top of page

Early Childhood Development: The Power of Reading
ERASMUS+/KA229 2020-2023

 "Early Childhood Development: The Power of Reading"

 Νέο σχέδιο ERASMUS+/KA229 με τίτλο "Early Childhood Development: The Power of Reading"

και κωδικό 2020-1-ES01-KA229-082743_6, εγκρίθηκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ΙΚΥ και του Ισπανικού Εθνικού Φορέα SEPIE.

Στο σχέδιο αυτό συμμετέχουν οι χώρες: Ισπανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιταλία, Ισλανδία και Κροατία.

Έχει σκοπό την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας μέσω συνεργατικών δράσεων, ανταλλαγών καλών πρακτικών και επιμορφώσεων για κάθε νέα τάση και εξέλιξη στο πεδίο αυτό. 

Η διάρκειά του ήταν αρχικά διετής, 2020-2022 ενώ λόγω πανδημίας παρατάθηκε ως το 2023.

Έχοντας επίγνωση της ανάγκης τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να αγαπήσουν το βιβλίο και να αναπτύξουν δεξιότητες στη γλώσσα, πιστεύουμε στη «δύναμη» της λογοτεχνίας που μπορεί να επηρεάσει και να βοηθήσει την ολοκληρωμένη ανάπτυξή τους, με τρεις τρόπους: να αποκτήσουν πιο εύκολα την ικανότητα ανάγνωσης στο δημοτικό σχολείο, να ενισχύσουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με άλλους.

Το έργο ενισχύει την επαγγελματική κατάρτιση των εκπαιδευτικών προσχολικής εκπαίδευσης και τους παρέχει την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε συναντήσεις μάθησης / διδασκαλίας / κατάρτισης στις οποίες επιδιώκεται να ενημερωθούν για τις επιστημονικές εξελίξεις στη γλώσσα, να συμμετέχουν σε εργαστήρια, να επισκεφθούν προσχολικά ιδρύματα όπου οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά θα δείξουν νέες και συναρπαστικές μεθόδους και πρακτικές.

Το έργο στοχεύει επίσης στη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας των παιδιών προσχολικής ηλικίας με κέντρα πόρων όπως βιβλιοθήκες και μουσεία.

Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του έργου επιδιώκουν τα παιδιά να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ανάγνωση, μια θετική στάση έναντι της ανάγνωσης και των βιβλίων που όλα πρέπει να οδηγήσει σε καλύτερα ακαδημαϊκά επιτεύγματα. Το έργο συμβάλει στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού χάρη στο δυνατότητα σύγκρισης και ανταλλαγής μεθοδολογιών με άλλους εκπαιδευτικούς, αλλά και με τη δυνατότητα πειραματισμού με τη χρήση των ΤΠΕ.

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΜΑΘΗΣΗΣ, ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Η πρώτη Συνάντηση Δραστηριοτήτων Μάθησης, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του σχεδίου ERASMUS+/KA229 “The Power of Reading" πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Φεβρουαρίου 2021 με οργανισμό διοργάνωσης το Ισλανδικό Σχολείο Arnarsmari. Θέμα της συνάντησης ήταν η Διαλογική Αφήγηση και Φιλαναγνωσία στη Φύση.

Την α’ ημέρα και μετά τους χαιρετισμούς, κάθε εταίρος παρουσίασε το σχολείο του ενώ ακολούθησε η παρουσίαση του εκπαιδευτικού συστήματος της Ισλανδίας από την Hildur Kristín Helgadóttir.

Η διάλεξη «Διαβάζοντας στη φύση. Just a Trip» της Guðný Þórisdóttir έδωσε μια εξαιρετικά καλή πρακτική και μεθοδολογία φιλαναγνωσίας. Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση με ανταλλαγή καλών πρακτικών από όλους τους εταίρους.

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με την επιμόρφωση στη Διαλογική Αφήγηση από την Hrafnhildur Steinþórsdóttir. Μια ποιοτική παρουσίαση με καλές ιδέες στη διαλογική αφήγηση που ακολούθησε ένας εποικοδομητικός διάλογος και γόνιμη συζήτηση καλών πρακτικών ανά χώρα.

