top of page

ERASMUS+/KA1

Διοίκηση και Ποιότητα: Μία πρόκληση για την προσχολική εκπαίδευση

20190725_105059.jpg
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
10701318.jpg

Tο 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων με όραμά του το ανοικτό σχολείο στην κοινωνία και με έμφαση στην αλληλεπίδραση μαθητών- γονέων- εκπαιδευτικών, της ευρύτερης κοινωνίας μέσα από ένα πλαίσιο επικοινωνίας και συνεργασίας για την παροχή σύγχρονης και ποιοτικής εκπαίδευσης, ενέταξε στο στρατηγικό του προγραμματισμό το σχέδιο ΚΑ1 με τίτλο "Διοίκηση και Ποιότητα: Μία πρόκληση για την Προσχολική Εκπαίδευση". Το σχέδιο αυτό ενισχύει τον στρατηγικό σχεδιασμό της σχολικής μονάδας, ο οποίος προβλέπει τη βελτίωση της ποιότητας  και αποτελεσματικότητας της καθώς η εκπαίδευση και η επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού στις απαιτήσεις της ποιοτικής διοίκησης είναι βασικό στοιχείο των μονάδων που επιδιώκουν ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

Η στρατηγική αυτή της επιμόρφωσης είναι μια συντονισμένη,  οργανωμένη, καλά σχεδιασμένη, συστηματική διαδικασία προκειμένου να αναβαθμίσει γνώσεις και ικανότητες των συμμετεχόντων που θα καταστούν αποτελεσματικοί στην επίτευξη στόχων μια ποιοτικής εκπαίδευσης. Με στόχους:
- Την απόκτηση γνώσης σχετικά με τη στρατηγική διαχείριση σχολείων
- Την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το ρόλο των ηγετών και της ομάδας στη διαχείριση σχολείων
- Τη γνώση της παιδαγωγικής και οικονομικής διαχείρισης με τη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού ως όλον
- Τη σύγκριση της σχολικής διοίκησης στην Ευρώπη και υιοθέτηση καλών πρακτικών
- Την αύξηση της ικανότητας συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο
- Τη βελτίωση διαχειριστικών δεξιοτήτων
- Τη βελτίωση των δεξιοτήτων αγγλικής γλώσσας.
Οι δραστηριότητες κινητικότητας αφορούν μία ροή στη Φινλανδία με θέμα κύκλου επιμόρφωσης "School management".
Η μεθοδολογία του σχεδίου σχεδιάστηκε και ξεκίνησε από τη διαδικασία ανίχνευσης των αναγκών των εκπαιδευτικών του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων.Ακολούθησε ο στρατηγικός σχεδιασμός της μονάδας και ο σχεδιασμός δράσεων επιμόρφωσης, η προετοιμασία της συμμετέχουσας, οι διαδικασίες διαχείρισης και υλοποίησης, παρακολούθησης, αξιολόγησης καθώς και της διάδοσης των αποτελεσμάτων.
Με την ολοκλήρωση του σχεδίου αναμένεται η συμμετέχουσα να έχει λάβει γνώση για τη Διοικητική Επιστήμη, την ποιοτική Διοίκηση της σχολικής μονάδας με στόχο την ποιοτική και αποτελεσματική εκπαίδευση , να είναι γνώστης της στρατηγικής διαχείρισης των σχολείων, να εφαρμόζει την ολιστική προσέγγιση Διοίκησης, να οργανώνει το δικό της σύστημα ποιότητας, να διαχειρίζεται αποτελεσματικά συνεργσίες με γονείς και άλλες ομάδες, να ενσωματώσει  τις βέλτιστες πρακτικές διοίκησης στην σχολική πραγμαατικότητα, να προωθεί τη δικτύωση και συνεγασία με ευρωπαίους ηγέτες.
Το σχέδιο αναμένεται να έχει αντίκτυπο στους εκπαιδευτικούς αρχικά,  τη σχολική μονάδα αλλά με ιδιαίτερη έμφαση στο μαθητή που θα λάβει μια ποιοτικότερη εκπαίδευση όπου θα πρωταγωνιστεί η καινοτομία και η συνεργασία με άλλα σχολεία της Ευρώπης.

