάσεις που μπορεί να τα ανησυχήσουν ή να τα κάνουν να νιώσουν άβολα.  Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε… Από μια τρομακτική εικόνα ή ένα σχόλιο μισαλλόδοξου λόγου, κάτι ακατάλληλο για την ηλικία τους ή ακόμα και παράνομο περιεχόμενο.

Οι πιθανότητες να «σκοντάψουν» σε υλικό που μπορεί να τα αναστατώσει είναι πολλές καθώς αυτό μπορεί να γίνει είτε συνειδητά (επειδή ψάχνουν κάτι συγκεκριμένο αλλά ακατάλληλο) είτε τυχαία (πληκτρολογώντας λάθος μια διεύθυνση url, κατεβάζοντας ένα άγνωστο αρχείο, ακολουθώντας άγνωστους συνδέσμους κ.α).

 Πώς μπορώ να προστατέψω το παιδί μου από τέτοιου είδους περιεχόμενο;

Η εγκατάσταση φίλτρου γονικού ελέγχου στις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιεί το παιδί μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να μειώσετε τις πιθανότητες το παιδί να συναντήσει  επιβλαβές περιεχόμενο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάσετε και να παραλείψετε  τη συζήτηση με το παιδί για το τι πρέπει να προσέχει στο διαδίκτυο, που είναι και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας .

Υπάρχουν διάφορα εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποκλείσετε περιεχόμενο από τη συσκευή του παιδιού σας.

Πρώτον, μπορείτε να τοποθετήσετε φίλτρο γονικού ελέγχου στο οικιακό WiFi που θα καλύπτει όλες τις συσκευές που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από το συγκεκριμένο Wi-Fi.

Τα φίλτρα γονικού ελέγχου παρέχονται δωρεάν από τον παροχέα υπηρεσιών διαδικτύου. Μάθετε περισσότερα εδώ

Υπάρχουν επίσης γονικοί έλεγχοι που παρέχονται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιεί το παιδί.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φίλτρο γονικού ελέγχου σε επίπεδο συσκευής.

Τι μπορώ να κάνω εάν το παιδί μου έχει δει κάτι που το έχει αναστατώσει στο διαδίκτυο

1.Διατηρήστε τη ψυχραιμία σας

Ψύχραιμα ρωτήστε το παιδί  πως έφτασε να δει το ακατάλληλο περιεχόμενο γεγονός που θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε πως εμφανίστηκε το εν λόγω περιεχόμενο στην οθόνη. Τα παιδιά αξιολογούν υποσυνείδητα τις αντιδράσεις των ενηλίκων και αν εσείς παραμείνετε ψύχραιμοι και δεκτικοί θα τους δείξετε ότι μπορούν να απευθύνονται σε εσάς για βοήθεια.

2.Προσπαθήστε να μην αποδώσετε ευθύνες

Μπορεί το παιδί σας κατά λάθος να συνάντησε το ακατάλληλο περιεχόμενο ή μπορεί ακόμα και να έψαξε για αυτό. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να παραμείνετε ψύχραιμοι και υποστηρικτικοί. Η περιέργεια των παιδιών μπορεί να τα οδηγήσει σε λάθος μονοπάτια χωρίς να συνειδητοποιούν τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται. Το να του πάρετε τη συσκευή και να του περιορίσετε τη χρήση της τεχνολογίας είναι λάθος στην παρούσα φάση καθώς το παιδί θα λάβει λάθος μηνύματα και δε θα σας ξαναεμπιστευτεί.

3.Συζητήστε με το παιδί για αυτό που είδε και το αναστάτωσε

Μόλις το παιδί σας ηρεμήσει, εκφράστε του την ικανοποίησή σας από το γεγονός ότι σας εμπιστεύτηκε. Εν συνεχεία συζητήστε μαζί του για αυτό που είδε ακόμα και αν το ίδιο το παιδί θέλει να υποβαθμίσει το γεγονός. Η συζήτηση είναι σημαντική καθώς θα βοηθήσει το παιδί να τοποθετήσει στο μυαλό του στις πραγματικές διαστάσεις αυτό που είδε και το αναστάτωσε και να διερευνήσει το κατά πόσο ταιριάζει με τις οικογενειακές σας αξίες. Επίσης με αυτό τον τρόπο δίνετε την ευκαιρία στο παιδί να σας κάνει ερωτήσεις για να λύσει τυχόν απορίες του. 