Η συνάντηση αυτή μας εισήγαγε σε νέες μεθόδους ανάγνωσης, ενημερωθήκαμε για ισλανδικές καλές πρακτικές που θα μεταφέρουμε στη σχολική μας πρακτική για να βελτιώσουμε τις αναγνωστικές δεξιότητες των μαθητών που θα παρουσιάσουμε στη συνάντηση της Εσθονίας το φθινόπωρο του 2021.

Το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων στην Εσθονία- 2η Συνάντηση Δραστηριοτήτων Μάθησης, Διδασκαλίας και Κατάρτισης

 

Το «θαύμα της εκπαίδευσης» στην Εσθονία, όπως αποκαλείται διεθνώς, είχε για άλλη μία φορά να διαπιστώσει το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων κατά την επίσκεψη και συμμετοχή στην Συνάντηση Δραστηριοτήτων Μάθησης, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του σχεδίου ERASMUS+/KA229 “The Power of Reading" από τις 22-26 Νοεμβρίου 2022.

Η Εσθονία συγκαταλέγεται στην πρώτη δεκάδα της έκθεσης αξιολόγησης εκπαιδευτικών συστημάτων του ΟΟΣΑ και ηγείται όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Οι μαθητές της Εσθονίας εμφανίζονται να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη και ανάμεσα στις καλύτερες του κόσμου. Είναι οι 4οι καλύτεροι στον κόσμο στις φυσικές επιστήμες, 5οι στις δεξιότητες ανάγνωσης και 8οι στα μαθηματικά τη στιγμή που ο προϋπολογισμός της χώρας για την εκπαίδευση ανέρχεται στο 30% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ.

Με το σχέδιο ERASMUS+/KA229 “The Power of Reading" να αφορά τη φιλαναγνωσία, διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι, το μυστικό της επιτυχίας. Και αυτό είναι η τήρηση μιας βασικής αρχής, αυτής της ισότητας των ευκαιριών. Στο σχολείο ισχύει το ίδιο για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά: ίσες ευκαιρίες για όλους και φυσικά δωρεάν. Η σχετική νομοθεσία που χρονολογείται από το 1992 διασφαλίζει τις ίδιες δυνατότητες και για όλες τις μειονότητες καθώς και για όλους τους Εσθονούς, τη δια βίου μάθηση.

Οργανισμός φιλοξενίας μας ήταν το ιδιωτικό νηπιαγωγείο KalliKalli στο Ταλλίνν όπου φοιτούν 86 παιδιά 1,5 έως 7 ετών σε πέντε τμήματα των 24 μαθητών με δύο εκπαιδευτικούς ανά βάρδια όλες Πανεπιστημιακής κατάρτισης. Στην Εσθονία η προσχολική εκπαίδευση δεν είναι υποχρεωτική. Όμως φοιτούν το 94% των παιδιών 4-7 ετών. Ο εκπαιδευτικός έχει την αυτονομία απόφασης ώστε το παιδί στην ηλικία των 7 ετών να έχει αναπτύξει όλες τις δεξιότητες- ορόσημα της ηλικίας των 7 ετών. Tο αναλυτικό πρόγραμμα δηλ. περιλαμβάνει αδρή περιγραφή των διδακτικών στόχων και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εφαρμόσουν διδακτικές μεθόδους και προσεγγίσεις με μεγάλη ελευθερία. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν το μαθησιακό ενδιαφέρον, οι γνωστικές δεξιότητες και το παιγνίδι ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο εκπαιδευτικό περιβάλλον και την εσωτερική κινητοποίηση. Η άνεση των χώρων, ο εξοπλισμός και το πλούσιο παιδαγωγικό υλικό πρωταγωνιστούν.

