#STEM 3.0 Fake News Fighters- F.N.F
eTwinning project 2022-2023
Νέο σχέδιο eTwinning ξεκινά για το σχολικό έτος 2022-2023 στο πλαίσιο του ψηφιακού εγγραματισμού που έχει στόχο το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων.
Στην εποχή που ζούμε, το Διαδίκτυο αποτελεί βασική πηγή πληροφοριών. Όσοι είναι ψηφιακά εγγράμματοι γνωρίζουν πώς να βρίσκουν και να καταναλώνουν ψηφιακό περιεχόμενο. Ξέρουν πώς να δημιουργούν, να επικοινωνούν και να το μοιράζονται.
Ο ψηφιακός γραμματισμός αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τα παιδιά. Αναπτύσσοντας δεξιότητες ψηφιακής παιδείας είναι σε θέση να κατανοήσουν τα βασικά στοιχεία της ασφάλειας στο Διαδίκτυο.
Αξιολόγηση του ψηφιακού περιεχομένου
Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές του ψηφιακού γραμματισμού είναι η αξιολόγηση του περιεχομένου που συναντούμε online. Έστω ότι διαβάζουμε ένα διαδικτυακό άρθρο. Ποιος το δημιούργησε και γιατί; Πού διανέμεται η πληροφορία και ποιες τεχνικές χρησιμοποιούνται για να προσελκύσουν την προσοχή; Κατέχοντας τις βασικές δεξιότητες του ψηφιακού γραμματισμού, είμαστε σε θέση να διακρίνουμε μία αξιόπιστη από μία αναξιόπιστη πηγή, να αποφεύγουμε τους τίτλους εντυπωσιασμού (clickbait) και να μην πέφτουμε θύματα παραπληροφόρησης (fake news).
Δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου
Όσοι αποκτούν δεξιότητες ψηφιακής παιδείας, εκτός από απλοί δέκτες περιεχομένου, μαθαίνουν να γίνονται υπεύθυνοι δημιουργοί περιεχομένου. Προχωρούν πέρα από την εύρεση, την αξιολόγηση και την κατανάλωση ψηφιακού περιεχομένου στη δημιουργία του, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής γραφής αλλά και άλλες μορφές περιεχομένου όπως tweets, podcasts, videos και blogs. Έχουμε με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο ως ένα κανάλι δημιουργικής έκφρασης και να επικοινωνήσουμε τις ανησυχίες και τις απόψεις μας. Επίσης, δε μαθαίνουμε μόνο να δημιουργούμε, αλλά και να αμφισβητούμε τι έχουν δημιουργήσει και μοιραστεί οι άλλοι.
Κοινή χρήση ψηφιακού περιεχομένου
Δεδομένου ότι το ψηφιακό περιεχόμενο συχνά προορίζεται για κοινή χρήση, η εκμάθηση της αποτελεσματικής επικοινωνίας ιδεών με άλλους αποτελεί πυλώνα του ψηφιακού γραμματισμού. Συχνά δε, σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις ή τις πιθανές συνέπειες αυτών που μοιραζόμαστε στο διαδίκτυο. Ο ψηφιακός γραμματισμός, όμως, μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένα απλό share και να συνειδητοποιήσουμε ότι καθένας από εμάς έχει ένα μοναδικό ψηφιακό αποτύπωμα που περιέχει όλες τις ψηφιακές μας δραστηριότητες, τόσο αυτές που μοιραζόμαστε, όσο και τις προσωπικές μας, όπως είναι οι επικοινωνίες και συναλλαγές μας.
Επομένως, προκειμένου να αντλήσουμε στο έπακρο τα οφέλη που μπορεί να μας παρέχει η τεχνολογία, κρίνεται απαραίτητο να καλλιεργήσουμε τον ψηφιακό γραμματισμό. Σε αντίθετη περίπτωση, διατρέχουμε πολλούς κινδύνους κατά την περιήγησή μας στον Κυβερνοχώρο.
Τα νήπια θα συνεργαστούν με την Ιταλία και σχολεία του δικτύου τους. Σύντομα θα αναρτήσουν και τα πρώτα τους επιτεύγματα... Μείνετε συντονισμένοι...
Πηγές: https://www.csii.gr/ti-einai-o-psifiakos-grammatismos-kai-giati-einai-simantikos/
ΕΘΝΙΚΗ ΕΤΙΚΕΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ 11ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Εθνική Ετικέτα Ποιότητας eTwinning για το έργο #SkillsLabs Astronomy for Kids!
που υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2021-2022, έλαβε στις 11/9/2022, το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων και οι μαθητές του.
Ευχαριστούμε πολύ την ιδρύτρια του έργου Maria Rellia για τον εξαιρετικό συντονισμό και κινητοποίηση, τους συνεργάτες για την επιτυχή υλοποίηση και φυσικά τους μικρούς μαθητές του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων για όλα τα σπουδαία που κατάφεραν!
Ευχαριστούμε το eTwinning για το υπέροχο ταξίδι όλων των χρόνων...
Astronomy for kids- eTwinning σχέδιο 2021-2022
Το παρόν έργο αποτέλεσε σχολική σύμπραξη μεταξύ 3 Ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα, Ρουμανία και Τουρκία). Οι δραστηριότητες εστίασαν τόσο σε διαφορετικές πτυχές της Αστρονομίας όσο και στη Γλώσσα, τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, με απώτερο διττό στόχο τη γνωριμία των μαθητών με το ηλιακό μας σύστημα και την ενίσχυση της κριτικής/δημιουργικής σκέψης και των δεξιοτήτων τους. Ενισχύθηκε η φαντασία, η δημιουργικότητα και η καινοτομία. Το κοινό νήμα που διατρέχει το έργο, συνδέοντας και αναπτύσσοντας διαφορετικές δεξιότητες, είναι η αειφόρος ανάπτυξη και η εκπαίδευση. Οι μαθητές εξοικειώθηκαν με τη μαγεία του σύμπαντος και, υλοποιώντας παράλληλα δράσεις STEAM, το εξερεύνησαν,, δημιουργώντας σχετικό υλικό. Το έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2022.