4.Να είστε ενήμεροι για το που μπορείτε να απευθυνθείτε για βοήθεια

Η χρήση του διαδικτύου όχι μόνο από τα παιδιά αλλά ακόμα και από τους ενήλικες εγκυμονεί κινδύνους. Ως γονείς θα πρέπει να είσαστε ενημερωμένοι για αυτούς ανεξάρτητα το πόσο καλά ή όχι γνωρίζετε να χειρίζεστε την τεχνολογία. Ένας καλός τρόπος ενημέρωσης είναι μέσω της ιστοσελίδας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet4kids.gr όπου κανείς μπορεί να βρει απαντήσεις, συμβουλές ακόμα και συμβουλευτικούς οδηγούς σε ότι τον απασχολεί.

Αν χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με μια συγκεκριμένη κατάσταση που αντιμετωπίζετε εσείς ή το παιδί σας στο διαδίκτυο τότε μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε με τη γραμμή βοήθειας Help-Line στο 210-6007686 ή στο info@help-line.gr.

Να θυμάστε πάντα ότι είναι υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου οπότε είναι σημαντικό να καταγγέλλουμε οποιοδήποτε ακατάλληλο ή παράνομο περιεχόμενο συναντάμε  online. Αυτό μπορείτε να το κάνετε εύκολα ακόμα και διατηρώντας την ανωνυμία σας μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr.

πηγή: https://saferinternet4kids.gr/nea/inappropriate-content/

https://www.saferinternet.org.uk/blog/advice-parents-what-do-if-your-child-sees-something-upsetting-online?utm_content=buffer5df41&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ

 


Τα νήπια μαθαίνουν πολλά πράγματα στο νηπιαγωγείο, τα οποία δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσουν οι γονείς. Ωστόσο έχουν αποκτήσει εμπειρίες, γνώσεις και δεξιότητες που τα οπλίζουν για την σχολική και την ενήλικη ζωή τους. Η μαθησιακή διαδικασία θα πρέπει να επικεντρώνεται στα εξής :
- Είσαι σημαντικός/ ή για μένα ( ο σεβασμός του άλλου).
- Έχω  ενδιαφέροντα.
- Καταλαβαίνω.
- Είμαι ικανός/ ή να το κάνω (ανεξαρτοποίηση).
- Θέλω να ξέρω ( περιέργεια).
- Πιστέυω στον εαυτό μου ( αυτοπεποίθηση).
- Έχω μια ιδέα ( ανάπτυξη και έκφραση των ιδεών των παιδιών).
- Θέλω να κάνω αυτό ( οι ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών).
- Ανήκω ( η αίσθηση του ανήκειν).
- Έχω κάτι να πώ ( ικανότητα επικοινωνίας και έκφρασης μέσω της γλώσσας).
- Έχω μια δουλειά ( ανάληψη ευθυνών).
- Πρέπει να σε γνωρίσω ( ο σεβασμός του διαφορετικού και η αρμονική συμβίωση).
ΤΕΛΙΚΑ τα καινούργια στοιχεία στη μάθηση των παιδιών ου 21ου αιώνα αναπτύσσονται στο νηπιαγωγείο εκείνο που επικεντρώνεται :
- στην οικοδόμηση μια εικόνας του εαυτού και της ομάδας γεμάτης γνώση και αυτοπεποίθηση,
- στην εδραίωση κριτικής σκέψης που είναι ανοιχτή στους άλλους, ανοιχτή στην αμφιβολία, ανοιχτή στην αποδοχή του λάθους και της αβεβαιότητας,
- στην καλλιέργεια των ικανοτήτων όλων των παιδιών να παρατηρούν, να συλλέγουν στοιχεία και να τα ερμηνεύουν.

 


ΠΗΓΗ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ



http://www.pi-schools.gr/preschool_education/yp_yliko/odig_gonea.pdf



 

ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ

 

 

*Δείξτε ενδιαφέρον για ο,τιδήποτε φέρνει μαζί του από το σχολείο (και φυσικά μην το πετάξετε ποτέ). Ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνετε τι ακριβώς είναι αυτό που κρατάτε στα χέρια σας το παιδί σίγουρα δούλεψε σκληρά και νιώθει υπερήφανο για το δημιούργημά του.