Κατά την τριήμερη παραμονή μας στο Εσθονικό νηπιαγωγείο είχαμε την ευκαιρία να δούμε σχέδια φιλαναγνωσίας,  όπως το “Roule galette”, που υλοποιήθηκε εξ Αποστάσεως με ενεργή τη συμμετοχή των γονέων και με τελικό παραγόμενο έντυπο βιβλίο. Eνώ στο συστεγαζόμενο Δημοτικό Σχολείο Emily School είχαμε την ευκαιρία να επιμορφωθούμε πώς υλοποιούνται σχέδια εργασίας Διερευνητικής μάθησης στην τάξη, να δούμε στην πράξη το πρόγραμμα της ημέρας αλλά και να διαπιστώσουμε ότι οι μαθητές δεν μεταφέρουν βιβλία και εργασίες στο σπίτι. Μοναδική υποχρέωση το βιβλίο λογοτεχνίας που φέρνουν καθημερινά στο σχολείο. Με την κίνητρα βραβεύσεις, συνεργασίες με βιβλιοθήκες και έπαθλα, οι Εσθονοί μαθητές καλλιεργούν τη φιλαναγνωσία στο μέγιστο βαθμό. Η γονεϊκή εμπλοκή είναι προτεραιότητα ενώ με μία πληθώρα στρατηγικών και μεθόδων, ο μαθητής κινητοποιείται στη φιλαναγνωσία.

Στο εργαστήριο “How to support teachers adopt innovative methods” που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Ταλλίνν, στο Eduspace Lab με τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια κα Janika Leoste, αρχικά επιμορφωθήκαμε στη μέθοδο ROBOMATH ενώ είχαμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε σενάριο ρομποτικής το οποίο και εκτελέσαμε με το ρομπότ που διαλέξαμε από μία πληθώρα τελευταίων μοντέλων για την προσχολική και δημοτική εκπαίδευση (στη δική μας ομάδα με τα ozobots).

Η επίσκεψη στο Εσθονικό Κέντρο Παιδικής Λογοτεχνίας έδωσε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε στην προώθηση της φιλαναγνωσίας. Το συγκεκριμένο κέντρο αναπτύσει την Παιδική Λογοτεχνία, συλλέγει και διατηρεί βιβλία της ως μέρος της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ενώ την ίδια στιγμή εισάγει και προωθεί τη φιλαναγνωσία. Υλοποιεί πλήθος διαγωνισμών ανά ηλικιακές ομάδες ενώ πλήθος εργαστηρίων στο παραμυθένιο χώρο του Κέντρου κινητοποιούν και ενεργοποιούν εκατοντάδες παιδιά. Εκδίδει και βιβλία όπως το πρόσφατο Βιβλίο για νεογέννητα (!), προωθεί μικρές βιβλιοθήκες (book carοussels) σε νοσοκομεία ενώ διαθέτει σφραγίδα αναγνώρισης που επιβραβεύει τα καλύτερα βιβλία ανά έτος. Στο εκεί εργαστήριο που συμμετείχαμε, με workshop leader την εκπαιδευτικό Eeva Keett, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε πως δημιουργούνται οι «φωλιές διαβάσματος»  (reading nests) σε τάξεις που διαμορφώνονται σύμφωνα με τις προτάσεις των παιδιών και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων που καλουμαστε να εφαρμόσουμε στην τάξη.

Με την ολοκλήρωση της Συνάντησης Δραστηριοτήτων Μάθησης, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του σχεδίου ERASMUS+/KA229 “The Power of Reading", δόθηκαν οδηγίες για τα επόμενα βήματα του σχεδίου που θα παρουσιαστούν την άνοιξη στην ανάλογη συνάντηση της Ιταλίας.

Reading and Inclusion:
Συνάντηση Δραστηριοτήτων Μάθησης, Διδασκαλίας και Κατάρτισης στην Ιταλία

Ένα συμπεριληπτικό καινοτόμο, ανοικτό σχολείο με 1200 μαθητές από 3-15 ετών και 120 εκπαιδευτικούς, συνεργάτης του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων από δεκαετίας όπου διακρίνεται για τις πρακτικές του στη συμπερίληψη, τις Νέες Τεχνολογίες και τα ευρωπαϊκά προγράμματα ήταν το σχολείο που διοργάνωσε την τέταρτη συνάντηση Δραστηριοτήτων Μάθησης, Διδασκαλίας και Κατάρτισης του σχεδίου ERASMUS+/KA229  με θέμα “Early Childhood Development: The Power of Reading” από τις 23-25 Μαρτίου 2022 στο Anzio της Ιταλίας.