λογοτυπο.jpg

11ο Νηπιαγωγείο Χανίων

Το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων αποτελεί ένα ανοικτό σύστημα που σύμφωνα με τη θεωρία των κοινωνικών συστημάτων αλληλεπιδρά με την κοινωνία, την τοπική και την ευρύτερη και ανοίγει διαύλους επικοινωνίας  με την εκπαιδευτική κοινότητα (Ζωγόπουλος, 2012). Επιδίωξή του είναι η παροχή άρτιας, σύγχρονης, ισόρροπης, ποσοτικής και ποιοτικής εκπαίδευσης (Ζωγόπουλος, 2012). Καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση του οργανισμού διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί του με την προσωπικότητά τους και τις εσωτερικές τους ανάγκες (Μάνεση, 2014). Ο στρατηγικός σχεδιασμός της μονάδας από το 2014, συνδέθηκε με τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητάς της.  Με όραμα την εξασφάλιση ενός καλού ξεκινήματος για τον κόσµο του αύριο διασπώντας τον κύκλο µεταβίβασης της µειονεκτικότητας από τη µια γενιά στην άλλη (Ανακοίνωση Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βρυξέλλες, 17.2.2011COM(2011) 66 ), η σχολική μονάδα προσανατολίστηκε στην παροχή υψηλής ποιότητας προσχολική εκπαίδευση. Η Προϊσταμένη του 11ου Νηπιαγωγείου με συμμετοχικό στυλ διοίκησης και προκειμένου να καταστεί ενήμερη των κοινωνικών εξελίξεων, ξεκίνησε σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου με στόχο την εξειδίκευσή της στη Διοίκηση και Ηγεσία στην Εκπαίδευση. Με εκχώρηση αρμοδιοτήτων για τη λήψη αποφάσεων, την προώθηση της καινοτομίας και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, την ενθάρρυνση και εμψύχωση των εκπαιδευτικών δημιούργησε τη συνεργατική κουλτούρα προκειμένου να αναβαθμιστούν η ποιότητα της διδασκαλίας και της μάθησης και η επικοινωνία. 
Ήδη από τη συμμετοχή της σχολικής μονάδας σε στρατηγική σύμπραξη ΚΑ2, που έχει στόχο την εφαρμογή προτύπων και κριτηρίων ποιότητας στη μαθησιακή διαδικασία, ευελπιστούμε στη βελτίωση των διδακτικών πρακτικών και της σχολικής πράξης. 
Παράλληλα οι σύγχρονες εξελίξεις παγκόσμια απαιτούν έναν ηγέτη της σχολικής μονάδας που εκτός της προώθησης της καινοτομίας, θα πρέπει να αξιοποιεί δημιουργικά τις καλές σχέσεις όλων των εμπλεκόμενων υποομάδων (εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων), να ενθαρρύνει τη συνεργασία των εκπαιδευτικών με γονείς και την κοινωνία ευρύτερα και να διατηρεί υψηλές προσδοκίες για την σχολική μονάδα και τον εαυτό του. Να αξιολογεί την περιβαλλοντική αβεβαιότητα και να υιοθετεί με σύγχρονες μεθόδους και στρατηγικές συμμετοχικό στυλ διοίκησης που θα δημιουργεί τις βάσεις για την εμπλοκή όλων των μερών σε μία Διοίκηση Ποιότητας. Να υποστηρίζει τη διεθνοποίηση του σχολείου του και συνεργασίες με άλλους ηγέτες για την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Να αποκτήσει δεξιότητες ηγεσίας που χρειάζονται βελτίωσης σε αυτή τη σχολική μονάδα.

