top of page

Όραμα, Αποστολή και Στόχοι του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων

          Το 11ο Ολόμερο Νηπιαγωγείο Χανίων είναι ένα δημόσιο νηπιαγωγείο στο οποίο φοιτούν παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών και αποτελεί ένα ανοικτό σύστημα που σύμφωνα με τη θεωρία των κοινωνικών συστημάτων αλληλεπιδρά με την κοινωνία, την τοπική και την ευρύτερη και ανοίγει διαύλους επικοινωνίας  με την εκπαιδευτική κοινότητα (Ζωγόπουλος, 2012). Επιδίωξή του είναι η παροχή άρτιας, σύγχρονης, ισόρροπης, ποσοτικής και ποιοτικής εκπαίδευσης (Ζωγόπουλος, 2012). Καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση του οργανισμού διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί του με την προσωπικότητά τους και τις εσωτερικές τους ανάγκες (Μάνεση, 2014). Ο στρατηγικός σχεδιασμός της μονάδας από το 2014, συνδέθηκε με τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητάς της. 

Με όραμα την εξασφάλιση μιας ομαλής μετάβασης και ενός δημιουργικού ξεκινήματος για τον κόσµο του αύριο διασπώντας τον κύκλο µεταβίβασης της µειονεκτικότητας από τη µια γενιά στην άλλη (Ανακοίνωση Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βρυξέλλες, 17.2.2011 COM(2011) 66), η σχολική μονάδα προσανατολίστηκε στην παροχή υψηλής ποιότητας προσχολική εκπαίδευση.

            Η ποιότητα  στην εκπαίδευση αποτελεί αίτημα της κοινωνίας και έρχεται ως αποτέλεσμα της συνεχούς βελτίωσης της διαδικασίας σε κάθε επίπεδο ενός οργανισμού (Φασούλης, 2001). Προϋποθέσεις της,  είναι  μεταξύ άλλων η  τήρηση  εκπαιδευτικών σύγχρονων  ευέλικτων  προγραμμάτων και  το  άνοιγμα της  σχολικής  μονάδας  σε  μία  συνεχή  δυναμική  αλληλεπίδραση  με  την  κοινωνία  (Βλάχος, Βέϊκου, 2008).

Το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων διαθέτει αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του με εθνικές και ευρωπαϊκές ετικέτες ποιότητας, eTwinning school label, STEM school, eSafety bronze label school.

 

Αποστολή

Η εισαγωγή  στο  καθημερινό πρόγραμμα,  δραστηριοτήτων  που  επεκτείνουν  το  γνωστικό  επίπεδο  και  καλλιεργούν  την φαντασία  των  παιδιών (Καλαμάτα, 2020∙ Howes & Ponciano, 2006 ∙Marshall,  2004),  η δημιουργία περιβάλλοντος  το  οποίο  αναδύεται  από  τις ανάγκες  και  τα  ενδιαφέροντα  των  παιδιών  για την  προαγωγή  και  ενίσχυση  της  συνεργασίας, της  ομαδικότητας,  της  κοινωνικοποίησης,  της καλλιέργειας  της  φαντασίας  και  της  ανάπτυξης δεξιοτήτων  για  την  κοινωνία  της  γνώσης,  η επιδίωξη της  δημιουργικής  συμμετοχής  των  γονέων  καθώς και της  προαγωγής  των ίσων ευκαιριών διασφαλίζουν την  ποιότητα σε  ένα  περιβάλλον  δημιουργικότητας,  συνεργασίας  και  αυτονομίας (Καλαμάτα, 2020∙ Σαΐτη,  2016).

Το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων φροντίζει ώστε τα παιδιά να αισθάνονται μοναδικά και πραγματικά ξεχωριστά. Δήλωση αποστολής του, η αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας ώστε κάθε παιδί να αναπτύσσεται και εξελίσσεται, ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση του.  

Στόχοι

Στόχος του Νηπιαγωγείου είναι να δώσει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα μικρά παιδιά να αναπτυχθούν σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά και κοινωνικά στα πλαίσια που ορίζουν οι ευρύτεροι στόχοι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα το Νηπιαγωγείο επιδιώκει:

  • Nα μεταβούν ομαλά τα νήπια από το οικογενειακό περιβάλλον στο νηπιαγωγείο και από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο.

  • Να διασφαλιστούν οι συνθήκες για την επιτυχημένη πορεία των παιδιών.

  • Να διασφαλιστούν οι συνθήκες για την επιτυχημένη συμμετοχή κάθε εκπαιδευτικού και όποιου ενήλικα στην εκπαίδευσή των νηπίων.

  • Να λειτουργήσει ως κοινότητα μάθησης.

  • Να διασφαλιστεί η ισχυρή και δημοκρατική ηγεσία.