Η συνάντηση είχε αντικείμενο τη φιλαναγνωσία και τη συμπερίληψη όπου το Istituto Comprensivo Anzio III πρωτοστατεί με τις καινοτόμες στρατηγικές του και διδακτικές πρακτικές που διακρίνονται κάθε σχολικό έτος.

Η Διευθύντρια του, Tereza d’ Orso, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές επιφύλαξαν θερμή υποδοχή την πρώτη ημέρα με την ιστορία της πόλης να παρουσιάζεται από μικρά νήπια έξι τάξεων ενώ ακολούθησε ξενάγηση και παρακολούθηση καλών πρακτικών της σχολικής πράξης του Ιταλικού σχολείου.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος της πόλης κος Candido De Angelis υποδέχτηκε τις ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες στο ιστορικό κτήριο του Δημαρχείου της πόλης, του 1735, με μοναδικές τοιχογραφίες, παρουσιάζοντας σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος του Anzio ενώ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο εθιμοτυπικό δώρο από τα Χανιά, έχοντας επισκεφθεί την Κρήτη και στέλνοντας εγκάρδιους χαιρετισμούς στον πρώην Δήμαρχο Ηρακλείου Γ. Κουράκη.

Στις τρεις ημέρες της συνάντησης Δραστηριοτήτων Μάθησης, Κατάρτισης και Διδασκαλίας, οι ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν σε :

-Το Εθνικό  Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας για βρέφη και μητέρες ”Nati per Leggere” (Γενημμένος να διαβάζεις) που υλοποιείται εδώ και 23 χρόνια στην Ιταλία. Εκπαιδεύοντας γονείς στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας εμπνευσμένο από τα προγράμματα Reachout and Read των ΗΠΑ και  Bookstart της Μεγάλης Βρετανίας . Το πρόγραμμα αυτό διακρίθηκε σε εθνικό διαγωνισμό όπου με το έπαθλο εξέδωσαν βιβλίο για νεογέννητο γραμμένο και μεταφρασμένο σε έξι γλώσσες (ιταλικά, αγγλικά, ισπανικά, αραβικά, κινέζικα και ρώσικα) το οποίο και διανέμεται δωρεάν.

-Το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας για την άρση των στερεοτύπων από την πρώιμη ηλικία με τη διαμεσολάβηση των εικονογραφημένων βιβλίων.

-Τα βιβλία του Bruno Munari όπου το έργο του χαρακτηρίζεται από την έντονη εκπαιδευτική του φύση, η οποία πηγάζει από το παθιασμένο ενδιαφέρον του να χρησιμοποιεί το παιχνίδι για να αναπτύξει τη δημιουργικότητα στα παιδιά. Η εκπαιδευτικός Katia De Mille οργάνωσε εργαστήριο για τη δημιουργία πολυαισθητηριακού βιβλίου εμπνευσμένου από τα βιβλία του.

-Τις δράσεις φιλαναγνωσίας και συμπερίληψης του Istituto Comprensivo Anzio III με τις εξαίρετες δραστηριότητές του όπως η τεχνική του ιαπωνικού θεάτρου Κamishibai,  τα silent books, τα εικονογραφημένα βιβλία του, οι συνεργασίες του σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

-Τα «σιωπηλά βιβλία» του εκδοτικού οίκοι Carthusia και τον ομώνυμο διαγωνισμό που διοργανώνεται ετήσια στο Μιλάνο από τον υπεύθυνο- διοργανωτή του διαγωνισμού Francesco Zamboni.

-Τα προγράμματα της Κεντρικής Παιδικής Βιβλιοθήκης της Ρώμης με τα 30.000 σπάνια παιδικά βιβλία που φιλοξενείται σε ιταλικό παλάτι κοντά στις όχθες του Τίβερη.

Συμπερασματικά κατά τη διάρκεια της συνάντησης Δραστηριοτήτων Μάθησης, Διδασκαλίας και Κατάρτισης του σχεδίου Early Childhood Development: The Power of Reading» ακολουθήθηκε η ανταλλαγή διδακτικών στρατηγικών και καλών πρακτικών στην προσχολική εκπαίδευση για την Φιλαναγνωσία και Συμπερίληψη ενώ προωθήθηκε η διεθνής συνεργασία στα πεδία της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού, ενισχύοντας τον εκπαιδευτικό διάλογο με τη συμμετοχή, την αλληλεπίδραση, τον αναστοχασμό και τη συνδιαλλαγή.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά από τις 11-13 Μαΐου 2022 όπου το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων θα φιλοξενήσει τις ευρωπαϊκές αποστολές από την Ισπανία, Ισλανδία, Ιταλία, Εσθονία, Κροατία και θα συντονίσει την επιμόρφωση τους στη Φιλαναγνωσία και την Αφήγηση.