Διοίκηση και Διαχείριση Έργων και Προγρα
Διοίκηση και Ποιότητα:
Μία πρόκληση για την προσχολική εκπαίδευση

Το απλοϊκό μοντέλο διοίκησης του παρελθόντος που ήθελε το Διευθυντή της εκπαιδευτικής μονάδας ως διεκπεραιωτή, δεν μπορεί να αποδώσει στη σημερινή εποχή που η κοινωνία απαιτεί αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη εκπαίδευση. Βασική παραδοχή της αποτεσματικότερης διοίκησης αποτελεί η ενδυνάμωση του έργου της (Φασούλης, 2001) για μία αποτελεσματικότερη εκπαίδευση προς όφελος των μαθητών. Το μέλλον φαίνεται να ανήκει σε σχολικές μονάδες που θα προσλαμβάνουν κριτικά την κεντρική  εκπαιδευτική πολιτική, διαμορφώνοντας μια "εσωτερική εκπαιδευτική πολίτική" και προωθώντας την καινοτομία, τη σχετική αυτονομία, τη συλλογική ευθύνη και το δημόσιο απολογισμό. Επομένως μια σχολική μονάδα πρέπει να βελτιώνεται διαρκώς (Ζωγόπουλος, 2012). Ο εκπαιδευτικός λοιπόν, καλείται να ''παράξει'' έργο υψίστης σημασίας μ ε αποδέκτες ποικίλους, πρώτιστα όμως για τους μαθητές του (Παπαναούμ, 2005). Καλείται να βελτιωθεί και να αναπτυχθεί και ως άνθρωπος αλλά και ως επαγγελματίας (Καρατζιά & Σουλιώτη, 2002). Άλλλωστε κάθε προσπάθεια βελτίωσης της εκπαίδευσης  προϋποθέτει και την αλλαγή και βελτίωση των εκπαιδευτικών της ως βασικού διαμορφωτές της. Άρα η επιμόρφωση και η επαγγελματική ανάπτυξη είναι καθοριστικές στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης (Σοφού, 2015). Όλα τα παραπάνω αποτελούν μία τεκμηρίωση των αναγκών του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων. Χρειάζεται να ενδυναμωθεί το έργο της διοίκησης πρκειμένου να παράσχει αποτελεσματικότερη εκπαίδευση. Χρειάζεται την οργάνωση και το σύστημα διοίκησης που θα αξιοποιεί τους δiαθέσιμους πόρους κάθε φορά. Αυτό όμως απαιτεί την ύπαρξη αρχών και κανόνων προγραμματισμού, οργάνωσης, διεύθυνσης και ελέγχου, γνώση δηλαδή της διοικητικής επιστήμης, κατανόηση όλων όσων επιδρούν συστηματικά στο περιβάλλον και κατάλληλη ηγετική συμπεριφορά. Απαιτούνται διοικητικές ικανότητες και ηγετικές δεξιότητες. Για αυτούς τους λόγους, επιθυμούμε την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.
Με στόχους:
- Την απόκτηση γνώσης σχετικά με τη στρατηγική διαχείριση σχολείων
- Την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το ρόλο των ηγετών και της ομάδας στη διαχείριση σχολείων
- Τη γνώση της παιδαγωγικής και οικονομικής διαχείρισης με τη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού ως όλον
- Τη σύγκριση της σχολικής διοίκησης στην Ευρώπη και υιοθέτηση καλών πρακτικών
- Την αύξηση της ικανότητας συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο
- Τη βελτίωση διαχειριστικών δεξιοτήτων
- Τη βελτίωση των δεξιοτήτων αγγλικής γλώσσας, 
που διαβεβαιώνει ότι καλύπτει η επιμόρφωση σε φορέα της Φινλανδίας, το 11ο Νηπιαγωγείο θα καταστεί ικανό να εκτελεί το διοικητικό του έργο αποτελεσματικά προς όφελος μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας.

