top of page

On the traces of @ncient Europe

Erasmus+/KA229 2019-2022

ancient_europe.png

 Σχέδιο ERASMUS+/ΚΑ2 υλοποιεί το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων για τα έτη 2019-2022, κατόπιν αξιολόγησης που διενεργήθηκε από εξωτερικούς αξιολογητές, με κωδικό αριθμό 2019-1-AT01-KA229-051197_6 και τίτλο «On the Traces of the @ncient Europe».

Συντονιστικό σχολείο είναι το Volksschule της πόλης Straß in Steiermark στην Αυστρία. Εταίροι το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων, το VS Allerheiligen bei Wildon του Allerheiligen bei Wildon της Αυστρίας, το Istituto Comprensivo Anzio III από το Anzio της Ιταλίας, το Osnovna skola Ivana Gundulica από το Zagreb της Κροατίας και το Zakladni skola T.G.Masaryka Ivancice από το Ivančice της Τσεχίας.

Το έργο "Στα ίχνη της αρχαίας Ευρώπης''  δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για δημιουργικές δραστηριότητες των εκπαιδευτικών και των μαθητών προκειμένου να αναπτυχθούν βιώσιμες αλλαγές και  επίτευξη των στόχων του  που είναι πιο συγκεκριμένα η πολιτιστική κληρονομιά στην αρχαιότητα. Η καινοτομία αφορά την καλλιτεχνική, μουσική, ιστορική και παραδοσιακή προσέγγιση της αρχαιότητας και επικεντρώνεται στην ευρωπαϊκή διάσταση.

Το έργο αυτό, δημιουργεί ένα αειφόρο διεθνές δίκτυο σχολείων και εκπαιδευτικών. Οι δραστηριότητές του οδηγούν σε καινοτόμες μεταβολές του συστήματος και συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη εκπαιδευτικής πολιτικής. Παράλληλα προσφέρει  δυνατότητες επεκτασιμότητας και συνεργειών με άλλα επίσημα ή ανεπίσημα διεθνή έργα, όπως: έργα eTwinning, διπλά σχολεία (σχολεία αριστείας), Erasmus KA1 κατάρτισης ή ένα νέο πρόγραμμα Erasmus KA2.

Τα αποτελέσματα του έργου μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλα ιδρύματα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το διεθνές αυτό πρόγραμμα δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για δημιουργικές δραστηριότητες των εκπαιδευτικών και των μαθητών προκειμένου να αναπτυχθούν βιώσιμες αλλαγές και  επίτευξη των στόχων του έργου που είναι πιο συγκεκριμένα η πολιτιστική κληρονομιά στην αρχαιότητα. Επιπλέον, συνδέει μοναδικά το έργο των εκπαιδευτικών με διαφορετικό υπόβαθρο, εμπειρίες, πολιτισμούς, εκπαιδευτικά συστήματα κλπ. 

ΤΟ 11ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

 

Κατά την πρώτη συνάντηση σχεδίου ERASMUS+/KA229 με τίτλο “On the Traces of the @ncient Europe” και κωδικό 2019-1-AT01-KA229-051197_6 στο Allerheiligen της Αυστρίας, το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων συμμετείχε με την αποστολή μίας εκπαιδευτικού στο kick off meeting κατά το διάστημα 25-30 Νοεμβρίου 2019.

 Η στρατηγική αυτή σύμπραξη δημιουργεί ένα αειφόρο διεθνές δίκτυο σχολείων και εκπαιδευτικών όπου οι δραστηριότητές του οδηγούν σε καινοτόμες μεταβολές του συστήματος και συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη εκπαιδευτικής πολιτικής. Παράλληλα δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για δημιουργικές δραστηριότητες των εκπαιδευτικών και των μαθητών προκειμένου να αναπτυχθούν βιώσιμες αλλαγές και επίτευξη των στόχων του έργου που άπτονται της πολιτιστικής κληρονομιάς στην αρχαιότητα. Η καινοτομία αφορά την καλλιτεχνική, μουσική, ιστορική και παραδοσιακή προσέγγιση της αρχαιότητας και επικεντρώνεται στην ευρωπαϊκή διάσταση. Αποτελεί κεντρικό σημείο της διδασκαλίας και της εκπαίδευσης με ένα συμπληρωματικό ρόλο.