Η 4η Διεθνική Συνάντηση του σχεδίου ERASMUS+ THE POWER OF READING στα Χανιά

Στο 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων πραγματοποιήθηκε η 5η Διεθνική Συνάντηση Δραστηριοτήτων Μάθησης, Διδασκαλίας και Κατάρτισης του σχεδίου ERASMUS+/ΚΑ229 "THE POWER OF READING" από τις 11-13 Μαΐου 2022 με συμμετέχοντες 18 εκπαιδευτικούς από την Ισπανία, Ισλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Εσθονία, Κροατία.

Οι εργασίες της συνάντησης ξεκίνησαν την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022 και τους εκπαιδευτικούς υποδέχτηκε και απεύθυνε χαιρετισμό η Διευθύντρια ΠΕ Χανίων κα Π. Ψαρουδάκη. Την εκδήλωση χαιρέτισε και η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων κα Μ. Γιαννουσοπούλου και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 11 Δ.Σ. & 11ου και 27ου Νηπιαγωγείοων κος Δ. Δημητριάδης.

Η συνάντηση είχε θέμα Reading and Storytelling και το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων την ευθύνη επιμόρφωσης στο πεδίο αυτό.

Μία πλειάδα εκπαιδευτών επιμόρφωσαν τους ευρωπαίους εταίρους στις νέες τάσεις και επιστημονικές εξελίξεις.

Ευχαριστούμε πολύ τους/τις κ.κ. για τις εισηγήσεις και τα εργαστήρια:

  • Ελισσάβετ Χλαπάνα, επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης «Πρακτικές ανάγνωσης βιβλίων ιστοριών: Προώθηση των δεξιοτήτων κατανόησης και αφηγηματικών ικανοτήτων των νηπιαγωγών»

  • Λιάνα Δενεζάκη, Εικονογράφο- συγγραφέα, «Ιστορίες από καμβά με κάρτες- Ένας δημιουργικός τρόπος αφήγησης»

  • Νεκτάριο Μουμουτζή, ΕΔΙΠ Πολυτεχνείο Κρήτης«Χρησιμοποιώντας το MUSILIB- μια πολυγλωσσική και πολυπολιτισμική βιβλιοθήκη για τα παιδιά στις τάξεις»

  • Νίκο Σωτηρόπουλο, Καθηγητή Μουσικής «Χρησιμοποιώντας το MUSILIB- μια πολυγλωσσική και πολυπολιτισμική βιβλιοθήκη για τα παιδιά στις τάξεις»

  • Aργυρώ Μουντάκη, Συγγραφέα, «Ψυχο- και δραματο- παιδαγωγικές δραστηριότητες βασισμένες στο παιδικό βιβλίο»

  • Χουδαλάκη Βιβή, Προϊσταμένη Δημοτικής Βιβλιοθήκης, "Καλές πρακτικές της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων"

  • Τατσοπούλου Ρούλα, θεατροπαιδαγωγό, "Αφήγηση παραμυθιού"

  • Συρμαλού Χριστοφορίδου, Νηπιαγωγό PHD «Μικρά βιβλία του Φρενέ- Ένα κίνητρο για συνεργασία, επικοινωνία, έκφραση»

  • Δέσποινα Τζιάκη, συγγραφέα-νηπιαγωγό MEd «Μία συγγραφέας στην σχολική τάξη»

  • Άννα Κοντολέων, συγγραφέα-θεατροπαιδαγωγό «Δημιουργώντας τις δικές μας ιστορίες στην τάξη»

  • Κυριακή Μπορμπουδάκη, Αρχαιολόγο Msc «Aρχαιοαφήγηση: Η παλαιογραφία της Γραμμικής Β’»