Σχέδιο eTwinning "Dis.Co Codi. (Discovering Collaborative Coding)" για το σχολ. έτος 2020-21
Το έργο Dis.Co Codi. υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης STEM Education Δράση 2.0 eTwinning, εισάγοντας την κωδικοποίηση σε νήπια μέσω συνεργατικού σχεδίου για την εξερεύνηση ιστορικών μνημείων της πόλης τους με ρομπότ. Εταίροι το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων και το Istituto Compresivo Anzio III της Ιταλίας. Τα νήπια δημιούργησαν σενάριο, όπου με ανακαλυπτικό τρόπο, εξερεύνησαν τις πόλεις Χανίων και Άντσιο της Ιταλίας. Αρχικά βιωματικά και μετά αυτή η διαδρομή κωδικοποιηθήκε με τα ρομπότ της τάξης, δημιουργώντας την πόλη τους σε πλέγμα-μακέτα με τα κυριότερα μνημεία. Τα σενάρια αλλά και οι αλγόριθμοι που δημιουργήθηκαν ανταλλάχθηκαν στα εταιρικά σχολεία ώστε να περιηγηθούν τις εταιρικές πόλεις με τη βοήθεια των μαθητών-συνεργατών σε τηλεδιασκέψεις.
Έτσι, οι μαθητές δημιούργησαν τον πρώτο τους αλγόριθμο και με την εκτέλεση και του αλγορίθμου του ιταλικού σχολείου, συνέθεσαν και δημιούργησαν τον κοινό συνεργατικό αλγόριθμο που οδηγεί στο κοινό ιστορικό μνημείο και των δύο πόλεων, τον Φάρο.
Ο σκοπός αυτού του έργου ήταν να φέρει τους μαθητές μέσω της διερευνητικής-ανακαλυπτικής μάθησης, σε μια δημιουργική επαφή με τις βασικές έννοιες της κωδικοποίησης, ενώ παράλληλα να αναπτύξουν την ικανότητά τους να συνεργάζονται, να κάνουν μια απλή παρουσίαση (για τα αξιοθέατα της πόλης τους) μπροστά σε ένα μικρό ακροατήριο, καθώς και να έρθουν σε επαφή με μαθητές από σχολείο σε άλλη χώρα, να συνεργαστούν. ανταλλάξουν ιδέες και να παρουσιάσουν την πόλη και την Ιστορία τους.
Οι στόχοι μας ήταν το σχέδιο:
Να εισαχθούν τα νήπια στη δημιουργία αλγοριθμικών ακολουθιών στην καθημερινή πρακτική τους.
Να προωηθεί η λογική σκέψη, η υπολογιστική σκέψη και η επίλυση προβλημάτων.
Να αναπτυχθούν νέοι τρόποι σκέψης χωρίζοντας μεγάλα προβλήματα σε μικρότερα βήματα.
Να απενεχοποιηθεί ο φόβος του λάθους.
Να καλλιεργηθεί η επιμονή στην εξεύρεση τρόπου επίλυσης του προβλήματός τους.
Να έρθουν σε επαφή με θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.
Να μάθουν ιστορικά γεγονότα.
Να αναπτυχθούν κοινωνικές, επικοινωνιακές δεξιότητες και ικανότητες συνεργασίας.
Υιοθετήθηκε η μεθοδολογία STEM με το μετασχηματισμό της δασκαλοκεντρικής μεθόδου μάθησης σε ανακαλυπτική-διερευνητική μάθηση όπου η εκπαιδευτική ροµποτική µε τις δυνατότητες που παρέχει για την προσοµοίωση πραγµατικών καταστάσεων, την εµπλοκή πολλών πεδίων επιστηµών και την συνεργατική µάθηση είναι σύµφωνη µε τις αρχές της Διερευνητικής µάθησης και της Διαθεµατικής προσέγγισης.
Το σχέδιό μας ενθάρρυνε τους μαθητές μας να αναπτύξουν ερευνητικές ικανότητες, επέτρεψε να κάνουν υποθέσεις, να διεξάγουν πειραματισμούς και να καλλιεργήσουν αφηρηµένες δεξιότητες, εξυπηρετώντας ιδανικά τις αρχές της Διερευνητικής µάθησης. Ανάπτυξαν δεξιότητες και πρακτικές Υπολογιστικής Σκέψης (Computational Thinking), όπως είναι η μέτρηση με μη τυποποιημένες μονάδες, η κωδικοποίηση, η χωρική ικανότητα και η αλγοριθμική σκέψη. Οι μαθητές δοκίμασαν, πειραματίστηκαν και ανάπτυξαν την κριτική σκέψη για την επίλυση προβλημάτων, χωρίς να υπάρχει ο αρνητικός αντίκτυπος της αποτυχίας.
Σχέδιο eTwinning "Gender equality in Nursery classrooms" για το σχολ. έτος 2019-20 και 2020-2021
Σχέδιο για την ισότητα των δύο φύλων υλοποίησε το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων τα σχολικά έτη 2019-2020 και 2020-2021 με εταίρους
-
το CFP Verge de Cortes από την València, Ισπανίας,
-
το ICS 3 di Anzio από το Anzio (RM), Ιταλίας
-
και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης"Ιωάννης Καποδίστριας" από την Αθήνα
για το σχολικό έτος 2019-2020.
Μέσα από αυτό το έργο, εκπαιδευτικοί και οι μαθητές προβληματίστηκαν για τις κοινωνικές ανισότητες σχετικά με τη θέση των δύο φύλων στην κοινωνία μας.
Οι δραστηριότητες του σχεδίου ενθάρρυναν τον προβληματισμό για τις διαφορετικές απόψεις και συνθήκες της κοινωνίας μας και περιελάμβαναν τα:
-
εκ γενετής χαρακτηριστικά γυναικών και ανδρών,
-
ισότητα στον εργασιακό χώρο, στο σπίτι,
-
η σημασία της φυσικής παρουσίας,
-
ο ρόλος της γυναίκας στη μουσική, στις παραδοσιακές ιστορίες,στον αθλητισμό,
-
τι μπορούμε να κάνουμε για να συνεργαστούμε για τη δημιουργία μιας πιο ισότιμης κοινωνίας κ.λπ.
Οι μαθητές του νηπιαγωγείου αποτέλεσαν την ομάδα-στόχο σε αυτό το πρόγραμμα, για να κατανοήσουν από την παιδική ηλικία την ισότητα των φύλων, για να μεγαλώσουν με αυτές τις αξίες και να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ γυναικών και ανδρών , αγοριών και κοριτσιών στην κοινωνία που ζουν και μεγαλώνουν, αίροντας τυχόν στερεότυπα.
TO 11o NHΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΩΣ eTwinning school 2020-2021
H Ετικέτα Σχολείου eTwinning για δεύτερη συνεχόμενη φορά, στο 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων! Το eTwinning επιθυμεί να αναγνωρίζει και να επιβραβεύει τη συμμετοχή, τη δέσμευση και την αφοσίωση όχι μόνο μεμονωμένων μελών του eTwinning, αλλά και ομάδων εκπαιδευτικών και σχολικών ηγετών από το ίδιο σχολείο.