Στη συνάντηση αυτή τέθηκαν οι βάσεις της συνεργασίας των εταιρικών σχολείων ενώ πραγματοποιήθηκε επιμόρφωση σε θέματα ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αναλυτικότερα, την πρώτη ημέρα υποδέχθηκαν τις αποστολές ο Δήμαρχος του Allerheiligen της Στύριας κος Christian Sekli, η Διευθύντρια του VS Allerheiligen κυρία Vera Pechman και η Διευθύντρια του VS Strass και συντονίστρια του σχεδίου κυρία Kathrin Zdarsky με μία τελετή στην οποία συμμετείχαν όλα τα παιδιά του σχολείου VS Allerheiligen. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου ενώ ο φιλέλληνας αυστριακός καθηγητής Dr Bodendorfer παρουσίασε την Ελλάδα όπως την έχει αποτυπώσει με το φακό του, αποδίδοντας ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία της με απόλυτη ακρίβεια και τεκμηρίωση.

Η παρακολούθηση της σχολικής πράξης στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο του Allerheiligen έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους παριστάμενους να γνωρίσουν από κοντά το εκπαιδευτικό σύστημα της Αυστρίας και να δουν επιτυχημένες πρακτικές, στρατηγικές και μεθόδους διδασκαλίας σε όλες τις τάξεις τους αλλά και τα προγράμματα που υλοποιούνται το τρέχον έτος.

Κάθε εταίρος παρουσίασε το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας του αλλά και το προφίλ του σχολείου του, στο πλαίσιο γνωριμίας των εταιρικών σχολείων ενώ ακολούθησαν επιμορφωτικά εργαστήρια για τη χρήση του Mobility Tool αλλά και του eTwinning καθώς και για τη χρήση ρομποτικών συστημάτων στην υλοποίηση του σχεδίου..

Αξιοσημείωτη θεωρείται η παρουσία ομάδας διευθυντών της περιοχής της Στύριας οι οποίοι έχουν δημιουργήσει δίκτυο σχολικών ηγετών με επιμορφωτικές και ερευνητικές δράσεις κατά τη διαμονή των εταίρων στο σχολείο του Allerheiligen.

Η συμμετοχή του ελληνικού σχολείου στη συνάντηση αυτή, στέφθηκε με επιτυχία καθώς το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων επικράτησε με μία πρότασή του στο διαγωνισμό για το λογότυπο του σχεδίου.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μετάβαση και ξενάγηση στη Βιέννη, ακολουθώντας τα ιστορικά μονοπάτια της Αρχαίας Ελλάδας και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε μνημεία και κτήρια της πρωτεύουσας της Αυστρίας.

Συμπερασματικά κατά τη διάρκεια της συνάντησης Δραστηριοτήτων Μάθησης, Διδασκαλίας και Κατάρτισης πραγματοποιήθηκε η έναρξη του σχεδίου και ακολουθήθηκε η ανταλλαγή διδακτικών στρατηγικών και καλών πρακτικών στην προσχολική και δημοτική εκπαίδευση ενώ προωθήθηκε η διεθνής συνεργασία στα πεδία της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, ενισχύοντας τον πολιτιστικό διάλογο με τη συμμετοχή, την προσφορά και τη συνδιαλλαγή.

Η αυστριακή επίσκεψη υπήρξε επιτυχής για τους σκοπούς του σχεδίου της σχολικής σύμπραξης και υποστηρικτική για τους νέους στόχους και δράσεις στο εγγύς μέλλον.

 

                                                                       Η παιδαγωγική ομάδα του ελληνικού εταιρικού σχολείου

                                                                               Σκορδύλη Μαρία, Βλησίδη Ελένη, Φωτάκη Μαρία

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ 2ης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ, ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ERASMUS+ ON THE TRACES OF @NCIENT EUROPE ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

H τρίτη συνάντηση Δραστηριοτήτων Διδασκαλίας, Μάθησης και Κατάρτισης του σχεδίου Erasmus+/KA229 ON THE TRACES OF @NCIENT EUROPE με τίτλο "Εκεί που η Αρχαία Ελληνική Ιστορία συναντά τη Ρωμαϊκή" πραγματοποιήθηκε εικονικά, στην πλατφόρμα Webex, στις 8, 9, 10 Νοεμβρίου 2021 με διοργανωτή το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων.

Στόχοι της συνάντησης ήταν η γνώση και η κατανόηση για την Ελληνική Ιστορία, η γνωριμία με τα ρωμαϊκά μνημεία στην Ελλάδα και η επιμόρφωση στη Διδακτική της Ιστορίας από πανεπιστημιακούς καθηγητές και αρχαιολόγους, λαμβάνοντας μέρος σε εργαστήρια για την πολιτιστική κληρονομιά και συζητήσεις στο πεδίο αυτό.