  • Ελένη Βλησίδη, Νηπιαγωγό «Η χρήση των παραμυθοκαρτών στην τάξη»

  • Πολυξένη Σαλαγκούδη, Νηπιαγωγό MEd ΠΕ60.5 «Οι κοινωνικές ιστορίες στην σχολική πράξη»

  • Πετροπούλου Εύα, εκπαιδευτικό-μητέρα, "Η γονεϊκή εμπλοκή σε δράσεις φιλαναγνωσίας στην τάξη"

Το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων οφείλει τα μέγιστα στους εισηγητές και τους εύχεται να έχουν υγεία και να συνεχίσουν να προσφέρουν στην εκπαίδευση με όραμα και συνέπεια. Κάθε επιτυχία σε ό,τι επιχειρούν!

Kατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής τους, οι Ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν εθιμοτυπικά τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης κο Νικόλαο Καλογερή και το Δήμαρχο Χανίων κο Παναγιώτη Σημανδηράκη οι οποίοι ενημερώθηκαν για το σχέδιο ενώ αντηλλάγησαν εθιμοτυπικά δώρα.

 

Τέλος ευχαριστούμε πολύ το Μουσικό Σχολείο Χανίων και τους εκπαιδευτικούς του Κοκκαλάκη Βασίλη (λύρα), Μαντινάο Μιλτιάδη (λαούτο), Στεφανίδη Δημήτρη (νταουλάκι) καθώς και το Χορευτικό Όμιλο "Ψηλορείτης" του κου Α. Μπούτζουκα για την εξαιρετική υποδοχή στους εταίρους μας με κρητικά τραγούδια και χορούς. Και τις γλυκιές μανούλες Εύα Πετροπούλου- Τσακαλάκη, Σοφία Κατσανεβάκη, Ρένα Μπουρναζάκη- Τσουχλαράκη, Αργυρώ Έμμα Ανετάκη-Μπαδογιάννη, Μαρία Σεβεντεκίδου-Σεργάκη και την κα Σούλα Σηφάκη- Σκορδύλη. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη Διεύθυνση και το Σύλλογο Διδασκόντων του 11ου Δημοτικού Σχολείου και τις συναδέλφους του 27ου Νηπιαγωγείου, το βοηθητικό προσωπικό κα Μαρία Κατάκη και κυρία Χριστίνα Νουσιάδη καθώς και στο Δ.Σ. του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου «Κύτταρο Χαλέπας» για την υποστήριξη και βοήθεια.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων παρέδωσε τη σκυτάλη της επιμόρφωσης το Νηπιαγωγείο Jarun του Ζάγκρεμπ της Κροατίας, τον Οκτώβρη του 2022.

“Early Childhood Development: The Power of Reading” 5η Συνάντηση στο Ζάγκρεμπ

    Στο Ζάγκρεμπ, βρέθηκε αντιπροσωπεία του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων από τις 21-23 Οκτωβρίου 2022, στο πλαίσιο φιλοξενίας της 5ης Συνάντησης Δραστηριοτήτων Μάθησης, Διδασκαλίας και Κατάρτισης του σχεδίου ERASMUS+/KA229 “ Early Childhood Development: The Power of Reading” με θέμα «Παιδικό Βιβλίο, Αφήγηση και Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Επίλυσης Προβλημάτων». Οργανισμός υποδοχής το Νηπιαγωγείο Jarun , χρόνια εταίρος-συνεργατικό σχολείο του 11ου Νηπιαγωγείου που για άλλη μία φορά παρείχε υψηλού επιπέδου κατάρτιση αλλά και φιλοξενία.

   Ένα σχολικό συγκρότημα με 980 μαθητές και 120 περίπου εκπαιδευτικούς σε κτηριακές εγκαταστάσεις ονειρικές, βραβευμένες σε διεθνή διαγωνισμό για το αρχιτεκτονικό σχέδιο. Τοποθετημένο στην άκρη μιας περιοχής με θέα στη λίμνη Jarun στα νότια, το συγκρότημα σχεδιάστηκε ως ένας συνδυασμός βέλτιστης λειτουργίας, προσβασιμότητας, διαφάνειας, ανοιχτότητας και ισχυρών συνδέσεων μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών χώρων καθώς και με την ίδια την τοποθεσία.