Στις 17/3/2020, λάβαμε το mail:
Congratulations! Your school has been awarded with the eTwinning School Label 2020-2021 and this is a great achievement by the eTwinning team in your school!
[...]Congratulations again for being an example for all the other schools: we count on your dedication and commitment to promote eTwinning and its values, which are represented by the eTwinning Schools' mission.
The eTwinning Team
Through mountains of science- An eTwinning project for the school year 2018-2019
Σύμφωνα με τους Mantzicopoulos et al. (2009), η ενασχόληση των παιδιών με τις φυσικές επιστήμες σε μικρή ηλικία, σε συνδυασμό με άλλους τομείς όπως η τεχνολογία, βοηθά τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν και να αυξήσουν το ενδιαφέρον τους προς την επιστήμη. Επίσης επηρεάζουν την απόδοση στο σχολείο και την εκπαίδευσή τους.
Oι εμπειρίες των παιδιών στα πρώτα χρόνια της ζωής τους είναι πολύ σημαντικά για τον εγκέφαλο και την ανάπτυξή τους (Kermani & Aldemir, 2015∙ Ιωάννου & Μπρατίτσης, 2017). Η έρευνα υποστηρίζει ότι η στάση και η μάθηση απέναντι στις επιστήμες διαμορφώνονται κυρίως στα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης και είναι δύσκολο να αλλάξουν στην συνέχεια της ζωής τους (Archer et al., 2010∙ Ιωάννου & Μπρατίτσης, 2017).
Στο 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων, λαμβάνοντας υπόψην τα παραπάνω δεδομένα, υλοποιήσαμε σχέδιο STEM με έμφαση στις Φυσικές επιστήμες και τα πειράματα με τίτλο «Through mountains of science (STEM in kindergarten)». Το πρόγραμμα απευθύνθηκε σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και απαιτήθηκαν 6 μήνες για την υλοποίηση πολλών πειραμάτων με μηνιαία θέματα όπως το νερό, το αλάτι, τα χρώματα, τον πάγο κλπ. Μετά από κάθε μήνα, τα παιδιά ψήφιζαν το δημοφιλέστερο πείραμα και το πρότειναν στα παιδιά των άλλων χωρών. Στο τέλος του έργου διοργανώσαμε ημέρες πειραμάτων, μια γιορτή Φυσικών Επιστημών με πρωταγωνιστές τους γονείς.
Όλοι οι εταίροι μας από τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κροατία και την Τουρκία, έλαβαν μέρος σε όλες τις φάσεις του έργου. Εργαστήκαμε συνεργατικά μία ή δύο φορές το μήνα και οι ψηφοφορίες των παιδιών λειτουργούσαν ως διαμορφωτικές αξιολογήσεις για να ελέγξουμε τις εκπαιδευτικές μας στρατηγικές, τις ιδέες και πράξεις των παιδιών. Οι μαθητές μας είχαν ενεργό ρόλο σε κάθε στιγμή του έργου. των μαθητών μας και τα ίδια τα παιδιά.
Το έργο σχεδιάστηκε από κοινού, δημιουργήσαμε λεπτομερές χρονοδιάγραμμα όπου διαχωρίσαμε το έργο σε 5 μέρη ενώ διήρκησε 6 μήνες. Ειδικότερα:
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Πειράματα και άλλες δραστηριότητες με χρώματα
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Πειράματα και άλλες δραστηριότητες με αλάτι
ΜΑΡΤΙΟΣ
Πειράματα με νερό και πάγο
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Μακροπρόθεσμα πειράματα, τα οποία διαρκούν αρκετές ημέρες
ΜΑΪΟΣ
Εκπαιδευτική έκθεση (τα πειράματα πρέπει να προετοιμάζονται από τους μαθητές και τους γονείς τους)
ΙΟΥΝΙΟΣ
Αξιολόγηση του έργου.
_________________________
Οι στόχοι του έργου ήταν:
1. Η βελτίωση των δεξιοτήτων παιδιών προσχολικής.
2. Να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η εκπαιδευτική διαδικασία.
3. Η επικοινωνωνία και συνεργασία μεταξύ των χωρών.
4. Η βελτίωση σχέσεων του σχολείου / νηπιαγωγείου και των γονέων των μαθητών.
Κάθε πρόγραμμα Φυσικών Επιστημών, οδηγεί στη μάθηση για τη δημιουργικότητα, ήδη από την προσχολική ηλικία. Χρησιμοποιεί στη μεθοδολογία του τη διαθεματική προσέγγιση εννοιών και δεξιοτήτων και ακολουθεί την τεχνική των ανοιχτών ερωτημάτων για να εμπλέξει τους εκπαιδευόμενους σε διαδικασίες σκέψης για την επίλυση προβληματικών καταστάσεων(Boston’s children’s Museum, 2013). Έρευνες, δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος τρόπος μάθησης, βοηθάει τους εκπαιδευόμενους προσχολικής ηλικίας να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για τη μετέπειτα σχολική επιτυχία τους. Με δεδομένα τα παραπάνω προσεγγίσαμε διαθεματικά την επιστήμη και οδηγηθήκαμε στη μάθηση για τη δημιουργικότητα. Παροτρύναμε τα παιδιά να σκεφτούν για την επίλυση προβλημάτων. Εργαστήκαμε σε ομάδες. Χρησιμοποιήσαμε ανοικτές ερωτήσεις προκειμένου να ενεργοποιήσουμε ανώτερες λειτουργίες στην επίλυση κάθε προβλήματος.
Βασική πρόθεση του σχεδίου ήταν να «γαλουχήσει την έμφυτη περιέργεια των μαθητών» και να προκαλέσει το ενδιαφέρον τους και τον ενθουσιασμό τους για συμμετοχή μέσα από μια αυθεντικά βιωματική μάθηση. Επιδιώξαμε και αναπτύξαμε δεξιότητες μάθησης όπως η κριτική σκέψη (critical thinking), η συνεργασία (collaboration), η δημιουργικότητα (creativity), η επίλυση προβλήματος (problem solving), η επικοινωνία (communication) και η καινοτομία (innovation).
Αλλωστε κυρίαρχη τάση της Διδακτικής Φυσικών Επιστημών και το αντίστοιχο διδακτικό μοντέλο είναι αυτό της διερευνητικής μάθησης, ή διερευνητικό μοντέλο με κύριο χαρακτηριστικό ότι η διδασκαλία και η μάθηση γίνονται σε αυθεντικό περιβάλλον και οι μαθητές διερευνούν προβλήματα όπως κάνουν και οι επιστήμονες. Προτείνεται μια ολιστική θεώρηση της εκπαίδευσης των μαθητών, που προσεγγίζει αυτή των επιστημόνων, με τη σχετική αναπλαισίωση. Η έννοια της διερεύνησης εμπεριέχει αυτή της ανακάλυψης, την οποία διευρύνει, οπωσδήποτε την εποικοδμητική υπόθεση στη μάθηση, αλλά προσθέτει και άλλα στοιχεία της αυθεντικής επιστημονικής εργασίας και παράδοσης, όπως «διάβασμα» και «γράψιμο» (Crawford, 2007∙ Park et al., 2009 ∙Καριώτογλου, 2009).