Κατά τη διάρκεια της ελληνικής συνάντησης όλοι οι εταίροι εκπαιδεύτηκαν από ειδικούς στα θέματα:

* "Πώς η ελληνική ιστορία συναντά τη ρωμαϊκή" από την αρχαιολόγο κα Αγγελική Τσόπελα.

* «Η Διδακτική της Ιστορίας στα πρώιμα χρόνια» από την κ. Στραταριδάκη Ι. Άννα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Ιστορίας, στο τμήμα Προσχολικής Αγωγής Πανεπιστημίου Κρήτης.

* «Διδάσκοντας την τοπική ιστορία στα πρώιμα χρόνια μέσω της διερευνητικής μάθησης. Μια μελέτη περίπτωσης» από την κ. Αμπαρτζάκη Μαρία, Bed, MA, DEd, Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Προσχολικής Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κρήτης, και την κα Γιαννάκου Βασιλική, υποψήφια διδάκτορα, Τμήμα Προσχολικής Αγωγής, Πανεπιστημίου Κρήτης.

*"Τα μνημεία της ρωμαϊκής περιόδου στα Χανιά και την Ελλάδα ευρύτερα" από την Αγγελική Τσόπελα, αρχαιολόγο MSc- ξεναγό.

Ενώ συμμετείχαν σε:

* Εργαστήριο προσομοίωσης ανασκαφών που πραγματοποιήθηκε εικονικά από την κυρία Κυριακή Μπορμπουδάκη. Αρχαιολόγο,  υποψήφια διδάκτορα δημόσιας αρχαιολογίας, MSc,ιδρύτρια του Archaeolab, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, δίνοντάς μας την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας λατρεύουν να βλέπουν, να ακούν, να γεύονται και να αγγίζουν την ιστορία για να δουν πώς σχετίζεται με αυτά! Φιλικά εκθέματα για την προσχολική ηλικία ενθαρρύνουν πάντα τα παιδιά να «αγγίξουν» ιστορικές αναπαραγωγές ως ευρήματα  ανασκαφής.

* Επίσης, σε εργαστήριο για τη «χρήση του Twinspace και των εργαλείων web 2.0 στο έργο μας» από τις δύο eTwinning πρέσβειρες και ειδικούς στις ΤΠΕ κκ Βαρβάρα Ζαντραβέλη και Σοφία Κουζούλη όπου εκπαίδευσαν τους εταίρους στη χρήση της πλατφόρμας και σε εργαλείο δημιουργίας της χρονογραμμής.

 Η συνάντηση ακολούθησε τη μεθοδολογία εκπαίδευσης ενηλίκων και προετοίμασε, εκπαίδευσε και ευαισθητοποίησε κάθε συμμετέχοντα σχετικά με την Ιστορία και τους στόχους της συνάντησης αυτής. Προσέφερε γνώσεις, καλές πρακτικές και ψηφιακά εργαλεία για την καθημερινή πρακτική στην τάξη.

Μελετώντας την ιστορία, τα παιδιά μαθαίνουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές τις μέρες είναι παρόμοια με προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει οι άνθρωποι ανά τους αιώνες. Στην πραγματικότητα μπορούν ακόμη και να ερευνήσουν πώς ανταποκρίθηκαν οι άνθρωποι στα προβλήματα που ξεπέρασαν για να ανακαλύψουν τους καλύτερους τρόπους και να ανταποκριθούν σήμερα χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.

Με την αξιολόγηση της συνάντησης δώσαμε τη σκυτάλη για την επόμενη συνάντηση Δραστηριοτήτων Διδασκαλίας, Μάθησης και Κατάρτισης του σχεδίου Erasmus+/KA229 ON THE TRACES OF @NCIENT EUROPE στο εταιρικό σχολείο της Τσεχίας.

Η τρίτη συνάντηση Δραστηριοτήτων Μάθησης, Κατάρτισης και Διδασκαλίας σχεδίου ERASMUS+/KA229 ON THE TRACES OF @NCIENT EUROPE στο Ivancice της Τσεχίας

Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, στο Ivancice της Τσεχίας πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνάντηση του σχεδίου ERASMUS+/KA229 ON THE TRACES OF @NCIENT EUROPE, από τις 28/2 έως τις 5-3-2022, σε μία περιοχή που ήδη είχε υποδεχτεί τους πρώτους πρόσφυγες.