  Η προσχολική εκπαίδευση στην Κροατία είναι άριστα οργανωμένη και ακολουθεί Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών από το 2014. Κάθε εκπαιδευτικός οργανώνει και καταγράφει σχέδιο εργασίας ανά τρίμηνο καθορίζοντας αναπτυξιακούς στόχους ανά ομάδα αλλά και ατομικά για κάθε μαθητή, σε επίσημο βιβλίο το οποίο εγκρίνεται από τον Επικεφαλής Παιδαγωγό του κάθε νηπιαγωγείου. Οι εκπαιδευτικοί κάθε εβδομάδα αυτοξιολογούν και αναστοχάζονται σε όσα υλοποίησαν στο σύλλογο διδασκόντων ενώ ανά τακτά διαστήματα οργανώνουν συναντήσεις με τους γονείς, ενημερώνοντάς τους για όσα έχουν επιτευχθεί αλλά και έχουν κατακτήσει τα νήπια. Το συνολικό εκπαιδευτικό έργο υποστηρίζεται από δύο ψυχολόγους με διάφορα προγράμματα οι οποίοι παράλληλα εργάζονται με τους γονείς εκπαιδεύοντάς τους σε σχολές γονέων που οργανώνουν.

   Η συνάντηση συμπεριλάμβανε πληθώρα εργαστηρίων και εισηγήσεων. Ξεχωριστό το εργαστήριο της Ψυχολόγου Neda Van Buric για την Αφήγηση και την Καλλιέργεια Δεξιοτήτων Επίλυσης Προβλημάτων στα Παιδικά Βιβλία με ιδιαίτερη αναφορά στη Βιβλιοθεραπεία, τη χρήση δηλαδή βιβλίων για θεραπευτικούς σκοπούς καταλήγοντας ότι «Τα βιβλία κάνουν τη δουλειά τους σιωπηλά»..

   Η Δημιουργικότητα και η Επίλυση Προβλημάτων ήταν το θέμα έτερου εργαστηρίου από την Ψυχολόγο του Νηπιαγωγείου Μικρός Πρίγκιπας Ksenjia Benakovic. Μέσα από άριστα σχεδιασμένες δραστηριότητες οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για το μοντέλο 4C της Δημιουργικότητας ενώ ενεπλάκησαν σε δραστηριότητες ανάπτυξης της συγκεκριμένης δεξιότητας.

  ‘Εκπληξη αποτέλεσε η παρουσίαση της επόμενης εισήγησης από την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, στο Παιδαγωγικό τμήμα των Δασκάλων κας Renata Miljevic- Ridicki με θέμα «Χτίζοντας ανθεκτικότητα στα παιδιά» καθώς παρουσίασε το πρόγραμμα RESCUR το οποίο σχεδιάστηκε με τη συνεργασία των Πανεπιστημίων Κροατίας, Μάλτας, Πορτογαλίας, Σουηδίας, Ιταλίας και του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, από τον καθηγητή κύριο Αναστάσιο Ματσόπουλο.

  To πρόγραμμα είχε ως στόχο την δημιουργία ενός καινοτόμου προληπτικού προγράμματος Ψυχικής Ανθεκτικότητας με την ονομασία «RESCUR: Ένα Εμπόδιο, Μια Ευκαιρία!». Το προληπτικό αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει 5 εγχειρίδια για εκπαιδευτικούς και γονείς και απευθύνεται στις ηλικίες από 4 μέχρι 12 ετών και στόχος του RESCUR είναι να προάγει την Ψυχική Ανθεκτικότητα των παιδιών στο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό, αναπτύσσοντας στα παιδιά δεξιότητες και γνώσεις απαραίτητες για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής και να κατακτήσουν ακαδημαϊκή επιτυχία, αλλά κυρίως ψυχική ευεξία. Επιπλέον επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις ανάγκες ΟΛΩΝ των παιδιών και ιδιαίτερα των ευάλωτων, όπως τα παιδιά με κάποια μορφή δυσκολίας, αναπηρίας, τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών και παιδιά Ρομά. Το πρόγραμμα «RESCUR-Eνα Εμπόδιο, Μια Ευκαιρία» διατίθεται και στα ελληνικά και περιλαμβάνει: Εισαγωγικό Εγχειρίδιο Εκπαιδευτικού, Εγχειρίδιο Γονέα, Εγχειρίδιο Εκπαιδευτικού-Προσχολική Ηλικία, Εγχειρίδιο Εκπαιδευτικού (Α, Β, Γ Τάξεις Δημοτικού), Εγχειρίδιο Εκπαιδευτικού (Δ, Ε, Στ Τάξεις Δημοτικού), Βιβλιαράκι ¨Πώς να λέμε ΟΧΙ», 6 Αφίσες & 16 κάρτες ζώων, Μουσική και ασκήσεις Mindfulness, 2 πατρόν για μασκότ (Αριστέα & Ηρακλής). Το πρόγραμμα αυτό όπως υλοποιήθηκε στην πράξη στο Νηπιαγωγείο, παρουσιάστηκε από τις εκπαιδευτικούς του Jarun Valerija Landsky και Martina Najdek.