Η ανακαλυπτική διδασκαλία, και κατ’ επέκταση η διερευνητική, είναι μια μέθοδος που ενεργοποίησε τα παιδιά, βοήθησε στην ανάπτυξη επιστημονικών-νοητικών δεξιοτήτων και απαίτησε μικρή προετοιμασία. Η γνώση «ανακαλύφθηκε» από τα παιδιά με κατάλληλες ερωτήσεις των εκπαιδευτικών. Στρατηγική μας ήταν η δημιουργία και ο έλεγχος των υποθέσεων. Ο εκπαιδευτικός ήταν ο διευκολυντής της μάθησης και εμψυχωτής της διαδικασίας (Καριώτογλου, 2009).
Η γνώση που διαπραγματευτήκαμε ήταν σε οργανωτικό, αναλυτικό και παραγωγικό επίπεδο, αφού οι μαθητές συνέλεγαν πληροφορίες από τα πειράματα και όχι μόνο, τα οργάνωναν – ταξινομούσαν, τα ανέλυαν και παρήγαγαν κανόνες. Η γνώση αυτή οδήγησε σε διερευνητική κατανόηση γιατί προήλθε από την επεξεργασία των δεδομένων από τους ίδιους τους μαθητές (Καριώτογλου, 2009).
Σύμφωνα με βιβλιογραφικές πηγές, κάποιες από τις πολλές στρατηγικές δημιουργικότητας είναι: Η στρατηγική «Brainstorming» του Alex Osborn, η στρατηγική «Ερωτήσεις SCAMPER» (λέξη αγγλική που σημαίνει «φεύγω τρεχάλα») είναι το ακρωνύμιο Substitute, Combine, Adopt, Modify-Magnify-Minify, Put to other use, Eliminate, Reverse-Rearrange, η στρατηγική «Δημιουργική Επίλυση Προβλημάτων» (Παρασκευόπουλος, 2008), οι οποίες και αξιοποιήθηκαν καθόλη τη διάρκεια του σχεδίου.
Το 11ο Νηπιαγωγείο στο θεματικό συνέδριο των eTwinning schools στο Δουβλίνο
Το Θεματικό Συνέδριο για τα eTwinning σχολεία πραγματοποιήθηκε από τις 9-11 Μαΐου 2019 στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας με τη συμμετοχή επτά εκπαιδευτικών από όλη των Ελλάδα σε σύνολο 170 από όλη την Ευρώπη. Για τρεις ημέρες έλαβαν χώρα εισηγήσεις, εργαστήρια και προσομοιώσεις καλών πρακτικών που ενίσχυσαν δεξιότητες, διεύρυναν γνώσεις και διαμόρφωσαν στρατηγικές ανάπτυξης.
Oι εργασίες του θεματικού Συνεδρίου για τα eTwinning ξεκίνησαν την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019, στην ολομέλεια του σώματος με την eTwinning Senior Pedagogical Advisor κα Ann Gilleran, να απευθύνει χαιρετισμό στο σώμα. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Senior Inspector Seamus Knox, από το Department of Education, Ireland ο οποίος αποτίμησε τη διαδικασία της δράσης eTwinning, τονίζοντας την αξία της συμμετοχικής ηγεσίας. Aναφέρθηκε στη σημασία της διάχυσης των καλών πρακτικών της δράσης και τόνισε την αναγκαιότητα και σημασία της αλληλεπίδρασης και της επικοινωνίας μεταξύ των μελών.
H ομιλία της κας Cecile Le’Clercq από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε με ιστορική αναδρομή στη δράση ενώ δόθηκε περιγραφικά το πλαίσιο της δράσης στο εγγύς μέλλον. Πιο συγκεκριμένα τονίστηκε η σημασία κοινής πορείας με ίδιους στόχους για όλη την Ευρώπη με υιοθέτηση της δράσης από όλα τα υπουργεία Παιδείας της Ευρώπης ως το 2015, δίνοντας προτεραιότητα στην κινητικότητα σχολείων, την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, τις Νέες Τεχνολογίες, τις ψηφιακές δεξιότητες και την πρόληψη της μαθητικής διαρροής.
Στη συνέχεια από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης ο κος Santi Scimeca παρουσίασε την ατζέντα του συνεδρίου. Χαρακτήρισε το θεματικό συνέδριο eTwinning ως ένα ταξίδι όπου οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν νέες δεξιότητες και θα ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες, θα εμπνευστούν για το σχεδιασμό των μελλοντικών τους δράσεων ως σχολεία eTwinning, θα βελτιώσουν τις τεχνικές τους και θα γίνουν κοινωνοί μίας καλής πρακτικής μέσω προσομοίωσης της σχολικής ζωής ενός Ιρλανδικού eTwinning σχολείου.
Εκ μέρους του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου πήρε το λόγο η κα Maureen O’Sallivan που έδωσε έμφαση στο γιατί πρέπει οι μαθητές να εμπλέκονται στη δράση eTwinning, τονίζοντας τις προκλήσεις που συναντούν αλλά και την ικανοποίηση που αισθάνονται καθώς καλύπτουν ανάγκες τους όπως αυτές του «ανήκειν», της ανεξαρτησίας, της επιτυχίας. Έγινε ιδιαίτερη μνεία στην ψηφιακή ασφάλεια, την καλλιέργεια της πολιτότητας, την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων και όλα αυτά μέσα από την ποιοτική εκπαίδευση ενώ έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων με διαφύλαξη όμως, της σπουδαίας αμφίδρομης επικοινωνίας δασκάλου με μαθητή.
Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με παιγνίδι γνωριμίας των συμμετεχόντων, διαμορφώνοντας μικτές ομάδες.
Η δεύτερη ημέρα εργασιών, την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, ξεκίνησε με εργαστήρια. Ανάμεσά τους και αυτό αφορούσε τους πρεσβευτές της δράσης. Τίτλος του “eTwinning school state of play: the role of Ambassadors. Τρεις πρεσβευτές, o Brendan Collaran από την Ιρλανδία, η Zuzana Peternai από τη Σλοβακία και η δική μας Μαρία Γεωργιάδου οργάνωσαν δραστηριότητες που αρχικά βοήθησαν να γνωριστούμε ενώ έθεσαν τον προβληματισμό της αποστολής μας. Μέσα από εξαιρετικά σχεδιασμένες δραστηριότητες, δουλεύοντας σε ομάδες, διαμορφώθηκε το πλαίδιο της αποστολής των πρεσβευτών.