20190726_132727.jpg
Η επιμόρφωση στην Τσεχία
LEADERSHIP AND MANAGEMENT IN EDUCATIONAL ESTABLISHMENTS

Στην Πράγα της Τσεχίας επιμορφώθηκε εκπαιδευτικός του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων για το σχέδιο ERASMUS+/KA1 με τίτλο “Διοίκηση και Ποιότητα: Μία πρόκληση για την προσχολική εκπαίδευση” και κωδικό 2018-1-EL01-KA101-046704 . Η επιμόρφωση έλαβε χώρα κατά το διάστημα 22 έως 26 Ιουλίου 2019, με τίτλο «Ηγεσία και τη Διοίκηση σε εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα».

Τα σχολεία και η οργανωσιακή ηγεσία έχουν καταστεί προτεραιότητα στην ατζέντα των διεθνών εκπαιδευτικών πολιτικών. Ο τομέας αυτός διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση των παραγόμενων οργανωσιακών αποτελεσμάτων επηρεάζοντας τα κίνητρα και τις ικανότητες των ομάδων προσωπικού, καθώς και το κλίμα και το περιβάλλον. Η αποτελεσματική οργανωσιακή ηγεσία είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ισότητας στην Εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα. Καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν να προσαρμόσουν τα εκπαιδευτικά τους συστήματα στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, οι προσδοκίες για εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανωσιακούς ηγέτες αλλάζουν. Πολλές χώρες έχουν προχωρήσει προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης, καθιστώντας τα ιδρύματα πιο αυτόνομα κατά τη λήψη αποφάσεων και καθιστώντας τα πιο υπεύθυνα για τα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, η απαίτηση να βελτιωθεί η συνολική απόδοση των μαθητών και να παρέχονται διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε ποικίλους μαθητικούς πληθυσμούς, προσθέτει πιέσεις στη χρήση περισσότερων πρακτικών που βασίζονται σε πραγματικά επαληθευμένα στοιχεία. Λόγω αυτών των τάσεων, η λειτουργία της οργανωσιακής ηγεσίας καθορίζεται όλο και περισσότερο από ένα απαιτητικό σύνολο ρόλων που περιλαμβάνουν τη διοίκηση οικονομικών και ανθρώπινων πόρων και την ηγεσία για τη μάθηση. Υπάρχουν ανησυχίες μεταξύ των χωρών ότι ο ρόλος των ηγετών, όπως σχεδιάστηκε για τις ανάγκες του παρελθόντος, δεν είναι πλέον κατάλληλος. Σε πολλές χώρες, έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας. Πολλοί φτάνουν στη συνταξιοδότηση και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αντικατασταθούν. Οι πιθανοί υποψήφιοι συχνά διστάζουν να υποβάλουν αίτηση, εξαιτίας υπερφορτωμένων ρόλων, ανεπαρκούς προετοιμασίας και κατάρτισης, περιορισμένων προοπτικών σταδιοδρομίας και ανεπαρκούς υποστήριξης και ανταμοιβής. Αυτές οι εξελίξεις κατέστησαν την ηγεσία της οργάνωσης προτεραιότητα σε εκπαιδευτικά συστήματα ανά τον κόσμο.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ

Η μεθοδολογία του μαθήματος διασφάλισε την ενεργό συμμετοχή των συμμετεχόντων σε όλες τις φάσεις, δηλαδή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την παράδοση του μαθήματος. Οι συμμετέχοντες έλαβαν προπαρασκευαστικό υλικό, το οποίο κάλυψε όλες τις σημαντικές έννοιες που παρουσιάστηκαν κατά την παράδοση του μαθήματος. Η μεθοδολογία της κατάρτισης βασίστηκε σε ένα συνδυασμό τριών σημαντικών στοιχείων:

•             Παροχή απαιτούμενων γνώσεων (θεωρία)

•             Χρήση εκπαιδευτικών εργαλείων, όπως μελετών περίπτωσης, βίντεο, παιχνιδιών, κινουμένων σχεδίων & ασκήσεων