*Μην ρωτάτε πως αποδίδουν τα υπόλοιπα παιδιά. Αν το παιδί σας τα πηγαίνει καλά σε κάτι μην ρωτάτε αν και ο φίλος του το κάνει αυτό. Πρόκειται για απόρρητο προσωπικό δεδομένο. Επίσης μην ρωτάτε αν το παιδί σας είναι το εξυπνότερο στην τάξη. Οι νηπιαγωγοί συγκρίνουν την πρόοδο του κάθε παιδιού με τον εαυτό του και όχι με τους άλλους π.χ. ζωγραφίζει ένα πρόσωπο τόσο καλά όσο το έκανε το φθινόπωρο;

*Τα ρούχα του σχολείου να είναι ρούχα για παιχνίδι. Στο νηπιαγωγείο τα παιδιά θέλουμε να είναι χαρούμενα και δημιουργικά, γεγονός που μερικές φορές σημαίνει και “λερωμένα”. Κανείς δεν θα σας κρίνει αν το παιδί σας δεν είναι ντυμένο για φωτογράφιση περιοδικού!

*Τα “πολυάσχολα” νήπια συχνά περιμένουν μέχρι το τελευταίο λεπτό για να πανε στην τουαλέτα. Ζώνες και επιπλέον κουμπιά, μπορεί να είναι ωραία, αλλά δημιουργούν δυσκολίες και “ατυχήματα”.

*Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά. Όταν στέλνετε το παιδί στο σχολείο βρώμικο, αυτό το επηρεάζει αρνητικά για δυο λόγους καταρχήν για την υγεία του και κατά δεύτερον γιατί κανένα παιδί δεν θα θέλει να παίξει μαζί του. Αν υπάρχει κάποια πιο συγκεκριμένη αδυναμία του παιδιού σχετικά με το μπάνιο, την οποία δεν μπορείτε να διαχειστείτε συζητήστε το με τις νηπιαγωγούς.

*Αποχαιρετισμοί.Ένα φιλί, μια αγκαλιά και ένα “Να περάσεις μια υπέροχη μέρα", είναι όλα όσα χρειάζονται. Με εξαίρεση την αρχή της σχολικής χρονιάς, όπου το παιδί προσαρμόζεται, μην χρονοτριβείτε. Εάν στο παιδί σας αρέσει να γνωρίζει το πρόγραμμά του, μπορείτε να πείτε ακόμη κάτι που θα κάνετε μαζί όταν τελειώσει το σχολείο, π.χ. “Θα πάμε μαζί στο πάρκο!”. Και μην πισωγυρίζετε διότι έτσι αυξάνεται δραματικά ο στρεσογόνος παράγοντας. Είναι καλύτερα να κάνετε μια καθαρή και γρήγορη αποχώρηση ακόμη κι αν το παιδί κλαίει. Σιγά σιγά θα αντιληφθεί τί συμβαίνει και θα αποκτήσει τον έλεγχο της κατάστασης.

*Ψείρες!Μπορεί να συμβεί στον καθένα. Μην νιώθετε άσχημα. Ενημερώστε τη νηπιαγωγό ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση.

*Δείξτε κατανόηση και στα άλλα παιδιά όπως δείχνετε και στο δικό σας. Γνωρίζετε πως τα παιδιά περνούν δύσκολες φάσεις και οι οικογένειες τους αντιμετωπίζουν άγχος που μερικές φορές  τους οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις. Αν κάποιο παιδί είναι επιθετικό, έχετε την πίστη ότι οι νηπιαγωγοί θα κρατήσουν το δικό σας ασφαλές και θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να βελτιώσουν την κατάσταση.

*Αν το δικό σας παιδί είναι επιθετικό. Μπορεί να σας φαίνεται αδιανόητο ότι το “αγγελούδι” σας μπορεί να έχει αυτή τη συμπεριφορά, αλλά έχετε πίστη στα λόγια των νηπιαγωγών και μην αμφισβητείτε τα συμβάντα. *Πολλές φορές τα παιδιά αντιδρούν διαφορετικά στο σχολείο σε σχέση με το σπίτι γιατί είναι τελείως διαφορετικές οι συνθήκες. Συνεργαστείτε!