Ακολούθησε εργαστήριο με τίτλο «eΤwinning schools:Deploying our mission», κοινό για όλη την ελληνική συμμετοχή και αφορούσε την παρουσίαση καλών πρακτικών όλων των σχολείων που συμμετείχαν. Χωριζόμενοι σε ομάδες όλοι οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις καλές πρακτικές τους, όσα κατάφεραν αλλά και όσα όχι, εξέφρασαν τις δυσκολίες και τα προβλήματά τους αλλά και όλα όσα σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν. Η δική μας ομάδα ήταν υπό το συντονισμό του κου Frederic Bayersburg, EU Programme Officer for School Education & eTwinning National Agency Erasmus+ Austria. Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με τη σύνοψη όλων όσων ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου για τα eΤwinning schools.
Το επόμενο εργαστήριο ήταν το #SML4L in your eΤwinning school με την πρεσβευτή Σικελίας κα Sara Brunno και αφορούσε την προώθηση και διάχυση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όλων των δράσεων των σχολείων. Σχολείων ανοικτών στην ευρύτερη κοινότητα που σχεδιάζουν στρατηγικά κάθε δράση και τη διάχυσή της , για αυτό και διερευνήθηκε η δυνατότητα υλοποίησης στρατηγικού πλάνου διάχυσης. Ακολουθήθηκε η προσέγγιση BYOD (Bring your own device) και για αυτό εργαστήκαμε με υπολογιστές, tablets και smartphones με καινοτόμες εφαρμογές και εργαλεία.
Η ημέρα έκλεισε με μία εξαιρετική βραδιά όπου παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί ιρλανδέζικοι χοροί Riverdance ενώ δόθηκε η ευκαιρία γνωριμίας με πολλούς eTwinners και πρεσβευτές της Ευρώπης και πρόθεσης μελλοντικών συνεργασιών.
Το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 το θεματικό συνέδριο ολοκληρώθηκε με την προσομοίωση της eΤwinning σχολικής ζωής του Davis College of Mallow της Ιρλανδίας από καθηγητές και μαθητές του που είναι eΤwinning school. Στην προσομοίωση αυτή την εισαγωγή έκανε εκ μέρους της CSS η κα Ειρήνη Πατεράκη. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Ιρλανδός πρεσβευτής και καθηγητής του συγκεκριμένου σχολείου που με πολύ παραστατικό, ευφάνταστο και χιουμοριστικό τρόπο παρουσίασε τις βασικές αρχές των σχολείων αυτών που αφορούν την εντινότητα, την ανάπτυξη κινήτρων, την ενθάρρυνση, την εμπιστοσύνη και την ελευθερία λόγου και πράξης.
Ο επίλογος δόθηκε από τον κο Santi Scimeca, όπου συνόψισε όλα όσα πραγματοποιήθηκαν, τονίζοντας τις αρχές που πρέπει να διέπουν τα eTwinning σχολεία και που είναι αυτές της συμμετοχικής ηγεσίας, ενεργούς συμμετοχής και ψηφιακής ασφάλειας ενώ έδωσε έμφαση στο ρόλο των σχολείων αυτών ως πρότυπα λειτουργίας. Με ανάγκη βελτίωσης της συνεργασίας, ενίσχυσης των κινήτρων και ουσιαστική εφαρμογή της συμμετοχικής ηγεσίας, τα σχολεία αυτά θα επιδιώξουν τη μέγιστη βελτίωση που θα είναι ορατή στην ευρύτερη κοινότητα μέσω της προβολής και διάχυσης. Το συνέδριο έκλεισε με τη ρήση του J.F.Kennedy ελαφρά παραποιημένη:
“Ask not what eTwinning can do for you
Ask what your school can do for eTwinning,
What your school can do for YOUR COUNTRY”.
TO 11o NHΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΩΣ eTwinning school-
Βραβείο σχολικού έτους 2018-2019
H Ετικέτα Σχολείου eTwinning και στο 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων! Το eTwinning επιθυμεί να αναγνωρίζει και να επιβραβεύει τη συμμετοχή, τη δέσμευση και την αφοσίωση όχι μόνο μεμονωμένων μελών του eTwinning, αλλά και ομάδων εκπαιδευτικών και σχολικών ηγετών από το ίδιο σχολείο.
Στις 10/4/2018, λάβαμε το mail:
Dear Maria Skordyli
Congratulations on the success of your school obtaining the award of the eTwinningSchool Label 2018- 2019. It is a great achievement by all the eTwinning team in your school and an example to all schools in the eTwinning Community.
The official announcement will be made on the eTwinning.net Portal this week. There will be a special press release about the award at European level and the news will also be on the Erasmus + Facebook page.
[...]Once again congratulations as the first set schools to receive this new award, a wonderful achievement
The eTwinning Team
A refugee- The new friend in our doorsteps - νέο σχέδιο eTwinning
A refugee- The new friend in our doorsteps ονομάζεται το νέο σχέδιο eTwinning που υλοπο το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων τη σχολική χρονιά 2017-18, με εταίρους το Istituto Compresivo Anzio III της Ιταλίας, το Farabi İlkokulu, Tuzla της Τουρκίας, το 11ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης Αττικής. Για την έναρξή του, ως kick off event, είχαμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε την EXPEDUCOM team και την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης κυρία Μαρίνα Τζακώστα όπου παρουσίασαν την παράσταση κουκλοθεάτρου "Η ιστορία ενός πρόσφυγα". Το EXPEDUCOM είναι ένα σχέδιο Erasmus+ 2014-2016. Στόχος του προγράμματος ήταν να ικανοποιήσει τις ανάγκες ανάπτυξης και ενσωμάτωσης καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών σχετιζόμενων με τη βιωματική προσέγγιση στην εκπαίδευση παιδιών 3-12 ετών. Επιπλέον στόχος του προγράμματος ήταν η ενδυνάμωση του επαγγελματικού προφίλ των εν ενεργεία αλλά και των μελλοντικών εκπαιδευτικών δημιουργώντας ένα παιδαγωγικό εγχειρίδιο βιωματικής διδασκαλίας, ανοιχτά εκπαιδευτικά εργαλεία, πραγματικές/ ρεαλιστικές μελέτες περίπτωσης ώστε να βελτιωθούν οι επαγγελματικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, τα αναλυτικά προγράμματα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων.