  Η Jelena Vojvoda μέλος της “Adopta” (Adoption Support Association) ,που δραστηριοποιείται επιστημονικά στο πεδίο των υιοθεσιών εκπαίδευσε τους εταίρους στο πρόγραμμα To-to tolerance που αφορά τα παιδιά από υιοθεσία παρουσιάζοντας τη μεθοδολογία του προγράμματος και τις στρατηγικές ομαλής μετάβασης και προσαρμογής στα νέα περιβάλλοντα των παιδιών. Eξαιρετικά ήταν τα παραδείγματα δύσκολων ερωταπαντήσεων και παιδιών αλλά και ενηλίκων. Η πράξη στο σχολικό περιβάλλον παρουσιάστηκε από τη νηπιαγωγό του Jarun Sanja Popovic.

  Τα παιδικά βιβλία διαχείρισης του πένθους ήταν η τελευταία εισήγηση που η εκπαιδευτικός Ana Marija Svec παρουσίασε αρκετές διεθνείς εκδόσεις και παραδείγματα χρήσης τους ως εργαλεία στη σχολική πράξη.

  Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τις παρουσιάσεις των ιστοριών που δημιούργησαν τα εταιρικά σχολεία με τη χρήση των Παραμυθοκαρτών της δικής μας συγγραφέα και εικονογράφου Λιάνας Δενεζάκη «Ιστορίες από καμβά» στη μεθοδολογία των οποίων είχαν εκπαιδευτεί από την ίδια την κα Δενεζάκη κατά τη συνάντηση στην Ελλάδα και στο 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων ενώ ακολούθησε συζήτηση και έγινε προγραμματισμός για τα επόμενα στάδια υλοποίησης του σχεδίου «Early Childhood Development: The Power of Reading».

  Η 5η Συνάντηση Δραστηριοτήτων Μάθησης, Διδασκαλίας και Κατάρτισης του σχεδίου ERASMUS+/KA229 προώθησε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για το Παιδικό Βιβλίο, την Αφήγηση και τις Δεξιότητες Επίλυσης Προβλημάτων με απώτερο στόχο την παροχή ποιοτικής προσχολικής εκπαίδευσης και την ενίσχυση της ποιότητας των συστημάτων για την κατάλληλη ηλικιακά ανάπτυξη των παιδιών, τα βέλτιστα μαθησιακά αποτελέσματα και τη διασφάλιση μιας καλής αρχής στην εκπαίδευση για όλους. Ακολουθήθηκε η ανταλλαγή διδακτικών στρατηγικών και καλών πρακτικών στην προσχολική εκπαίδευση και την καλλιέργεια Φιλαναγνωσίας ενώ προωθήθηκε η διεθνής συνεργασία στα πεδία της εκπαίδευσης, της επιστήμης και της λογοτεχνίας, ενισχύοντας τον πολιτιστικό διάλογο με τη συμμετοχή, την προσφορά και τη συνδιαλλαγή.

                                                                                                                         Η Παιδαγωγική ομάδα του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων

             

        Σκορδύλη Μαρία, Βλησίδη Ελένη, Φωτάκη Μαρία, Αβράμη Στεριανή, Κουτζιαγκουτζίδου Μαρία, Τσαπάκη Ευαγγελία

bottom of page