*Αν σας πουν ότι το παιδί σας θα είχε όφελος εάν περνούσε από μια περαιτέρω αξιολόγηση σε κάποιο τομέα των αναπτυξιακών του δεξιοτήτων, αυτό είναι κάτι που δεν λέγεται επιπόλαια. Οι νηπιαγωγοί βλέπουν το παιδί σας όχι μόνο όπως είναι τώρα αλλά όπως θα είναι στο Δημοτικό Σχολείο. Επιθυμούν να του προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια το συντομότερο δυνατό, οπότε δείξτε εμπιστοσύνη. Δεν είναι κάτι κακό, κάτι που να σας κάνει να ντρέπεστε. Πολλά παιδιά λαμβάνουν βοήθεια από λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κλπ. προκειμένου να βοηθηθούν.

*Αν υπάρχει κάτι που απασχολεί εσάς ή το παιδί σας, πείτε το. Όχι όμως ενώπιον όλων των γονέων και των παιδιών την ώρα της αποχώρησης. Επιδιώξτε την κατ΄ιδίαν συνάντηση με τις νηπιαγωγούς και μιλήστε γι’αυτό που σας απασχολεί. Και οι νηπιαγωγοί επιθυμούν όπως κι εσείς, το παιδί σας να είναι χαρούμενο και είναι πρόθυμες να διορθώσουν τα λάθη τους.

*Τα τυποποιημένα κρουασάν, το σοκολατούχο γάλα και τα μπισκότα δεν είναι γεύμα, είναι ένας μικρός μπουφές επιδορπίων.

*Δώστε προσοχή στις ανακοινώσεις, που υπάρχουν στην είσοδο του σχολείου ή σε σημειώματα μέσα στην τσάντα του παιδιού. Μπορεί να περιέχουν νέα σχετικά με διάφορες δράσεις της τάξης, όπου μπορεί να ζητείται η συμμετοχή σας, κι αν δεν δώσετε προσοχή τότε τις συνέπειες τις υπομένει αθελά του το ίδιο το παιδί.

*Συνέπεια στην ώρα. Το παιδί χάνει ένα κομμάτι από την καθημερινή ρουτίνα του σχολείου, αν συνεχώς καθυστερεί, και έρχεται σε δύσκολη θέση απέναντι στους συμμαθητές και τη νηπιαγωγό του. Ενώ στην αποχώρηση είναι δύσκολο να διαχειριστεί τους λόγους που φεύγει πάντα τελευταίο από το σχολείο.

*Το άρρωστο παιδί πρέπει να μένει στο σπίτι του. Στο σχολείο δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει, αφού δεν θα νιώθει καλά και ταυτόχρονα ενδέχεται να προκαλέσει επιδημία.

*Μην αποκρύπτετε σημαντικές  πληροφορίες.  Εμπιστευτικά μιλήστε στις νηπιαγωγούς για οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή του παιδιού π.χ. διαζύγιο, νέο μωρό, αλλά και ο,τιδήποτε αφορά το ιατρικό του ιστορικό, προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα τις ανάγκες και τις αδυναμίες του και να δουλέψουν πανω σ΄αυτές.

*Όχι απουσίες χωρίς σοβαρό λόγο. Περιστασιακά μια μέρα εκτός σχολείου δεν είναι και σπουδαία υπόθεση. Αν όμως αυτό γίνεται συχνά τότε το παιδί λαμβάνει ένα εσφαλμένο μήνυμα. Το σχολείο είναι σημαντικό και αυτό επιβεβαιώνεται με την παρουσία. Μια παρουσία που πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη.

*Ατυχήματα συμβαίνουν. Οι νηπιαγωγοί κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να μην συμβεί το παραμικρό μέσα στη σχολική μέρα, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να μην δουν κάτι κάποια στιγμή. Είναι αναπόφευκτο.

*Ενισχύστε τις γνώσεις  που μεταφέρει το παιδί από το σχολείο με επιπλέον δραστηριότητες, στις οποίες μπορεί να συμμετέχει όλη η οικογένεια. Έτσι το βοηθάτε να εμπεδώσει τις νέες γνώσεις και τελικά να ενισχύσει τη δυναμική της ομάδας στην τάξη.

*Παιχνίδια από το σπίτι. Τα παιχνίδια αυτά δημιουργούν εντάσεις διοτί τις περισσότερες φορές τα παιδιά δεν θέλουν να τα μοιραστούν με τους άλλους, αλλά από την άλλη θέλουν να τα παρουσιάσουν σε όλους. Επίσης, κατά έναν περίεργο λόγο, πάντα τα παιχνίδια αυτά καταλήγουν σπασμένα.