Η ομάδα των εταίρων αποτελείται από 9 ιδρύματα: 3 παιδαγωγικές ακαδημίες από τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Ολλανδία, 4 παν/μιακά Τμήματα από την Τουρκία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα, ένα δημοτικό σχολείο και ένα νηπιαγωγείο από τη Λιθουανία. Όλοι οι εταίροι συνεργάστηκαν με νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία στις χώρες τους καθώς και άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ την κυρία Τζακώστα και την ομάδα της για την τόσο δημιουργική ημέρα! Τα νήπιά μας με τη συμμετοχή τους σε βιωματικές δράσεις, ενεργοποίησαν το ενδιαφέρον τους για το θέμα που υλοποιήθηκε ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ με τα άλλα σχολεία για έξι μήνες.
Μετά τις δράσεις που ακολούθησαν από την ομάδα αλλά και σε δεύτερο χρόνο με την επεξεργασία της ιστορίας τηςUNHCR, «Ειρήνη, η ιστορία ενός πρόσφυγα» κατανοήσαμε την εννοια «πρόσφυγας» και όλοι μαζί δημιουργήσαμε ένα πίνακα padlet όπου αναρτήθηκαν οι πιο αντιπροσωπευτικές ζωγραφιές που αποτύπωναν την έννοια του πρόσφυγα.
Μετά από κάθε παρουσίαση-δράση προέκυπτε μια κοινή παρουσίαση έργων.
Στη συνέχεια μας επισκέφτηκε η συγγραφέας Γιώτα Αλεξάνδρου που έχει γράψει μία εξαιρετική ιστορία για το προσφυγικό «Ο Χάρης και ο Φάρις» και που θέτει τον προβληματισμό για την ατομική ευθύνη.
Η συγγραφέας παράλληλα παρουσίασε και την ιστορία της Ο Φον Ο φοβερός που αφορά τη διαχείριση του φόβου από τα ίδια τα παιδιά. Με δραστηριότητες της για το προσφυγικό τα παιδιά κατανόησαν την ευθύνη που τους αναλογεί αλλά και το τι είναι Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ όπου κάλεσαν εκπρόσωπο για να τους λύσει απορίες (https://twinspace.etwinning.net/49829/pages/page/298055).
Συμμετείχαμε όλοι μαζί στην κοινή αφίσα για το ρόλο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
ενώ όλοι οι εταίροι και παιδιά ενθουσιάστηκαν με το blabberize όπου μαθητές/τριες από τα νηπιαγωγεία (11ο Νηπιαγωγείο Χανίων και Istituto Comprensivo III di Anzio) ζωγράφισαν πρόσφυγες και οι πιο «μεγάλοι» μαθητές του δημοτικού ηχογράφησαν τα δικαιώματα των παιδιών προσφύγων στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά (http://blabberize.com/view?id=1744906
http://blabberize.com/view/id/1744905
http://blabberize.com/view/id/1750767
http://blabberize.com/view/id/1763120
http://blabberize.com/view/id/1763660
https://blabberize.com/view/id/1763741 ).
Μια σπουδαία στιγμή του σχεδίου αποτέλεσε η επίσκεψη μιας μητέρας πρόσφυγα με το κοριτσάκι της η οποία μας είπε ένα παραμύθι από τον τόπο της που τόσο έμοιαζε με το μύθο του Αισώπου Ο ποντικός και το λιοντάρι και που τα νήπιά μας εικονογράφησαν και έκαναν βιβλίο
για να το διαβάσουν και τα άλλα παιδιά. Μας τα έλεγε στα αραβικά και μετέφραζε στα ελληνικά ο μεταφραστής. Τα παιδιά έλυσαν τις απορίες τους με συνέντευξη από ακολούθησε και ξεκαθάρισαν σκοτεινά, για αυτά, σημεία. Η μέρα έκλεισε με πολύ παιγνίδι με το κοριτσάκι και δώρα που του προσφέρθηκαν με την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε.
Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε και άρθρο στη σχολική μας εφημερίδα (https://twinspace.etwinning.net/49829/pages/page/298060).
Την Ημέρα Εορτασμού της Ευρώπης σε τηλεδιάσκεψη μέσω Skype ανταλλάξαμε ευχές μεταξύ μας, παρουσιάσαμε τις ζωγραφιές μας και στη συνέχεια όλοι μαζί εργαστήκαμε από κοινού στο συνεργατικό εργαλείο flockdraw.com,
ζωγραφίζοντας μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς καθώς το έτος είναι αφιερωμένο σε αυτήν (https://twinspace.etwinning.net/49829/pages/page/393687).
Το έργο ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή όλων των σχολείων στη δημιουργία ενός κόμικ, στο συνεργατικό εργαλείο flipsnack.com. Το κόμικ σχεδιάστηκε από το 11ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων και τα υπόλοιπα σχολεία συμμετείχαμε ζωγραφίζοντας τη σελίδα μας και γράφοντας το κομμάτι της ιστορίας που μας αναλογούσε (https://www.flipsnack.com/mascor/a-refugee-s-story.html)
Το έργο ολοκληρώθηκε με τηλεδιάσκεψη λήξης και αξιολόγησης του. Ζητήθηκε από τους μαθητές μας να μας που τα θετικά και αρνητικά του σχεδίου. Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει και δεν έγινε. Πώς ήταν η επαφή τους με τους ενήλικες. Πώς ένιωθαν κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων. Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισαν. Τι έμαθαν από όλο αυτό το σχέδιο (προστιθέμενη αξία).
Εμείς οι εκπαιδευτικοί σε μεταξύ μας επικοινωνία αξιολογήσαμε το σχέδιο κατά πόσο επιτεύχθηκαν οι στόχοι. Πώς ήταν η συνεργασία μας. Η επικοινωνία. Αν η ψυχική ανθεκτικότητα των μαθητών μας είναι στο σημείο που μπορούν να δεχτούν, υποστηρίξουν και βοηθήσουν προσφυγάκια. Ποιο το σημείο ευαισθητοποίησής τους. Τι δεν πήγε καλά. Τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα.
''Following the historical paths of my homeland''
Ένα eTwinning έργο για το σχολικό έτος 2016-2017
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΤΙΚΕΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ eTwinning
από την Κεντρική Υπηρεσία eTwinning στις Βρυξέλλες
Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου μας ανακοινώθηκε η βράβευσή μας από την Κεντρική Υπηρεσία του eTwinning στς Βρυξέλλες, με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας.