Η συνάντηση είχε αντικείμενο τις ιστορικές αναζητήσεις στις κατακτήσεις των Ρωμαίων στην Τσεχία με διοργανωτή το Δημοτικό Σχολείο T.G.Masaryka του Ivancice όπου η Διευθύντρια, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές επιφύλαξαν θερμή υποδοχή την πρώτη ημέρα με παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια ενώ ακολούθησε ξενάγηση και παρακολούθηση καλών πρακτικών της σχολικής πραγματικότητας του Τσέχικου σχολείου.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος της πόλης κος Milan Bucek και οι Αντιδήμαρχοι Ing. Roman Skidek & Jaroslav Sojka υποδέχτηκε τις ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες στο Δημαρχείο της πόλης, παρουσιάζοντας σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος του Ivancice όπως το Μουσείο του μεγάλου εικαστικού Alfonso Mucha ενώ παρέθεσε γεύμα σε έναν ιστορικό χώρο, το Μουσείο της RAF, όπου εκτίθενται αντικείμενα πιλότων της Βρετανικής Αεροπορίας.

Το απόγευμα αφιερώθηκε σε εργαστήριο του παιγνιδιού της Ρωμαϊκής εποχής "Cursus Honorum" από τον κο Benjamin Juran που προσομοιώνει μια πολιτική καριέρα στην ύστερη ρωμαϊκή δημοκρατία. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη γνώση του ρωμαϊκού κόσμου δεν αλλά ο στόχος είναι η εναλλακτική διδασκαλία Ιστορίας.

 

Η επόμενη ημέρα ήταν αφιερωμένη στα ιστορικά μονοπάτια των Ρωμαίων στην Τσεχία με επίσκεψη και κατάρτιση στο Μουσείο Musov από τον αρχαιολόγο του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Μπρνο Mgr. Marek Vlach για τις διαδρομές των Ρωαμαίων στην περιοχή και οι σχέσεις τους με τα Γερμανικά φύλα. Αμέσως μετά στο Περιφερειακό Μουσείο του Mikulov ο αρχαιολόγος Mgr Petr Kubin παρουσίασε τα ευρήματα ρωμαϊκών οικισμών και καθημερινής ζωής στην περιοχή.

 

Η τρίτη και τελευταία ημέρα αφιερώθηκε σε σύσκεψη εργασίας για τα επόμενα στάδια υλοποίησης του σχεδίου ενώ δόθηκε η ευκαιρία αυμμετοχής στη διδακτική πράξη σε διάφορες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου T.G.Masaryka. H συνάντηση ολοκληρώθηκε στο Μπρνο με το εργαστήριο τέχνης Coiled Pearls.

Επόμενη συνάντηση στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας από τις 2-4 Μαΐου 2022.

 

Περισσότερα στην παρουσίαση και τις φωτογραφίες που ακολουθούν:

Τέταρτη Διεθνική Συνάντηση στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας

Η επόμενη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας από τις 3 έως τις 5 Μαΐου 2022 όπου το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων συμμετείχε διαδικτυακά. Η συνάντηση ξεκίνησε με την υποδοχή των μαθητών και την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Σχολείου Ivana Gundulica. Ακολούθησε εργαστήριο σκίτσου της τεχνικής croquis από την εκπαιδευτικό Darija Odorčić Matijević και στη συνέχεια μετέβησαν στο χωριό Andaoutonija όπου υπάρχει ένας ρωμαϊκός οικισμός που βρίσκεται στη νότια όχθη του ποταμού Sava, στο σύγχρονο χωριό Šćitarjevo, νοτιοανατολικά της πόλης του Ζάγκρεμπ . Έκπληξη αποτέλεσε το μάθημα ελληνικών και λατινικών με τον καθηγητή Dubravko Furlan και τους μαθητές του όπου επικοινώνησαν με την ελληνική συμμετοχή στα ελληνικά. Η πρώτη ημέρα έκλεισε με εργαστήριο Ρωμαϊκού μωσαϊκού.

Η επόμενη ημέρα ξεκίνησε με παρακολούθηση της διδακτικής πράξης (job shadowing) στα μαθήματα της Ιστορίας, Γεωγραφίας και Φυσικής. Ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο Εθνογραφίας Etnografski , όπου υλοποιήθηκε εργαστήριο επεξεργασίας μαλλιού filcanje vune (wool felting) στο τμήμα με Ρωμαϊκά υφάσματα. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με περιήγηση στο Medvedgrad. Το Medvedgrad είναι μια μεσαιωνική οχυρωμένη πόλη που βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του βουνού Medvednica, περίπου στα μισά του δρόμου από την κροατική πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ μέχρι την κορυφή του βουνού Sljeme, ακριβώς βόρεια του Ζάγκρεμπ, και σηματοδοτεί τα νότια σύνορα της ιστορικής περιοχής του Ζαγκόρτζ.