*Ακολουθήστε τους κανόνες που το παιδί έχει μάθει στο σχολείο, και αντικειμενικά ισχύουν, για να τους ακολουθήσει κι αυτό. Με το να αμφισβητείτε τη σημαντικότητά τους, το σχολείο χάνει την αξιοπιστία του και το παιδί βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα που δυσκολεύεται να διαχειριστεί.

*Δεν μπορούν όλα τα παιδιά να συμπαθήσουν τη δασκάλα τους αμέσως (προφανώς ούτε και εσείς). Χρειάζεται χρόνος για να χτιστεί η εμπιστοσύνη και ο αμοιβαίος σεβασμός. Υποστηρίξτε τις νηπιαγωγούς και αποφύγετε τις όποιες ενστάσεις σας μπροστά στο παιδί. Γίνεται το σωστό παράδειγμα στη δημιουργία ισορροπημένων σχέσεων.

ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗ. “Θα αναπτύξει όμως όλες τις κιναισθητικές, αντιληπτικές, μνημονικές, γλωσσικές και μεταγλωσσικές ικανότητες, που το καθιστούν έτοιμο να εκπαιδευτεί αβίαστα και αποτελεσματικά, χωρίς να δυσκολευτεί/πιεστεί/απογοητευτεί στην εκμάθηση της γραφής και της ανάγνωσης, ένα χρόνο αργότερα στην Α΄ Δημοτικού”.

 

ΠΗΓΗ: http://www.meleniro.gr/2013/05/%CF%84%CE%AF-%CE%B8%CE%B1-%CE%B5%CF%8D%CF%87%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%BD%CE%B7%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%BF%CE%AF-%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B6/#axzz3ARieIvQc

 

UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά

 

Παρά την εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά  (1 στους 3 χρήστες του Διαδικτύου παγκοσμίως είναι παιδί) δεν έχουν γίνει πολλά βήματα για να προστατευθούν από τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου και να αυξήσουν την πρόσβασή τους σε ασφαλές διαδικτυακό περιεχόμενο, υπογραμμίζει η UNICEF στην έκθεσή της.

Η έκθεση «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο 2017: Τα παιδιά σε έναν ψηφιακό κόσμο», παρουσιάζει την πρώτη ολοκληρωμένη ματιά της UNICEF στους διάφορους τρόπους με τους οποίους η ψηφιακή τεχνολογία επηρεάζει τη ζωή των παιδιών, εντοπίζοντας τις ευκαιρίες, καθώς και τους κινδύνους που υπάρχουν. Υποστηρίζει επίσης ότι οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας δεν έχουν ακολουθήσει το ρυθμό των αλλαγών, εκθέτοντας τα παιδιά σε νέους κινδύνους και ζημιές και αφήνοντας πίσω τα εκατομμύρια των πλέον μειονεκτούντων από αυτά.

«Για το καλύτερο και για το χειρότερο, η ψηφιακή τεχνολογία είναι πλέον ένα μη αναστρέψιμο γεγονός στη ζωή μας», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake. «Σε έναν ψηφιακό κόσμο, η διπλή μας πρόκληση είναι πώς να μετριάσουμε τις ζημιές, μεγιστοποιώντας παράλληλα τα οφέλη του Διαδικτύου για κάθε παιδί».

Η έκθεση εξετάζει τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία στα πιο μειονεκτούντα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας ή που πλήττονται από έκτακτες ανθρωπιστικές κρίσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την αύξηση της πρόσβασής τους στην πληροφόρηση, την οικοδόμηση δεξιοτήτων για τον ψηφιακό χώρο εργασίας και την παροχή μιας πλατφόρμας για τη σύνδεση και επικοινωνία των απόψεών τους.

Αλλά η έκθεση δείχνει ότι εκατομμύρια παιδιά μένουν πίσω. Περίπου το ένα τρίτο της νεολαίας στον κόσμο – 346 εκατομμύρια – δεν έχει δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, κάτι που επιδεινώνει τις ανισότητες και μειώνει την ικανότητα των παιδιών να συμμετέχουν σε μια αυξανόμενη ψηφιακή οικονομία.