  • Να εμπλουτίσει και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε παιδί να κατανοήσει τις εμπειρίες που απορρέουν από το φυσικό και κοινωνικό του περιβάλλον και να αποκτήσει την ικανότητα να διακρίνει τις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις που υπάρχουν σε αυτό.

  • Να αναπτύξουν την ικανότητα κατανόησης και έκφρασης μέσω συμβόλων γενικά και ιδιαίτερα στους τομείς της γλώσσας, των μαθηματικών και των τεχνών.

  • Να δημιουργήσουν διαπροσωπικές σχέσεις που θα βοηθήσουν τη σταδιακή και αρμονική ένταξή τους στη ζωή της κοινωνίας.

  • Να αναπτύσσουν ελεύθερα και εύκολα πρωτοβουλίες στα πλαίσια του οργανωμένου περιβάλλοντος και να εξοικειώνονται με τη σχέση αμοιβαιότητας μεταξύ του ατόμου και της ομάδας.

 

- Πεδίο εργασίας

Με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες και τις μαθησιακές ικανότητες του παιδιού του νηπιαγωγείου (4-6 ετών), το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου δίνει έμφαση στην προφορική επικοινωνία και, παράλληλα, στοχεύει στο να ενσταλάξει στους μικρούς μαθητές ένα αίσθημα υπερηφάνειας, αγάπης και σεβασμό στην ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά.

Το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί δραστηριότητες για να υποστηρίξει τα νήπιά του, να αναπτύξουν μια μεγάλη ποικιλία δεξιοτήτων, όπως προφορική, γραπτή και πολυγλωσσική επικοινωνία, κινητικές δεξιότητες και κοινωνική αλληλεπίδραση. Η ικανότητα των μικρών παιδιών να διαχειρίζονται τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους και να κάνουν ουσιαστικές φιλίες είναι σημαντική προϋπόθεση για τη σχολική ετοιμότητα και την ακαδημαϊκή επιτυχία. Τα μικρά παιδιά έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν έναν εκπληκτικό όγκο πληροφοριών και εννοιών, ειδικά όταν παρουσιάζονται με θετικό τρόπο και σε μια ελεύθερη ατμόσφαιρα, γεμάτη διασκέδαση.

Η οικοδόμηση υπεύθυνων πολιτών υποστηρίζεται στις μέρες μας ως ουσιαστικός στόχος για την εκπαίδευση, προετοιμάζοντας τους ανθρώπους να γίνουν πιο δημιουργικοί και καινοτόμοι σε μια κοινωνία που αναζητά νέες αξίες, ισότητα, κοινωνική ένταξη και δικαιοσύνη προς έναν πιο βιώσιμο κόσμο στον οποίο η περιβαλλοντική εκπαίδευση μπορεί να παίζει καθοριστικό ρόλο. ρόλος.

Στόχος μας είναι να εκθέσουμε τα παιδιά στο είδος των εμπειριών αυτών που προάγουν την πνευματική ανάπτυξη, τη μεγάλη ελευθερία να είναι και τη συνολική ανάπτυξη της προσωπικότητας.

 

- Βασικοί τομείς δραστηριότητας

Η εκπαίδευση για τις ικανότητες του 21ου αιώνα προϋποθέτει την ανάπτυκη μαθησιακών περιβαλλόντων που προάγουν τη διερευνητική μάθηση. Αφορά μαθησιακές διαδικασίες με σημείο εκκίνησης θέματα, ερωτήματα, προβλήματα που αναδύονται από τις συνθήκες του φυσικού και κοινωνικοπολιτισμικού περιβάλλοντος. Καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους υλοποιούνται σχέδια διερευνητικής μάθησης με την ενεργό συμμετοχή του παιδιού στη μαθησιακή διαδικασία μέσα από μία διαδικασία ανάπτυξης εσωτερικών κινήτρων μάθησης και θετικών στάσεων και συμπεριφορών στο «νέο» που ενισχύει την ικανότητα των παιδιών να ανταποκρίνονται δημιουργικά στις νέες προκλήσεις και οδηγεί στην αγάπη για τη μάθηση.

Το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων υιοθετεί τη μεθοδολογία STEM. Είναι ένα σχολείο STEM έχοντας καταθέσει σχέδιο δράσης που διακρίθηκε με την ετικέτα STEM. STEM είναι η σύγχρονη και καινοτόμος διδακτική προσέγγιση που αξιοποιεί 4 κλάδους: Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά. Στη διδασκαλία με μεθοδολογία STEM υπάρχει μετασχηματισμός της δασκαλοκεντρικής μεθόδου μάθησης σε ανακαλυπτική - διερευνητική μάθηση. Ο μαθητής εμπλέκεται δημιουργικά και συνεργατικά με τους συμμαθητές του, προκειμένου να δώσουν από κοινού λύσεις σε προβλήματα που τίθενται από τον εκπαιδευτικό. Απαραίτητη προϋπόθεση στην εφαρμογή μεθοδολογίας STEM είναι η ύπαρξη μεθόδου επίλυσης προβλήματος.  Αρκετά STEM σχέδια του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων έχουν διακριθεί με ετικέτες ποιότητας eTwinning.