Η τελευταία ημέρα ήταν αφιερωμένη στην Πούλα  και τα νησιά Brijuni. Η Πούλα είναι μια πόλη με πολλά ρωμαϊκά μνημεία και το σπουδαιότερο στολίδι της είναι το αμφιθέατρό της, που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Μια πόλη χτισμένη σε έναν όμορφο κόλπο της Κροατίας, στο βόρειο άκρο της Αδριατικής θάλασσας, στην Ίστρια, που σήμερα έχει περίπου 60.000 κατοίκους. Ακολούθησε ξενάγηση στα Brijuni. Τα νησιά Brijuni ονομάζονταν από τους αρχαίους Έλληνες Pollariae ή Pullariae (Πολλάριαι) και αργότερα ονομάζονταν Brioniano. Τα νησιά Μπριτζούνι διαθέτουν κάποιους αρχαίους ρωμαϊκούς οικισμούς, αλλά μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα τα νησιά χρησιμοποιούνταν κυρίως για τα λατομεία τους, στα οποία εργάζονταν για αιώνες. Τα νησιά ανήκαν στη Βενετία από τον Μεσαίωνα και η πέτρα από τα νησιά χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των ανακτόρων και των γεφυρών της πόλης. Η εμπειρία της Κροατικής συνάντησης υπήρξε συναρπαστική για μικρούς και μεγάλους!

Πέμπτη Διεθνική Συνάντηση στο Anzio της Ιταλίας

Η τελευταία συνάντηση Δραστηριοτήτων Μάθησης, Διδασκαλίας και Κατάρτισης του έργου έλαβε χώρα στην Ιταλία, στο Anzio από τις 29 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου 2022, κατά την οποία, εκτός από την εμβάθυνση της γνώσης της ρωμαϊκής ιστορίας, του πολιτισμού και της αρχιτεκτονικής, για την εύρεση κοινών ιστορικών και πολιτιστικών σημείων με τις χώρες εταίρους , συζητήθηκαν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την τριετή υλοποίηση και προγραμματίστηκαν περαιτέρω δράσεις συνεργασίας μετά την ολοκλήρωση του έργου Erasmus +.

Τους συμμετέχοντες υποδέχθηκαν η Διευθύντρια και τα παιδιά του νηπιαγωγείου με μια μικρή παράσταση καλωσορίσματος με την ιστορία της πόλης του Anzio.  Την πρώτη αυτή μέρα, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για το ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα και τις καινοτόμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου με παρουσίαση από μαθητές του Γυμνασίου, ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις ενώ συμμετείχαν σε ένα εργαστήριο με θέμα το ρωμαϊκό σύστημα αρίθμησης.

Η συνάντηση συνεχίστηκε με επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο όπου οι εταίροι συμμετείχαν, μαζί με τους Ιταλούς δασκάλους και μαθητές, σε δύο εργαστήρια για τη δημιουργία ρωμαϊκών ψηφιδωτών αλλά και πήλινων δημιουργιών, λαμβάνοντας πληροφορίες για τεχνικές και υλικά ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να αναπαράγουν τη δραστηριότητα στα δικά τους εκπαιδευτικά πλαίσια.

Διοργανώθηκε μια επίσκεψη στο φυσικό καταφύγιο Tor Caldara κατά την οποία έλαβε χώρα ένα εργαστήριο με θέμα «Η μέτρηση του χρόνου στην αρχαία Ρώμη» όπου παρουσιάστηκαν μερικά από τα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαιότητα για να μετρήσουν το πέρασμα του χρόνου. Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί πειραματίστηκαν μαζί τους δημιουργώντας έναν «γνώμονα» και ένα ηλιακό ρολόι.

Τη δεύτερη ημέρα οι συμμετέχοντε, ανακαλύπτοντας την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Anzio,  επισκέφθηκαν:

• το Αρχαιολογικό Μουσείο του Anzio που συλλέγει τις κύριες συλλογές του αρχαίου Anzio από την ίδρυσή του έως την περίοδο της μέγιστης λαμπρότητας υπό τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

• το Anzio BeachHead Museum, με συλλογή από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε στην 50ή επέτειο από την απόβαση στο Anzio, στις 22 Ιανουαρίου 1994 και χτίστηκε με πρωτοβουλία των μελών του «Κέντρου Έρευνας και Τεκμηρίωσης για την απόβαση και τη μάχη του Anzio».