•             Ανατροφοδότηση (επανεξέταση)

Οι επιμορφούμενοι έλαβαν σε έντυπη μορφή, υλικό που κάλυπτε το περιεχόμενο του σεμιναρίου και η ενεργός συμμετοχή και η εμπειρία των συμμετεχόντων διασφαλίστηκε μέσω διαφόρων εκπαιδευτικών εργαλείων κατάρτισης.  Εργαλεία, απαραίτητα που διασφαλίζουν την εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεων  των συμμετεχόντων σε σενάρια πραγματικής ζωής, κομβικό σημείο και προστιθέμενη αξία σε κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Κατά την τελευταία ημέρα του μαθήματος, οι επιμορφούμενοι είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν σχετικά με την επιμόρφωση και την εμπειρία που αποκτήθηκε ενώ ενθαρρύνθηκαν να γίνουν μέλη του Δικτύου Αριστείας ShipCon, ενός διεθνούς κόμβου και φόρουμ για επιχειρηματίες και πρωτοπόρους για την ανταλλαγή ιδεών, καινοτόμων ιδεών / προσεγγίσεων και βέλτιστων πρακτικών στον τομέα του περιβάλλοντος και της εκπαίδευσης.

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ:

Κατανόηση γιατί και πώς οι δεξιότητες ηγεσίας είναι τόσο κρίσιμες για την οργανωτική επιτυχία

Προσδιορισμός τρόπων χρήσης δεξιότητων ηγεσίας για αποτελεσματική συνεργασία με τους άλλους και ικανότητας οργάνωσης ομάδων ώστε να εργάζονται πιο αποτελεσματικά συνεργατικά.

Διαμόρφωση αποτελεσματικών ηγετικών ικανοτήτων στις καθημερινές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες.

Επίδειξη διαχείρισης συγκρούσεων και καθοδήγησης σε αλλαγές.

Προσαρμογή τρόπων σχεδιασμού των συστημάτων συντονισμού, ελέγχου και μέτρησης απόδοσης για τη διαχείριση ενός εκπαιδευτικού οργανισμού.

Διαπίστωση πώς μπορεί να διευκολυνθεί η καινοτομία και η αλλαγή μέσω του σχεδιασμού της οργάνωσης.

Κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι διευθυντές συντονίζουν διαφορετικές λειτουργικές περιοχές και συστήματα σε ένα σχολικό ίδρυμα και ευθυγραμμίζονται με το εξωτερικό περιβάλλον για να βελτιώσουν τη συνολική απόδοση.

Απόκτηση γνώσης των εργαλείων και των πλαισίων στρατηγικής διαχείρισης και εφαρμογής σε πραγματικά περιβάλλοντα.

Διαχείριση ποικίλων διαχειριστικών πληροφοριών για τη διάγνωση στρατηγικών ζητημάτων, την αξιολόγηση στρατηγικών εναλλακτικών λύσεων και τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού και εφαρμόσιμου στρατηγικού σχεδίου.

 

Η ολοκλήρωση του σχεδίου προβλέπει ενδοσχολική επιμόρφωση, ενημέρωση διοικητικών στελεχών για την επιμόρφωση, δημιουργία ιστοσελίδας για την Ηγεσία και τη Διοίκηση και εφαρμογή των γνώσεων στην εκπαιδευτική πράξη και διοίκηση.

Η επιμόρφωση υπήρξε επιτυχής για τους σκοπούς του σχεδίου και ανατροφοδοτική θέτοντας νέους στόχους και δράσεις για το εγγύς μέλλον.

Ευχαριστούμε πολύ το Υπουργείο Παιδείας, το ΙΚΥ, την Περιφερειακή Δ/νση  ΠΕ και ΔΕ Κρήτης και τη Δ/νση ΠΕ Χανίων για την ευκαιρία που μας έδωσε με την έγκριση του σχεδίου και της μετακίνησης και την υποστήριξή τους στο σχέδιο αυτό.