Η έκθεση εξετάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο το Διαδίκτυο κάνει πιο ευάλωτα τα παιδιά σε κινδύνους και ζημιές, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης των προσωπικών τους δεδομένων, της πρόσβασης σε επιβλαβές περιεχόμενο και του ηλεκτρονικού εκφοβισμού. Η πανταχού παρουσία των φορητών συσκευών, σύμφωνα με την έκθεση, έχει κάνει τη διαδικτυακή πρόσβαση για πολλά παιδιά λιγότερο ελεγχόμενη – και ενδεχομένως πιο επικίνδυνη.

Και ψηφιακά δίκτυα, όπως το Dark Web και τα κρυπτονομίσματα (cryptocurrencies), επιτρέπουν τις χειρότερες μορφές εκμετάλλευσης και κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε απευθείας σύνδεση.

Η έκθεση παρουσιάζει τα τρέχοντα δεδομένα και αναλύσεις σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά και τον αντίκτυπο της ψηφιακής τεχνολογίας στην ευημερία των παιδιών, εξετάζοντας τις αυξανόμενες συζητήσεις για τον ψηφιακό «εθισμό» και την πιθανή επίδραση του χρόνου έκθεσης στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Άλλα στοιχεία από την έκθεση:

  • Οι νέοι είναι η πιο συνδεδεμένη ηλικιακή ομάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 71% είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, σε σύγκριση με το 48% του συνολικού πληθυσμού.

  • Οι αφρικανικές νεολαίες είναι οι λιγότερο συνδεδεμένες, με περίπου 3 στους 5 νέους εκτός σύνδεσης, σε σύγκριση με μόλις 1 στους 25 στην Ευρώπη.

  • Περίπου το 56% όλων των ιστότοπων είναι στα αγγλικά και πολλά παιδιά δεν μπορούν να βρουν περιεχόμενο που να καταλαβαίνουν ή που να είναι πολιτιστικά σχετικό.

  • Περισσότερες από 9 στις 10 αναγνωρισμένες σε παγκόσμιο επίπεδο διευθύνσεις URL για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών φιλοξενούνται σε πέντε χώρες – τον Καναδά, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Μόνο η συλλογική δράση – από τις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα, τις οργανώσεις για τα παιδιά, τον ακαδημαϊκό κόσμο, τις οικογένειες και τα ίδια τα παιδιά – μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του ψηφιακού πεδίου δράσης και να καταστήσει το Διαδίκτυο ασφαλέστερο και πιο προσιτό για τα παιδιά.

Στις πρακτικές συστάσεις που βοηθούν στην καθοδήγηση αποτελεσματικότερης χάραξης πολιτικής και πιο υπεύθυνων επιχειρηματικών πρακτικών προς όφελος των παιδιών περιλαμβάνονται:

  • Παροχή σε όλα τα παιδιά προσιτής πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας διαδικτυακούς πόρους.

  • Προστασία των παιδιών από κινδύνους στο διαδίκτυο – συμπεριλαμβανομένης της κακοποίησης, της εκμετάλλευσης, της εμπορίας ανθρώπων, του ηλεκτρονικού εκφοβισμού και της έκθεσης σε ακατάλληλα υλικά.

  • Προστασία του ιδιωτικού απορρήτου και της ταυτότητας των παιδιών στο διαδίκτυο.

  • Δίδαγμα της ψηφιακής παιδείας για να είναι τα παιδιά ενημερωμένα, αφοσιωμένα και ασφαλή στο διαδίκτυο.

  • Αξιοποίηση της δύναμης του ιδιωτικού τομέα για την προώθηση προτύπων δεοντολογίας και πρακτικών που προστατεύουν και ωφελούν τα παιδιά στο διαδίκτυο.

  • Να μπει το ύψιστο συμφέρον των παιδιών στο επίκεντρο της ψηφιακής πολιτικής.

«Το Διαδίκτυο σχεδιάστηκε για ενήλικες, αλλά χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από παιδιά και νέους – και η ψηφιακή τεχνολογία επηρεάζει όλο και περισσότερο τη ζωή και το μέλλον τους. Συνεπώς, οι ψηφιακές πολιτικές, πρακτικές και προϊόντα πρέπει να αντανακλούν καλύτερα τις ανάγκες των παιδιών, τις προοπτικές των παιδιών και τις φωνές των παιδιών», δήλωσε ο Anthony Lake.

πηγή: https://saferinternet4kids.gr/nea/unicef-saferinternet/

bottom of page