• και την ιστορική Villa Sarsina (τώρα Δημαρχείο του Anzio) όπου οι δραστηριότητες και τα αποτελέσματα του έργου παρουσιάστηκαν στις τοπικές αρχές και τον Δήμαρχο Candido De Angelis, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία και την αξία των πολιτιστικών ανταλλαγών.

Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στο εργαστήριο «Τεχνολογία στη ρωμαϊκή εποχή» από την Cinzia Ronchi δασκάλα Ph.D. κατά το οποίο ανακαλύπτοντας τις πολιτισμικές ρίζες της Ευρώπης μέσω εργαλείων και τεχνολογιών, πειραματιζόμενοι με  τον καταπέλτη ή την τροχαλία ενώ δόθηκαν οδηγίες κατασκευής με ανακυκλωμένα υλικά.

Ακολούθησε εκπαιδευτική συνάντηση με θέμα «Από τον αρχαίο και πολυπολιτισμικό ρωμαϊκό πολιτισμό στη σύγχρονη κοινωνία» με την υπεύθυνη για τις εκδόσεις του οίκου Archeolibri, αρχαιολόγο, ανθρωπολόγο και ειδικευμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο στον αρχαιολογικό σχεδιασμό όπου έγινε ενημέρωση στις μοναδικές ιστορικές εκδόσεις για μικρά παιδιά.

Η συνάντηση έκλεισε με την κορυφαία στιγμή του έργου, αυτή της ξενάγησης στν Αρχαία Ρώμη ακολουθώντας τα ιστορικά μονοπάτια για τη Ρωμαϊκή Αγορά, το Λόφο Παλατίνο (Βασιλικό Λόφο) και το Λόφο του Καπιτωλίου. Μαθητές και εκπαιδευτικοί γυρνώντας πίσω στον χρόνο επισκέφθηκαν το τεράστιο αμφιθέατρο της Αρχαίας Ρώμης, με χωρητικότητα ως και 55.000 ατόμων, που χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Βεσπασιανό το 80 μ.Χ. και τη διάσημη αρένα του που φιλοξενούσε μονομαχίες, θηριομαχίες και όλα τα μεγάλα γεγονότα της εποχής, με διοργανωτές τους εκπροσώπους της ηγεσίας και κοινό όλο το λαό. Την αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά που αποτελούσε το τελετουργικό, νομικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό κέντρο της αρχαίας Ρώμης. Το λόφο του Καπιτωλίου, ο οποίος βρίσκεται πάνω από τη Ρωμαϊκή Αγορά, και ήταν το συμβολικό κέντρο της Ρώμης και το Βασιλικό Λόφο όπου οι αυτοκράτορες και ευγενείς της αρχαίας Ρώμης ζούσαν σε αυτόν από τον 1ο αιώνα π.Χ. με το Domus Flavia και το Domus Augustana,τα οποία χτίστηκαν τον 1ο αιώνα μ.Χ. και ήταν η επίσημη κατοικία των αυτοκρατόρων για πάνω από 300 χρόνια.

 

Το διεθνές αυτό πρόγραμμα δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες για δημιουργικές δραστηριότητες των εκπαιδευτικών και των μαθητών προκειμένου να αναπτυχθούν βιώσιμες αλλαγές και  επίτευξη των στόχων του έργου που αφορούσαν την πολιτιστική κληρονομιά στην αρχαιότητα. Επιπλέον, συνέδεσε μοναδικά το έργο των εκπαιδευτικών με διαφορετικό υπόβαθρο, εμπειρίες, πολιτισμούς, εκπαιδευτικά συστήματα με νέες μεθοδολογικές προσεγγίσεις και στρατηγικές στο πεδίο της Διδακτικής της Ιστορίας στα πρώιμα χρόνια.

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι μελετώντας τα παιδιά την ιστορία, μαθαίνουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές τις μέρες είναι παρόμοια με προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει οι άνθρωποι ανά τους αιώνες. Το έργο αυτό απέδειξε ότι τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ερευνήσουν πώς ανταποκρίθηκαν οι άνθρωποι στα προβλήματα που ξεπέρασαν για να ανακαλύψουν τους καλύτερους τρόπους και να ανταποκριθούν σήμερα χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.

bottom of page