Yλοποιούμε πλήθος ευρωπαϊκών προγραμμάτων ERASMUS+ & eTwinning,  πιστεύοντας στην καλλιέργεια της έννοιας του ενεργού πολίτη και της συγκρότησης της κοινωνίας των πολιτών καθώς οι πρώτες εμπειρίες των παιδιών επηρεάζουν τις μεταγενέστερες ικανότητες, την ταυτότητά τους και την ευημερία τους

Ακολουθούμε επίσης την παιδαγωγική FREINET, εκδίδοντας σχολική εφημερίδα που έχει βραβευτεί σε πανελλήνιο επίπεδο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και άλλους φορείς. Η ελευθερία της έκφρασης και η επικοινωνία είναι πρωταρχική στην παιδαγωγική Φρενέ. Ενθαρρύνει τους μαθητές να ενεργούν, ενδυναμώνει την διάθεσή τους για μάθηση, κινητοποιεί τη διάθεσή τους για έρευνα και ανακάλυψη της γνώσης, απομακρύνοντας τους, από την σχολική αποτυχία.
Με την ελεύθερη έκφραση και επικοινωνία, τα παιδιά σε κλίμα συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού, αναπτύσσουν με «φυσικό» τρόπο, δηλαδή μέσα σε αληθινή, αυθεντική κοινωνική περίσταση, τις δεξιότητες του γραπτού και προφορικού λόγου. Ταυτόχρονα, όμως, αναπτύσσουν δεξιότητες κοινωνικο-συναισθηματικές, χωρίς τις οποίες δεν υπάρχει μάθηση.

Η έκδοση σχολικής εφημερίδας σύμφωνα με την Παιδαγωγική Freinet, ενισχύει:

Την ελεύθερη έκφραση

Την εξατομικευμένη εργασία

Την  έρευνα, ως φυσική μέθοδο μάθησης και την ψηλαφητή διερεύνηση

 Την επικοινωνία

Την  ανακάλυψη του κοινωνικού χώρου: επισκέψεις, σχολικές ανταλλαγές, τάξεις ανακάλυψης, υποδοχή επισκεπτών στο χώρο του σχολείου

Την ελεύθερη κίνηση μέσα στην τάξη και το σχολικό χώρο στο πλαίσιο των κανόνων κοινής συνύπαρξης.

Παράλληλα, ο ψηφιακός γραμματισμός δεν υπήρξε ποτέ τόσο σημαντικός όσο στον σημερινό ολοένα και πιο ψηφιοποιημένο κόσμο. Το ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο των μέσων ενημέρωσης και της πληροφόρησης, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό διαδικτυακών πλατφορμών και πηγών πληροφόρησης, απαιτεί οι πολίτες όχι μόνο να κινούνται με αυτοπεποίθηση στον ψηφιακό κόσμο, αλλά και να είναι ενημερωμένοι, να ασκούν κριτική και να πλοηγούνται με ασφάλεια!

Το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων, φροντίζοντας για τον ψηφιακό εγγραματισμό των νηπίων, κατάρτισε σχέδιο δράσης ψηφιακής ασφάλειας όπου μετά από αξιολόγηση του, κατέχει την χάλκινη πιστοποίηση της ετικέτας eSafety.

Το eSafety Label είναι μια πανευρωπαϊκή υπηρεσία διαπίστευσης και υποστήριξης για τα σχολεία, με στόχο να προσφέρει ένα ασφαλές και εμπλουτισμένο περιβάλλον για ασφαλή πρόσβαση στη διαδικτυακή τεχνολογία στο πλαίσιο της διδακτικής και μαθησιακής εμπειρίας.

Ο δικτυακός τόπος της ετικέτας ψηφιακής ασφάλειας αποτελεί ένα κοινό σημείο αναφοράς για εκπαιδευτικούς, διευθύνσεις σχολείων και καθηγητές Πληροφορικής - ΤΠΕ όσον αφορά:

  • στην αξιολόγηση της ασφάλειας του σχολείου στο διαδίκτυο

  • τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση και την ενίσχυση της

  • την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των ομολόγων τους

Χάρη στην κοινότητα ετικετών eSafety, τα σχολεία αναθεωρούν τη δική τους υποδομή ασφάλειας στο διαδίκτυου, την πολιτική και τις πρακτικές έναντι εθνικών και διεθνών προτύπων.

Η κοινότητα ετικετών eSafety αποτελείται από σχεδόν 4.000 εκπαιδευτικούς και σημεία επαφής (υπουργεία Παιδείας, πανεπιστήμια, κέντρα ασφαλούς διαδικτύου κ.λπ.) από 38 χώρες!

bottom of page