                                                           Η Παιδαγωγική ομάδα του σχεδίου για το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων

                                                                       Σκορδύλη Μαρία, Βλησίδη Ελένη, Φωτάκη Μαρία

42895.jpg
10701318.jpg
11248.png

Στα προγράμματα κατάρτισης που εξυπηρετούν τη στρατηγική ανάπτυξης ενός οργανισμού προτείνεται ως μοντέλο αξιολόγησης το μοντέλο των τεσσάρων επιπέδων του Kirkpatrick από την Εκπαίδευση Ενηλίκων. Αυτό το μοντέλο και χρησιμοποιείται (ο Ενεστώτας γιατί είναι σε εξέλιξη) για το σχέδιο μας. Τα τέσσερα επίπεδα αφορούν την Ανταπόκριση, τη Μάθηση, τη Συμπεριφορά και τα Αποτελέσματα. Η Ανταπόκριση αφορά την ανταπόκριση των συμμετεχόντων του προγράμματος και τη στάση τους απέναντι στις επιμέρους λειτουργίες του. Η θετική στάση δε σημαίνει και επίτευξη στόχων. Η Μάθηση ορίζεται ως ο βαθμός που οι εκπαιδευόμενοι αλλάζουν στάσεις, αυξάνουν τις γνώσεις και βελτιώνουν τις δεξιότητες λόγω συμμετοχής τους στην επιμόρφωση. Η Συμπεριφορά ως επίπεδο, αφορά την αλλαγή της εργασιακής συμπεριφοράς λόγω της συμμετοχής στο πρόγραμμα κατάρτισης. Η Συμπεριφορά ορίζεται ως το κριτήριο που καθορίζει την επιτυχία του προγράμματος αλλά και του σχεδίου. Τα Αποτελέσματα αποτιμώνται με βάση τη συνεισφορά των εκπαιδευομένων στους στόχους του οργανισμού και αφορούν, στην περίπτωσή μας, τη βελτίωση της ποιότητας εκπαίδευσης, υπηρεσιών, αύξηση της απόδοσης. Η εκτίμηση των αποτελεσμάτων αφορά την τελική αξιολόγηση με όρους που αφορούν την εσωτερική λειτουργία του οργανισμού και όχι του επιμορφωτικού προγράμματος.

Η διαδικασία αυτής της αξιολόγησης προσδιορίστηκε από τις ανάγκες του οργανισμού. Αρχικά καταγράφηκαν οι ανάγκες. Χρησιμοποιήθηκε ημερολόγιο εργασιών, έντυπα παρατήρησης για τις θεματικές περιοχές και τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στην επιμορφωτική διαδικασία. Με ερωτηματολόγιο αξιολογήθηκε το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων ενώ το επίπεδο υλοποίησης των στόχων στην εργασία εξετάζεται από τα αποτελέσματα στους μαθητές και γενικότερα στους κοινωνικούς εταίρους με έμφαση στις καινοτομίες. Το επίπεδο των συνολικών αλλαγών και αλληλεπιδράσεων εξετάζεται με τη διάδοση των παραδοτέων και των αποτελεσμάτων του σχεδίου, την εφαρμογή τους και τα πολλαπλασιαστικά τους αποτελέσματα. Όλα τα παραπάνω (θα) δημοσιεύονται κατά καιρούς στην ιστοσελίδα του σχολείου και την υποσελίδα του σχεδίου αυτού.

 

Πιο αναλυτικά στο α’ επίπεδο αξιολόγησης που αφορά την Ανταπόκριση, αναζητήθηκε το πώς η συμμετέχουσα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αντέδρασε σε αυτό. Απαντήθηκαν οι ερωτήσεις για το αν:

 άρεσε;

 ήταν το περιεχόμενο σχετικό με την εργασία μας;

 κάλυψε ό,τι είχε προγραμματιστεί;

Με θετικές απαντήσεις στο μέγιστο όπως διαπιστώνεται και από την αναφορά της.