Ειδικότερα το μήνυμα που λάβαμε ανέφερε:
Αγαπητή/έ Maria Skordyli,
Συγχαρητήρια! Το σχολείο σας βραβεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας για την τελειότητα της εργασίας σας στο έργο eTwinning "Following the historical paths of my homeland". Αυτό σημαίνει πως η εργασία σας, η εργασία των μαθητών και του σχολείου σας έχει αναγνωριστεί στο υψηλότερο Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σαν αποτέλεσμα, θα λάβετε ένα πιστοποιητικό το οποίο μπορείτε να επισυνάψετε στην ιστοσελίδα σας και να το εκθέσετε σε μία περίοπτη θέση στο σχολείο σας. Επίσης, το έργο σας θα εμφανιστεί σε έναν ειδικό χώρο της Ευρωπαϊκής Διαδικτυακής Πύλης στο http://www.etwinning.net
Για μία ακόμη φορά, συγχαρητήρια για αυτό το μοναδικό επίτευγμα και ελπίζω να συναντηθούμε σε κάποια από τις εκδηλώσεις eTwinning κατά τη διάρκεια του έτους.
Με τους καλύτερους χαιρετισμούς μου
eTwinning Team
Ευχαριστούμε πολύ τους εταίρους μας, τους μαθητές μας και τους γονείς τους για το αποτέλεσμα αυτό όπως και την Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning για την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας που μας αποδόθηκε!
Για το έργο:
Μέσα από ένα ιστορικό ταξίδι, το έργο αυτό είχε ως στόχο οι μαθητές της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Τουρκίας, να γνωρίσουν την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση της χώρας μας και των συνεργατών μας. Δουλεύοντας ομαδοσυνεργατικά συγκέντρωσαν πληροφορίες για ενδιαφέροντα ιστορικά γεγονότα, περιέγραψαν και εξήγησαν τη χρήση σημαντικών κτιρίων γύρω από την περιοχή τους, ακολουθώντας τα ιστορικά μονοπάτια της πατρίδας τους. Χρησιμοποίησαν ψηφιακά εργαλεία, βιντεοσκόπησαν, κατέγραψαν και παρουσίασαν αυτά τα μονοπάτια, προσπαθώντας να βρουν τα κοινά σημεία σε όλους τους συνεργάτες. Με τηλεδιασκέψεις, ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι μικροί μας μαθητές αξιολογούσαν διαμορφωτικά όσα είχαν επιτύχει και προγραμμάτιζαν από κοινού τα επόμενα βήματα. Εντοπίζοντας τα κοινά σημεία, δημιούργησαν αφίσα, παρουσιάζοντας και αξιολογώντας τις γνώσεις τους μέσα από το σχέδιο.
Ως ιδέα το έργο βασίστηκε στο Δ.Ε.Π.Π.Σ. και ειδικότερα στο πρόγραμμα Παιδί και Περιβάλλον- Ανθρωπογενές περιβάλλον και αλληλεπίδραση και στο συμπληρωματικό Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου (2014) , στη μαθησιακή περιοχή Κοινωνικές επιστήμες, την ενότητα Ιστορία και Πολιτισμός και τα περιεχόμενα Ιστορική ερμηνεία και έρευνα, Ιστορική γνώση και κατανόηση και Πολιτισμός: Συνήθειες και παραδόσεις.
Σε όλη τη διάρκεια του έργου η συνεργασία μεταξύ των σχολείων ήταν το κύριο μέλημά μας. Σχεδιάσαμε δραστηριότητες που απαιτούσαν τη συμβολή όλων των συνεργατών όπως η κοινή αφίσα (thinglink) με τα κοινά ιστορικά μνημεία που δηλώνουν την παρουσία άλλων πολιτισμών σε κάθε χώρα, την καταγραφή των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (awapp.com), με λέξεις και σχέδια των παιδιών την ίδια χρονική στιγμή κατά την Ημέρα Εορτασμού της Ευρώπης. Όλοι οι συνεργάτες είχαν ισότιμη συμμετοχή στο σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων όσων υλοποιήθηκαν ενώ οι εκπαιδευτικοί είχαν πολύ στενή συνεργασία μέσω mail, τηλεδιασκέψεων και μηνυμάτων στο what’s app, προκειμένου να ετοιμαστούν από κοινού κείμενα ή αφίσες και να βρεθούν οι εφαρμογές Web 2.0 που θα υποστήριζαν το σχέδιο και τους στόχους του. Οι τηλεδιασκέψεις μεταξύ σχολείων ενίσχυσαν τη συνεργασία με στόχο την επιτυχή υλοποίηση του έργου αυτού.
Για το σχέδιο αυτό εφαρμόστηκαν νέες διδακτικές μέθοδοι όπως η βιωματική διδασκαλία, η διαθεματική προσέγγιση, η συνεργατική και ανακαλυπτική αλλά και διαφοροποιημένη μάθηση, η μέθοδος project (σχεδίου εργασίας) που ενίσχυσαν το ρόλο του μαθητή σε πρωταγωνιστή της διαδικασίας με την ενεργητική συμμετοχή του, με έρευνα (για την ιστορία του τόπου μας), εργασία πεδίου (ανακαλύπτοντας τα αρχαία μνημεία σε εκπαιδευτικές επισκέψεις), παρατήρηση (παρατηρούσαν και φωτογράφιζαν ό,τι εντόπιζαν) και δημιουργικές συνδέσεις (σύνδεση όσων συνέλεξαν σε ταινία, αφίσα). Χρησιμοποιήθηκαν εναλλακτικά περιβάλλοντα μάθησης όπως διαπιστώνεται από τους συνδέσμους που έχουμε αναρτήσει στο twinspace
https://twinspace.etwinning.net/34858/home
δίνοντας τη δυνατότητα να έχουν ενεργό ρόλο την ίδια στιγμή με άλλα παιδιά των εταιρικών σχολείων, εργαζόμενα από κοινού (awapp.com). Mε υπευθυνότητα και δημιουργικότητα οι μαθητές μας δημιούργησαν την ταινία τους με επιλογή από τα ίδια των φωτογραφιών και της μουσικής. Τα ιστορικά στοιχεία ήταν αποτέλεσμα ερευνητικής διαδικασίας με τη συμμετοχή των γονέων και των εκπαιδευτικών σε ρόλο γραμματέων λόγω του μικρού της ηλικίας που δεν έχουν κατακτήσει πλήρως τη Γλώσσα. Οι μαθητές μας είχαν τον απόλυτα ενεργό ρόλο στο σχεδιασμό του έργου και για τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν μέσω των ανοικτών ερωτήσεων που τους απευθύναμε σε κρίσιμες φάσεις υλοποίησης του.