 

Περνώντας στο β’  επίπεδο αξιολόγησης που αφορά την Μάθηση, η αποτίμηση σε αυτό το επίπεδο προχώρησε πέρα από την

ικανοποίηση της εκπαιδευόμενης και εξέτασε σε ποιο βαθμό η επιμορφούμενη καλλιέργησε δεξιότητες, απέκτησε γνώση ή άλλαξε στάση. Για την αξιολόγηση της μάθησης που έχει πραγματοποιηθεί δόθηκε εμφαση σε ερωτήσεις, όπως:

  • ποια γνώση αποκτήθηκε;

  • ποιες δεξιότητες αναπτύχθηκαν ή ενισχύθηκαν;

  • ποιες στάσεις άλλαξαν;

  • τι γνωρίζε η  εκπαιδευόμενη που δεν γνώριζε προηγουμένως;

  • τι κάνει τώρα που δεν έκανε προηγουμένως;

  • Τι οφέλη θα έχει για τον οργανισμό μου η επιμόρφωση αυτή;

 

για να διαπιστωθεί η επίδραση που η πραγματοποιηθείσα εκπαίδευση επέφερε. Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας κατέδειξαν ότι η γνώση και οι δεξιότητεαήταν αυτή που προσδιοριζόταν στους στόχους του σχεδίου, όπως καταδεικνύει η αναφορά της συμμετέχουσας.

Η αξιολόγηση σε αυτή τη διαδικασία είχε περισσότερα οφέλη για τον φορέα εκπαίδευσης απ’ ότι για την επιμορφούμενη καθώς βοήθησε να καθοριστεί τι η μάθηση πρέπει να παραγάγει.

 

Αποτελεί και το σημείο αξιολόγησης που βρισκόμαστε τώρα καθώς αυτό το επίπεδο αντιπροσωπεύει την ουσιαστική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας ενός προγράμματος. Ιδανικά, αυτή η μέτρηση γίνεται τρεις έως έξι μήνες μετά από την επιμόρφωση. Αφήνοντας κάποιο διάστημα να περάσει, ώστε να υπάρξει η ευκαιρία να εφαρμοστούν οι νέες δεξιότητες και έτσι να αξιολογηθούν τα ποσοστά εφαρμογής. Καθώς η δική μας επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε δύο μόλις μήνες πριν τη λήξη του σχεδίου βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο προκριμένου να καθοριστεί το ακριβές πλαίσιο που θα υιοθετηθεί.

 

Στη συνέχεια στο δ’  επίπεδο θα μετρηθεί η επιτυχία του σχεδίου με στόχο να απαντηθεί και ο σκοπός του σχεδίου που είναι η αναβάθμιση της ποιότητας στη σχολικη μονάδα. Τα αποτελέσματα βέβαια, είναι δύσκολο να μετρηθούν με οικονομικούς όρους και να συνδεθούν άμεσα με την εκπαίδευση.

Ωστόσο η μέτρηση των αποτελεσμάτων που έχουν επιπτώσεις στη σχολική μονάδα είναι σύνθετη και παράγει τις πολυτιμότερες πληροφορίες.

Η αξιολόγηση αντιδράσεων είναι ένα εργαλείο που βοηθάει να καθοριστεί εάν οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν, η αξιολόγηση μάθησης είναι ένα εργαλείο που βοηθάει στην επίτευξη των στόχων, η αξιολόγηση μεταφοράς είναι ένα εργαλείο για τον έλεγχο εάν οι στόχοι έχουν επιτευχθεί πραγματικά, ενώ η αξιολόγηση αποτελεσμάτων είναι ένα εργαλείο για να κρίνει την αξία των στόχων. Κατά συνέπεια, υπάρχουν τέσσερα σημαντικά σημεία διαχωρισμού.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ

bottom of page