ME, MY FRIEND AND MY DIGITAL FRIEND
an eTwinning project for the school year 2013-2014
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013: Εγώ ο εαυτός μου, τα συναισθήματά μου (αναγνώριση και διαχείριση)
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013: Ο φίλος μου στο σχολείο. Ο μακρινός μου φίλος. Ο διαδικτυακός μου φίλος (μετά από e-mail του νηπιαγωγείου της Κύπρου, αναζητούμε το νησί στην υδρόγειο και στο Google earth. Mαθαίνουμε που βρίσκεται το κάθε νησί και εξερευνούμε τον τόπο μέσω αναζητήσεων στο Google. Aκολουθεί τηλεδιάσκεψη των δύο νηπιαγωγείων Κύπρου και Ελλάδας όπου συστηνόμαστε, τραγουδάμε και υποσχόμαστε σε μία φιλία)
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013: 2η τηλεδιάσκεψη με σκοπό να πούμε τα κάλαντα του τόπου μας και να εξηγήσουμε τα έθιμα του κάθε τόπου όπως τα εικονογράφησαν τα παιδιά. Δημιουργία e-book με τα ήθη και τα έθιμα των δύο χωρών.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014: Ένταξη στο έργο και του 26ου Νηπιαγωγείου Χανίων το οποίο μας προσκαλεί να πιούμε όλοι μαζί μία ζεστή σοκολάτα στέλνοντας μας τη συνταγή και δίνοντας ραντεβού για κοινή τηλεδιάσκεψη των τριών νηπιαγωγείων μέσω Oovoo. Η νηπιαγωγός του 26ου μας λέει ένα παραμύθι το οποίο αποτελεί και το έναυσμα για να μάθουμε για τα βότανα του κάθε τόπου , τα βότανα που κάνουν καλό στον άνθρωπο. Τραγούδια μεταξύ των νηπιαγωγείων και υπόσχεση να ξαναεπικοινωνήσουμε.
.ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014: Ανάληψη πρωτοβουλίας Αειφορίας εμπλέκοντας όλη τη σχολική μονάδα, γονείς και τοπική κοινωνία. Συγκρότηση ομάδας εκπαιδευτικών και γονέων διαμορφώνοντας σχέδιο πράσινης δράσης, συμμετοχή σε σχολικά δίκτυα. Απόφαση δημιουργίας βοτανικού κήπου. ΜΑΡΤΙΟΣ 2014: Δημιουργία ενός φακέλου στο drobox κοινού για όλα τα νηπιαγωγεία προκειμένου να μπαίνουν οι εργασίες μας Δημιουργία ενός φακέλου στο drobox κοινού για όλα τα νηπιαγωγεία προκειμένου να μπαίνουν οι εργασίες μας. https://www.dropbox.com/home/me%20my%20friend%20and%20my%20digital%20friend
Μελέτη πεδίου, ενημέρωση και εξοικείωση με βότανα του τόπου. Επιστολή σε εθελοντική ομάδα γεωπόνων για υποστήριξη. Σχέδιο βοτανικού κήπου. Σύμβόλαιο δέσμευσης και φροντίδας βοτάνου υπογεγραμμένο από κάθε παιδί και επιλογή βοτάνου. Υπόθεση πως θα είναι ο βοτανικός μας κήπος. Φύτευση κήπου παράλληλα παρατήρηση και καταγραφή. Συμμετοχή παιδιών γονέων, εθελοντών και πολιτών. Άρθρο σε τοπικό τύπο. Φροντίδα. Καταγραφή ανάπτυξης σε αντίστοιχο ημερολόγιο εβδομαδιαία.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014: Συνταγή παραδοσιακή της Κρήτης . Δημιουργία e-book. Τοποθέτηση της συνταγής και στο φάκελλο dropbox. Προετοιμασία κοινής γιορτής με τη συνεργασία των νηπίων του 11ου και 26ου Νηπιαγωγείων Χανίων που θα παρακολουθήσει σε βίντεο το 1ο Νηπιαγωγείο Πάφου με τίτλο "Κάποτε στον Όλυμπο…..Η αρπαγή της Ευρώπης".
ΜΑΪΟΣ 2014: Δημιουργία κοινής πρόσκλησης με τη βοήθεια του προγράμματος Draw It Live. Μαθητές των δύο σχολείων ζωγράφισαν παράλληλα την Ευρώπη πάνω στο Ταύρο, ενώ αφού εκτυπώθηκε κάθε σχολείο τη συμπλήρωσε όπως νόμιζε.
Κοινή πρόβα και δραστηριότητες. Παράσταση σε δημοτικό θέατρο της πόλης των Χανίων παρουσία γονέων, συγγενών, εκπαιδευτικών πολλών σχολείων η οποία εντάχθηκε και στο φεστιβάλ του Δήμου Χανίων « Άνοιξη Καλλιτεχνικής Δημιουργίας » και για την οποία έλαβε τιμητική διάκριση.
Επίσης και σε συνέχεια της δέσμευσης μας, τα παιδιά του 11ου και 26ου νηπιαγωγείων Χανίων ετοιμάζουν ένα κοινό γράμμα και ένα φάκελλο με αναμνηστικά από τα Χανιά αλλά και υλικά για να φτιάχτεί το κοινό φυτολόγιο και να γευτούν το παραδοσιακό μας τσάι.
Μέσα από το συνεργατικό φάκελο μάθαμε τα λόγια από το κυπριακό παραδοσιακό παιχνίδι «Αβκά αβκά πουλώντᨻ, που διαπιστώσαμε ότι ήταν ίδιο με το δικό μας « Αλάτι ψιλό αλάτι χοντρό». Με το αγαπημένό μας "Αγαλματάκια", δημιουργούμε ένα e-book το οποίο και τοποθετούμε στον κοινό μας φάκελλο dropbox..
ΙΟΥΝΙΟΣ 2014: Απολογιστική ενημέρωση γονέων και εκτενής αναφορά στο πρόγραμμα που με επιτυχία ολοκληρώθηκε.
Για τη συνεργασία αυτή προέκυψε η ετικέτα:
E.U.R.O.P.E.- European Union Regions in Our Pupils’ Eyes
Ευρωπεριφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μάτια των μαθητών μας
ένα eTwinning project για τα σχολικά έτη 2013-2014 και 2014-2015
Το project E.U.R.O.P.E. ( Eυρωπεριφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μάτια των μαθητών μας) ήταν ένα σχέδιο που βασίστηκε στην ιδέα ότι τα σύνορα δεν χωρίζουν αλλά συνδέουν.
Συμμετείχαν σε αυτό δέκα χώρες: Αυστρία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Τουρκία.
Υλοποιήθηκε και ως ένα Comenius και ως eTwinning project (λεπτομέρειες εδώ κι εδώ)
Για τη συμμετοχή μας σε αυτό προέκυψε η ετικέτα: