HYPATIA IN PRESCHOOL
AN ERASMUS+/KA229 PROJECT
2018-2021
ΤΟ 11ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Η μετάβασή μας στη Νορβηγία για την Πέμπτη Συνάντηση Δραστηριοτήτων Μάθησης, Διδασκαλίας και Κατάρτισης του σχεδίου ERASMUS+/KA229 με τίτλο HYPATIA IN PRESCHOOL ACTIVITIES, μας βρήκε στη δίνη της εμφάνισης του κορωνοϊού στην Ευρώπη. Με ενήμερη την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Όσλο και τον ΕΟΔΥ για το ταξίδι αυτό και αφού λάβαμε τις απαραίτητες οδηγίες και μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΠΕ και ΔΕ Κρήτης και της Δεύθυνσης ΠΕ Χανίων, φτάσαμε στο Levanger της Νορβηγίας στις 24 Φεβρουαρίου 2020.
Η εμπειρία αυτή όμως, παρά το φόβο της πανδημίας, αποδείχθηκε μοναδική. Άλλωστε τα στοιχεία δηλώνουν μόνα τους την ποιότητα της ζωής και εκπαίδευσης στη Σκανδιναβική αυτή χώρα.
Η προσχολική εκπαίδευση παρέχεται στις ηλικίες από 1-5 χρόνων. Στα νηπιαγωγεία, η αναλογία εκπαιδευτικών και νηπίων είναι:
-Στα βρέφη έως 2 ετών:
7 βρέφη με 1 εκπαιδευτικό
ή
9 βρέφη με 1 εκπαιδευτικό και 2 βοηθούς.
-Στα νήπια έως 5 ετών:
14 νήπια με 1 εκπαιδευτικό
ή
18 νήπια με 1 εκπαιδευτικό και 2 βοηθούς.
Περίπου το 50% των νηπιαγωγείων είναι ιδιωτικά, αλλά χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση. Τα τέλη που πληρώνονται από τους γονείς είναι μέτρια και ρυθμίζονται από την κυβέρνηση. Τα τέλη είναι τα ίδια για τα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα. Τα νηπιαγωγεία στη Νορβηγία υιοθετούν μια ολιστική προσέγγιση στην εκπαίδευση και τη φροντίδα παιδιών ηλικίας κάτω των σχολικών ετών. Τα νορβηγικά νηπιαγωγεία αποσκοπούν στην προώθηση της ευημερίας και της απόλαυσης μέσω του παιχνιδιού και της μάθησης και στην καλλιέργεια της φυσικής δημιουργικότητας των παιδιών, της περιέργειας και στην ανάπτυξη της γλώσσας και των κοινωνικών δεξιοτήτων τους. Τα νηπιαγωγεία προετοιμάζουν επίσης τα παιδιά για τη δημοτική εκπαίδευση. Η πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς υψηλής ποιότητας θεωρείται (δικαίως) ότι ωφελεί τα παιδιά, τις οικογένειες και την κοινωνία ως σύνολο.
Οι Νηπιαγωγοί είναι Πανεπιστημιακής τριετούς φοίτησης και υπάρχει μεγάλη έλλειψη αυτών (άμεση επαγγελματική αποκατάσταση σε όσες ή όσους ενδιαφέρονται).
Το Νορβηγικό Εκπαιδευτικό Σύστημα αυτή τη σχολική χρονιά, επικαιροποιείται με την εισαγωγή νέων μαθησιακών αντικειμένων που οι καιροί επιτάσσουν όπως η κλιματική αλλαγή και η πολιτειότητα.
Η υποχρεωτική εκπαίδευση παρέχεται στις ηλικίες από 6-16 ετών. Το σχολικό έτος διαρκεί 38 εβδομάδες και το ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα ξεκινά από τις 8.30 πμ έως τη 1.30 ή τις 2.15 μμ με τρία διαλείμματα.
Οι επισκέψεις στα νηπιαγωγεία Momarka και Ekne Barnehage μας έπεισαν για την ποιότητα της προσχολικής και μας εξέπληξαν με τις δραστηριότητες στη φύση με όποιο καιρό και συνθήκες. Υπάρχουν νηπιαγωγεία όπως το Ekne, που κάνουν μάθημα στη φύση τέσσερις (!) φορές της εβδομάδα και η Διερευνητική Μάθηση (Inquiry Based Learning) ως στρατηγική διαδικασία που μετατρέπει το μάθημα σε ευκαιρία για μάθηση μέσω σχεδίου (project-based learning opportunity) καλλιεργεί δεξιότητες του 21ου αιώνα, όπως η περιέργεια, η επιμονή, η συνεργασία, η κριτική σκέψη και η δημιουργικότητα.
Στην έξοδό μας στη χιονισμένη ύπαιθρο, για συμμετέχουμε σε δραστηριότητες, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ενασχόληση των μικρών παιδιών με μαχαίρι ώστε να αφαιρούν ρόζους από κλαδιά που θα τα χρησιμοποιούσαν σε κάποια κατασκευή, το κόψιμο των λαχανικών για μια υπέροχη σούπα που ετοίμασαν για εμάς, το ψήσιμο φαγητών σε φωτιά, το ψάρεμα και ένα σωρό άλλες δραστηριότητες που αποτελούν ευκαιρίες μάθησης. Πραγματικά κάθε ευκαιρία στη φύση αποτελεί για αυτά τα παιδιά ευκαιρία μάθησης. Με φυσικά υλικά πειραματίζονται, διδάσκονται και μαθαίνουν.
Η επίσκεψή μας από κοινού σε κατασκευαστική εταιρία απέδειξαν ότι οι εκπαιδευτικές δράσεις επιδιώκουν την ενεργό εμπλοκή των νηπίων σε δραστηριότητες αληθινής ζωής. Εκεί κατανόησαν κάθε στάδιο του χτισίματος ενός σπιτιού με βιωματικό τρόπο. Δημιούργησαν με μπετόν αλλά και σίδερα διάφορες κατασκευές αφού είχαν μυηθεί στον τρόπο κατασκευής.
Σε κέντρο Επιστημών διδάχτηκαν μαθηματικά μέσω βιωματικών καταστάσεων και σε δομή του Δήμου Levanger τα παιδιά συμμετέχουν σε extra curricula δραστηριότητες εκπαιδευτικής ρομποτικής και Φυσικών Επιστημών. Και αποτελεί τιμή για το σχέδιο HYPATIA IN PRESCHOOL ACTIVITIES η οργάνωση και λειτουργία ενός χώρου για παιδιά νηπιαγωγείων εμπνευσμένο από τις δραστηριότητες των συναντήσεων του σχεδίου όπως το υλικό numicon από την Ισπανία, τα μικροσκόπια ΤSS και το ανακυκλωμένο, άχρηστο υλικό από τη Σουηδία και η μεγάλη τιμή για το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων τα bee bots που τους παρουσίασαν πέρυσι οι μαθητές μας με σενάριο εκπαιδευτικής ρομποτικής.
Οι εκπλήξεις δεν είχαν τέλος για αυτήν την προηγμένη κοινωνία της μικρής αυτής πόλης όπου οι κάτοικοί της καλούνται με πινακίδες να χαιρετούν ο ένας τον άλλον.
Η δανειστική δομή εξοπλισμού δραστηριοτήτων άθλησης οποιουδήποτε αθλήματος BUA μας άφησε έκπληκτους. Οι κάτοικοι του Δήμου μπορούν να δανειστούν από ποδήλατα έως εξοπλισμό σκι ή βάρκες για να αθλούνται ή να περνούν στιγμές στη φύση. Και όλα αυτά χρηματοδοτούμενα από εθνικό πρόγραμμα της χώρας και με τη χορηγία πολλών ιδιωτών.
Η συμπερίληψη αποτέλεσε μέρος της επιμόρφωσής μας αποδεικνύοντας ότι τίποτε δεν αφήνεται στην τύχη του στη χώρα αυτή. Με πρόγραμμα, εξοπλισμό και μέριμνα το νορβηγικό κράτος παρέχει την απαραίτητη στήριξη στους μαθητές με ιδιαίτερες ικανότητες.
Το Πανεπιστήμιο Nord ως εταίρος στο σχέδιο και η καθηγήτρια Mona Rosenlund μας επιμόρφωσε στη Διευρευνητική Μάθηση και τη μέθοδο Μάθηση μέσω Προβλήματος. Ενώ η Συντονίστρια του Δήμου σε θέματα Δημόσιας Υγείας και υποψήφια διδάκτορας των Κοινωνικών Επιστημών μας έκανε κοινωνούς ενός σχεδίου του Πναεπιστημίου που υλοποιείται στα νηπιαγωγεία του Levanger και στοχεύει στην κοινωνική αλλαγή και ενεργό γονεϊκή εμπλοκή, με τίτλο “It takes a village”- Co creation of social inclusion amongst families with children in kindergartens.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη του Levanger είναι μία πόλη 180 ετών που ιδρύθηκε ως εμπορικό κέντρο και αυτή τη στιγμή εξάγει και εφοδιάζει χαρτί εφημερίδας πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι προστατευόμενη πόλη της Unesco με 157 διατηρητέα ξύλινα σπίτια σε art nouveau στυλ και αυστηρή νομοθεσία για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Φυσικά παντού υπάρχει η μέριμνα για το μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και όλα γύρω σου είναι μελετημένα για την προστασία του πλανήτη μας. Η ανακύκλωση και η ευρεία χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η ιδιαίτερη μέριμνα για την ελάττωση χρήσης του πλαστικού, η προστασία των ζώων και ένα σωρό αμέτρητες άλλες κινήσεις και δράσεις για το περιβάλλον.
Η συμμετοχή μας στην Πέμπτη Συνάντηση Δραστηριοτήτων Μάθησης, Διδασκαλίας και Κατάρτισης του σχεδίου ERASMUS+/KA229 με τίτλο HYPATIA IN PRESCHOOL ACTIVITIES θεωρείται επιτυχής καθώς ακολουθήθηκε η ανταλλαγή διδακτικών στρατηγικών και καλών πρακτικών στην προσχολική εκπαίδευση στα Μαθηματικά και την Εκπαιδευτική Ρομποτική ενώ προωθήθηκε η διεθνής συνεργασία στα πεδία της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού, ενισχύοντας τον επιστημονικό διάλογο με τη συμμετοχή, την προσφορά και τη συνδιαλλαγή και την ποιότητα στην εκπαίδευση με την υλοποίηση και εφαρμογή των καινοτόμων δράσεων της διοργανώτριας χώρας.
Η παιδαγωγική ομάδα του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων για το σχέδιο
Σκορδύλη Μαρία, Βλησίδη Ελένη, Φωτάκη Μαρία
ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ-
Τέταρτη συνάντηση Δραστηριοτήτων Μάθησης, Διδασκαλίας και Κατάρτισης
Στην Άγκυρα και το Δημοτικό Σχολείο Eryaman Türkkent μετέβη νηπιαγωγός του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων προκειμένου να συμμετάσχει από τις 8-11 Οκτωβρίου 2019 στην τέταρτη συνάντηση Δραστηριοτήτων Μάθησης, Διδασκαλίας και Κατάρτισης του σχεδίου ERASMUS+ /ΚΑ229 με τίτλο "Hypatia in Preschool, Natural Science, Mathematics and Technology in Preschool Activities".
Η συνάντηση ξεκίνησε με τελετή υποδοχής όπου έλαβε χώρα την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019, στο Δημοτικό Σχολείο αυτό και η Τουρκική Σχολική Κοινότητα καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, δεκαπέντε εκπαιδευτικούς από τη Σουηδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Νορβηγία και τη Ρουμανία με παραδοσιακούς χορούς ενώ κυμάτιζαν οι σημαίες όλων των κρατών. Ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις όπου οι εταίροι επισκέφθηκαν τάξεις προσχολικής εκπαίδευσης για να ενημερωθούν για τη σχολική ζωή και τη διδακτική πράξη.
Η εκπαιδευτικός Seher Kaya, ενημέρωσε για τη λειτουργία του σχολείου Eryaman Türkkent ενώ η εκπαιδευτικός Αγγλικής Aysegül Yalçın παρουσίασε το τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα και την προσχολική εκπαίδευση στην Τουρκία.
Ένας από τους μαθητές του σχολείου παρουσίασε ένα από τα έργα που υλοποιούνται σχετικά με την ανακύκλωση ενώ πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες για την Επιστήμη και τα Μαθηματικά και οι μαθητές προσχολικής ηλικίας συμμετείχαν ενεργά σε εργαστήριο Geoboard (γεωπίνακες) μαζί με τους εταίρους για να εφαρμόσουν στην πράξη όσα εισαγωγικά είχαν παρουσιαστεί για τη διδασκαλία των Μαθηματικών με τη χρήση γεωπινάκων (Geoboard).
Η επόμενη επιμόρφωση αφορούσε εργαλεία Web2.0 με εφαρμογή στην προσχολική ηλικία από τη συντονίστρια για την τουρκική συμμετοχή στο έργο, Sabriye Guner.
Την ίδια μέρα, οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν ένα ιδιωτικό Νηπιαγωγείο, το Sincan Lale για να μάθουν περισσότερα σχετικά με την προσχολική αγωγή με συμμετοχή σε εργαστήρια που αφορούσαν τα Μαθηματικά και την Επιστήμη, την κωδικοποίηση, τη γλυπτική, την ύφανση, το πλέξιμο αλλά και την κατασκευή ξύλινων παιχνιδιών.
Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, δεύτερη ημέρα της συνάντησης το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στο Κέντρο Επιστημών Feza Gürsey συμμετέχοντας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος. Η επίσκεψη αυτή φιλοξενήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου
http://www.anfa.com.tr/haberler/feza-gursey-yabanci-egitimcileri-agirladi-74
Αξιοσημείωτη η διάλεξη για τη γη και το διάστημα από την αστρονόμο Melike Solmaz και η συμμετοχή σε εργαστήρια για το Ηλιακό σύστημα και τη λειτουργία του Αστρολάβου, ιστορικό αστρονομικού οργάνου το οποίο χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί και οι αστρονόμοι για την ναυσιπλοΐα και την παρατήρηση του Ήλιου και των αστεριών και που η εφεύρεσή του αποδίδεται στον Έλληνα αστρονόμο και μαθηματικό Απολλώνιο τον Περγαίο.
Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο MTA (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Άγκυρας) με ξενάγηση από την Emine ÖZTÜRK, Διευθύντρια του νηπιαγωγείου Sincan Lale και τους μαθητές της οι οποίοι ήταν οι πρωταγωνιστές στο εργαστήριο που ακολούθησε για τους δεινοσααύρους. Παράλληλα τιμήθηκε το πρόγραμμα Erasmus καθώς ήταν η πρώτη ημέρα των #Erasmusdays με τη διοργάνωση κυνηγιού θησαυρού και εργαστηρίου δημιουργίας απολιθωμάτων.
Το απόγευμα κάθε εταιρική χώρα παρουσίασε και μοιράστηκε τις καλές πρακτικές και τις εμπειρίες τους σχετικά με το Φως και τη Σκιά ενώ οι εθνικές ομάδες αξιολόγησαν την πορεία του σχεδίου και συζητήθηκαν και προγραμματίστηκαν τα επόμενα στάδια υλοποίησης.
Η επόμενη ημέρα χαρακτηρίζεται ως μία εμπειρία ζωής για τους συμμετέχοντες. Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική και πολιτιστική επίσκεψη με ξενάγηση γύρω από την Καππαδοκία και εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως το πείραμα του Ερατοσθένη.
Συμπερασματικά κατά τη διάρκεια της συνάντησης Δραστηριοτήτων Μάθησης, Διδασκαλίας και Κατάρτισης του σχεδίου " Hypatia in Preschool, Natural Science, Mathematics and Technology in Preschool Activities " στην Τουρκία ακολουθήθηκε η ανταλλαγή διδακτικών στρατηγικών και καλών πρακτικών στην προσχολική εκπαίδευση στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες ενώ προωθήθηκε η διεθνής συνεργασία στα πεδία της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού, ενισχύοντας τον πολιτιστικό διάλογο με τη συμμετοχή, την προσφορά και τη συνδιαλλαγή.
Η παιδαγωγική ομάδα του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων για το σχέδιο
Σκορδύλη Μαρία, Βλησίδη Ελένη, Φωτάκη Μαρία
Πειράματα στο νηπιαγωγείο
Μία από τις τελευταίες δραστηριότητες του α' χρόνου υλοποίησης του σχεδίου HYPATIA IN PRESCHOOL ήταν η εκτόξευση ενός πυραύλου που ο συντονιστής μας είχε προμηθεύσει και ήταν η δράση που υλοποιήσαμε μετά την επίσκεψή μας στη Σουηδία.
Επιδιώξαμε την εμπλοκή των γονέων και καλέσαμε, λιγο πριν σχολάσουμε, τον μπαμπά του Θεοδόση μας να μας βοηθήσει στην εκτόξευση.
Οι υποθέσεις των παιδιών πολλές. Η επαλήθευση ξεπέρασε τις προσδοκίες και τη λογική τους.
Περισσότερα στο video:
H τρίτη συνάντηση για Δραστηριότητες Μάθησης, Διδασκαλίας και Κατάρτισης του σχεδίου, στα Χανιά από 13-17 Μαΐου 2019
Είκοσι ένας εκπαιδευτικοί από τη Σουηδία, την Ισπανία, τη Νορβηγία, τη Ρουμανία και την Τουρκία φιλοξενήθηκαν στα Χανιά από τις 13- 17 Μαΐου 2019, από το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων και όλη τη σχολική κοινότητά του (εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς), στο πλαίσιο της τρίτης συνάντησης της Σχολικής Σύμπραξης ERASMUS+/KA229 με τίτλο «Hypatia in preschool, natural science, math and technology in preschool activities» που υλοποιούν το χρονικό διάστημα 2018-2020. Οι γνώσεις στις Φυσικές Επιστήμες, τα Μαθηματικά και την Τεχνολογία είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της κοινωνίας. Η ενασχόληση με αυτού του είδους τα θέματα στο νηπιαγωγείο κρίνεται σημαντική και αυτό το έργο μπορεί να υποδείξει τρόπους εφαρμογής και διδασκαλίας και παράλληλα να δώσει τα κίνητρα στους εκπαιδευτικούς για τη συνέχισή του.
Το σχέδιο αυτό δίνει την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς προσχολικής εκπαίδευσης να συμμετέχουν σε συναντήσεις για τις Φυσικές επιστήμες, τα Μαθηματικά και την Τεχνολογία, προκειμένου να ενημερωθούν για τις επιστημονικές εξελίξεις από πανεπιστημιακούς ερευνητές, να συμμετέχουν σε εργαστήρια και να ανταλλάξουν απόψεις.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής στα Χανιά, οι 21 εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν με εμπλουτισμένες εισηγήσεις, προσομοιώσεις, εργασίες πεδίου και εργαστήρια στον Προγραμματισμό, την Εκπαιδευτική Ρομποτική και τις Φυσικές επιστήμες στο νηπιαγωγείο. Εισηγητές ήταν καλεσμένοι
-από το Πανεπιστήμιο Κρήτης όπως ο καθηγητής κος Δ. Σταύρου και η ομάδα του με θέμα STEM διδασκαλία και STEM δραστηριότητες
-από το Πολυτεχνείο Κρήτης οι ΕΔΙΠ κ.κ. Μουμουτζής Ν. και Χριστουλάκης Μ. με εργαστήριο για την εφαρμογή eShadow
-από το ΠΕΚΕΣ Κρήτης η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Νηπιαγωγών κα Μπαδιεριτάκη Μ. με εισήγηση για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας,
-από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, η κα Νικήτα Ι. με παρουσίαση του έργου της Διεύθυνσης,
-ο Scientix Ambassador και Διευθυντής του Εκπαιδευτηρίου Μαυροματάκη κ. Μανωλάκης Κ. με θέμα «Προγραμματισμός στα πρώιμα χρόνια»
- οι πρέσβειρες Ανατ. Κρήτης της δράσης eTwinning κ.κ. Μελεσσανάκη Μ. και Ψαλτάκη Τ. με εργαστήρια με θέμα «Ετικέτες ποιότητας eTwinning» και «eTwinning Σχολεία»,
-από το ΕΚΦΕ Χανίων οι κ.κ. Αναστασάκης Ν. και Στυλιανακάκης Γ. με εργαστήριο με θέμα «Παιγνίδια με το φως».
Σημαντική στιγμή της συνάντησης η επίδειξη προγραμματισμού των robots από τα νήπια του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων με σενάρια που είχαν επεξεργαστεί στη σχολική πράξη, τους προηγούμενους μήνες.
Άλλωστε οι μικροί μαθητές συμμετείχαν ενεργά στη συνάντηση σε εργαστήρια που είχαν οργανώσει οι φιλοξενούμενοι προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα τις χώρες εταίρους. Οι απορίες τους πολλές και οι απαντήσεις που πήραν, τους βοήθησαν να κατανοήσουν την κουλτούρα όλων των κρατών.
Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας οι ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν εθιμοτυπικά τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης, γνώρισαν την κρητική και ευρύτερα την ελληνική παράδοση ενώ έμειναν ενθουσιασμένοι από τον τόπο, τη χώρα, τη φύση, τον ήλιο και τη θάλασσα αλλά και την ελληνική φιλοξενία.
Αποχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και το ελληνικό νηπιαγωγείο έδωσε τη σκυτάλη σε σχολείο της Άγκυρας και τους Τούρκους εταίρους.
To 11o Nηπιαγωγείο Χανίων στη Μαδρίτη και το ιδιωτικό σχολείο Zola
Στη Μαδρίτη της Ισπανίας πραγματοποιήθηκε η 2η συνάντηση σχεδίου ERASMUS+/KA229 με τίτλο “Ηypatia in preschool, natural science, math and technology in preschool activities” και κωδικό 2018-1-SE01-KA229-039175_3 με τη συμμετοχή της Νηπιαγωγού του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων Σκορδύλη Μαρίας κατά το διάστημα 18 έως 22 Μαρτίου 2019.
Την πρώτη ημέρα, 19 Μαρτίου 2019, όλες οι αντιπροσωπείες μετέβησαν στο σχολείο φιλοξενίας Zola, στη Villanueva de la Canada της Μαδρίτης όπου επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Η ξενάγηση στους χώρους και τις τάξεις του αλλά και η παρουσίασή του από τη Διευθύντρια κα Cristina Carballo, κατέδειξε πως πρόκειται για ένα μεγάλο ιδιωτικό σχολείο (φοιτούν 900 μαθητές από 1-18 ετών) με όραμα την εκπαιδευτική καινοτομία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Οι πυλώνες του όπως τονίστηκε άλλωστε είναι η προαγωγή της εκπαιδευτικής καινοτομίας, η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης και η εκμάθηση ξένων γλωσσών. Έχει στο δυναμικό του 170 εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων ενώ στο νηπιαγωγείο του φοιτούν 100 νήπια από 1-6 ετών σε σύγχρονες εγκαταστάσεις. Όλο το συγκρότημα διαθέτει εργαστήρια μουσικής, φυσικών επιστημών, αίθουσες ψυχοκίνησης, θερμαινόμενη εσωτερική πισίνα, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλλεϋ και τέννις, γυμναστήριο για εκπαιδευτικούς, εστιατόριο. Το εκπαιδευτικό προσωπικό αφού ολοκληρώσει τα διδακτικά του καθήκοντα, καταγράφει καθημερινά σε ημερολόγιο όλα όσα έμαθε, έπραξε και κατέκτησε το κάθε παιδί ξεχωριστά ενώ η επικοινωνία με τους γονείς γίνεται μέσω ειδικής πλατφόρμας που ονομάζεται ALEXIA.
Όσον αφορά τη διδακτική μεθοδολογία που ακολουθεί το σχολείο αυτή βασίζεται στη μέθοδο PBL (Project Based Learning) η οποία παρουσιάστηκε από την λέκτορα κα Cristina Jardon. Είναι το διδακτικό μοντέλο που στοχεύει μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη κρίσιμων δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, όπως η συνεργασία, η επικοινωνία και η κριτική σκέψη. Τα σχέδια εργασίας υποστηρίζουν τη συλλογική δράση, συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση και στην αυτονομία των μαθητών και ενισχύουν την κριτική ικανότητα. Ειδικότερα, η χρήση Νέων Τεχνολογιών και η αξιοποίηση αυθεντικών πηγών κατά τη συλλογή πληροφοριών, υποστηρίζεται ότι αυξάνει το ενδιαφέρον των μαθητών και οδηγεί σε αποτελεσματικότερη μάθηση. Οι υποστηρικτές της Project-based learning (PBL) αναφέρουν πολλά οφέλη από την εφαρμογή αυτής της μεθοδολογίας για τους μαθητές. Περιλαμβάνει βαθύτερη κατανόηση των εννοιών, διεύρυνση της βάσης γνώσεων, βελτίωση της επικοινωνίας και ενίσχυση των διαπροσωπικών / και κοινωνικών δεξιοτήτων, ενίσχυση ηγετικών ικανοτήτων και αυξημένη δημιουργικότητα.
Στο σχολείο Zola, όπως εξήγησε η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου κα Nan Bousso, δίνεται έμφαση στη συνύπαρξη των ηλικιών ενώ ακολουθείται πρόγραμμα συναισθηματικής νοημοσύνης που παρουσιάστηκε σε εργαστήριο που οργανώθηκε από την κα Carmen Garcia de Leaniz η οποία και είναι εκπαιδεύτρια όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος αυτού. Εκτός της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών για τους μαθητές, οι γονείς αξιολογούν την πρόοδο των παιδιών τους κάθε τρίμηνο. Η γονεϊκή εμπλοκή είναι στην καθημερινότητα της σχολικής πράξης.
Στη συνέχεια ακολούθησε μετάβαση στην περιοχή Fresnedillas de la Oliva όπου βρίσκεται το Μουσείο της Σελήνης (Lunar Museum). Με στόχο να είναι ο πρώτος που στέλνει έναν άνθρωπο στο φεγγάρι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ John F. Kennedy δημιούργησε περίπου το 1950, το Manned Space Flight Network (MSFN), τρεις μεγάλους σταθμούς με γιγαντιαίες κεραίες που θα διατηρούσαν την επικοινωνία με τους αστροναύτες κατά τη διάρκεια των αποστολών τους. Η πρώτη τοποθετήθηκε στο Goldstone της Καλιφόρνιας, η δεύτερη στο Honeysuckle Creek της Αυστραλίας και η τρίτη ... ναι, στο Fresnedillas de la Oliva. Σε αυτή τη μικρή πόλη της Μαδρίτης το σήμα της προσγείωσης του Απόλλων 11 ελήφθη μέσα από την κεραία που η ΝASA είχε εγκαταστήσει. Η αποστολή Απόλλων 11 (Apollo 11) ήταν η διαστημική πτήση που προσεδάφισε τους πρώτους δύο ανθρώπους στη Σελήνη. Το μουσείο φιλοξενεί μια εξαιρετική συλλογή φωτογραφιών, εγγράφων και διάφορων τεχνουργημάτων που χρησιμοποιούνται στις διάφορες σεληνιακές και άλλες διαστημικές αποστολές.
Την επόμενη ημέρα 20 Μαρτίου 2019, όλες οι αντιπροσωπείες οδηγήθηκαν σε τάξεις όπου γίνεται χρήση καινοτόμου υλικού όπως για τα μαθηματικά το numicon που είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε μαθητές να το χρησιμοποιούν στην εκπαιδευτική πράξη.
Η μεγάλη εμπειρία της ημέρας ήταν η επίσκεψη στον Ευρωπαϊκό Oργανισμό Διαστήματος τον γνωστό ESA που πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από γονέα- εργαζόμενο εκεί, τον κο Julio Gallegos. Ο ΕSA (o Eυρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) αποτελεί την πύλη της Ευρώπης στο διάστημα. Αποστολή του είναι η διαμόρφωση της ανάπτυξης των δυνατοτήτων της Ευρώπης σχετικά με το διάστημα και η εξασφάλιση συνεχιζόμενων επενδύσεων στο διάστημα, ώστε να προκύπτουν οφέλη για τους πολίτες της Ευρώπης. Ο ESA είναι ένας διεθνής οργανισμός, ο οποίος έχει 22 Κράτη Μέλη (και η Ελλάδα ανάμεσά τους). Συντονίζοντας τους χρηματοοικονομικούς και πνευματικούς πόρους των μελών της, μπορεί να αναλάβει προγράμματα και δραστηριότητες πολύ πιο απαιτητικές από τις δυνατότητες κάθε Ευρωπαϊκής χώρας μεμονωμένα. Αποστολή του ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος. Τα προγράμματα του Οργανισμού σχεδιάζονται με σκοπό τον εμπλουτισμό της γνώσης μας σχετικά με τη Γη, το άμεσο διαστημικό της περιβάλλον, το Ηλιακό Σύστημα και το Σύμπαν, όπως και την ανάπτυξη βασισμένων στους δορυφόρους τεχνολογιών και υπηρεσιών και την προώθηση των Ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Συνεργάζεται επίσης στενά με διαστημικούς οργανισμούς εκτός Ευρώπης, ώστε να επωφελείται όλη η ανθρωπότητα από το διάστημα.
Η τρίτη ημέρα, 21 Μαρτίου 2019, ξεκίνησε με την παρουσίαση ενός προγράμματος για τα παιδιά με τίτλο «Η γέννηση των άστρων» και ακολούθησε ένα quiz γνώσεων για το διάστημα προκριμένου να αξιολογηθούν οι γνώσεις των νηπίων.
Στη συνέχεια έλαβε χώρα σύσκεψη των εκπαιδευτικών του σχεδίου όπου συζητήθηκε η πορεία του project, παρουσιάστηκαν προτάσεις και δόθηκαν οδηγίες και κατευθύνσεις για τη συνέχεια ενώ αξιολογήθηκε η συνάντηση στη Μαδρίτη.
Η μέρα ολοκληρώθηκε στη Μαδρίτη επισκεπτόμενοι το Μουσείο Prado. Ένα μουσείο τέχνης που κατέχει μια από τις σπουδαιότερες συλλογές τέχνης του κόσμου, και συγκεκριμένα ένα μεγάλο πλήθος πινάκων από τον 14ο ως τις αρχές του 19ου αιώνα. Φιλοξενεί έργα των Βελάθκεθ, Γκόγια, Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο), Καραβάτζιο, Ρέμπραντ, κ.ά. που όλοι οι εταίροι επισκέφθηκαν αυτές τις πτέρυγες με δέος. Ήταν ο καλύτερος επίλογος της συνάντησης αυτής.
Με χαρά αναμένεται η διοργάνωση της επόμενης συνάντησης Δραστηριοτήτων Μάθησης, Διδασκαλίας και Κατάρτισης στα Χανιά, με σχολείο φιλοξενίας το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων από τις 13- 17 Μαΐου 2019.
Η παιδαγωγική ομάδα του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων
ΤΟ 11ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ
Πώς θα σας φαινόταν αν ένας Δήμος φρόντιζε να εφοδιάζει όλα τα σχολεία του με υλικό που χρειάζονται αλλά αυτό να προερχόταν από ανακυκλώσιμα υλικά; Αν στην υλοποίηση σχολικών προγραμμάτων ή μαθημάτων και διδασκαλία έβλεπες προσωπικότητες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας; Ή αν το παιδί σας φοιτούσε σε νηπιαγωγείο και χρησιμοποιούσε καρφιά ή θερμή σιλικόνη; Ή αν βρισκόταν εκτός νηπιαγωγείου με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και πραγματοποιούσε μικρές έρευνες;
Αυτά και άλλα πολλά, συναντήσαμε κατά την πρώτη εναρκτήρια συνάντηση του σχεδίου ERASMUS+/KA229 με τίτλο “Ηypatia in preschool, natural science, math and technology in preschool activities” που πραγματοποιήθηκε στo Μolnlycke του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία κατά το διάστημα 29/1 έως τις 31/1/19 και το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων είναι εταίρος.
Το project «Hypatia in preschool,natural science, math and technology in preschool activities» είναι ένα σχέδιο που βασίζεται στην ανάγκη γνώσης των Φυσικών Επιστημών η οποία γίνεται όλο και πιο σημαντική από τη στιγμή που οι μαθητές εισέρχονται στο εκπαιδευτικό σύστημα. Δίνει την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς προσχολικής εκπαίδευσης να συμμετάσχουν σε συναντήσεις για τις Φυσικές επιστήμες, τα Μαθηματικά και την Τεχνολογία, προκειμένου να ενημερωθούν, να εκπαιδευτούν, να ακούσουν για τις επιστημονικές εξελίξεις από τους πανεπιστημιακούς ερευνητές, να συμμετέχουν σε εργαστήρια και να ανταλλάσουν απόψεις.
Συμμετέχουν σε αυτό έξι χώρες: Σουηδία, Νορβηγία, Ελλάδα, Ισπανία, Ρουμανία, Τουρκία οι εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν για πρώτη, διά ζώσης, φορά στο Molnlycke από 29/1 έως τις 31/1/19.
Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με πολύ χιόνι και όλοι οι εταίροι μεταφέρθηκαν στο κέντρο Επιστήμης Tellus όπου πραγματοποιήθηκε εθιμοτυπικά, η ανταλλαγή δώρων. Η ημέρα ξεκίνησε με τη Διευθύντρια της Προσχολικής Εκπαίδευσης κα Marie Fremle να παρουσιάζει την πόλη του Molnlycke ως μία νεόδμητη περιοχή με μέσο όρο ηλικίας τα 30 χρόνια. Η περιοχή αυτή, λόγω των νέων ζευγαριών που κατοικούν εκεί έχει ανάγκη την προσχολική εκπαίδευση προκειμένου να φοιτούν σε νηπιαγωγεία από την ηλικία των 2 ετών , τα νήπια της περιοχής. Ακολούθησε η παρουσίαση του σουηδικού εταιρικού σχολείου Kroken από τις εταίρους Εrica Dahlen και Sofia Thegerstrom όπως και όλων των υπολοίπων εταιρικών σχολείων. Για το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως ένα τόσο μικρό σχολείο είναι σχολείο eTwinning, έχει τόσες διακρίσεις όπως οι εθνικές αλλά και ευρωπαϊκές ετικέτες ποιότητας αλλά και άλλα βραβεία. Για το λόγο αυτό ζήτησαν να διοργανωθεί σειρά επιμορφώσεων προκειμένου να μπουν σε αυτή τη διαδικασία και τα σχολεία τους, μεγάλες μονάδες του εξωτερικού. Στη συνέχεια όλες οι αντιπροσωπείες μετέβησαν στο σουηδικό νηπιαγωγείο όπου επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Με την ξενάγηση στους χώρους του και τις εγκαταστάσεις του, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η έλλειψη στόχων από τις σουηδούς εκπαιδευτικούς και η απόλυτη ελευθερία επιλογών από το παιδί με ιδιαίτερη αφθονία υλικών. Ακολούθησε ενημέρωση για το ημερήσιο πρόγραμμα και την επικείμενη αλλαγή του Αναλυτικού τους Προγράμματος. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με μετάβαση στο Tellus Center για την εμπλουτισμένη εισήγηση της Πανεπιστημιακού του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ κας Camilla Bjorklund με θέμα «Η μαθηματική εκπαίδευση στο παιγνίδι και το παιγνίδι στα μαθηματικά».
Ακολούθως την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019, στο Tellus Science Center, περίμενε ο Αρχιμήδης (μεταμφιεσμένο άτομο του κέντρου, υποδυόμενο τον αρχαίο Έλληνα μαθηματικό, μηχανικό, φυσικό, εφευρέτη και αστρονόμο). Απεγνωσμένα ζητούσε βοήθεια να γίνουν ζευγάρια κάλτσες της μπουγάδας που είχαν μπερδευτεί. Στην παρέα στη συνέχεια ήρθε η Υπατία, η γνωστή μαθηματικός και φιλόσοφος και ο πρώτος Σουηδός αστροναύτης που ήρθε για μια ξενάγηση στο διάστημα. Μέσω του λογισμικού προσομοίωσης uniview που διαθέτουν πλανητάρια ξεκίνησε ένα ταξίδι σε γαλαξίες, στο δικό μας ηλιακό σύστημα και σε διαστημικό σταθμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσα προβάλονταν, αφορούσαν τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς το λογισμικό παρουσιάζει τη δεδομένη χρονική στιγμή σε συνθήκες πραγματικές όχι μόνο στο χώρο αλλά και τον χρόνο. Ακολούθησαν πειράματα με άζωτο (πάγωμα τριαντάφυλλου, καραμελών αλλά και άλλων υλικών που το ψύχος επηρεάζει τις ιδιότητές τους).
Στη συνέχεια εργαζόμενοι στο κέντρο μας παρουσίασαν τις υπηρεσίες του, τους στόχους αλλά και τις δράσεις του. Το πιο εντυπωσιακό περίμενε στο ισόγειο του κτηρίου όπου στεγάζεται το AterC. Το τοπικό κέντρο ανακύκλωσης για την προσχολική αγωγή του δήμου Harryda. Λογής λογής υλικών που θα ζήλευε και το πιο ενημερωμένο βιβλιοπωλείο. Χαρτόνια, κλωστές, φυσικό υλικό, καρούλια, ρυζόχαρτα, φελλούς, PVC, υφάσματα, ξύλινα στοιχεία. Και όλα αυτά από ανακύκλωση με συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ Δήμου και βιομηχανιών, εταιριών αλλά ακόμη και του αεροδρομίου που βρίσκεται εντός του Δήμου. Όλα τα νηπιαγωγεία μπορούν να εφοδιάζονται με όποιο υλικό επιθυμούν για όλο το χρόνο.
Ακολούθησαν τρία εργαστήρια για τη χρήση μοτίβων. Με την εξαιρετική ιδέα της εφαρμογής της ακολουθίας Fibonacci στη φύση και με ειδικά μικροσκόπια στο σχήμα αυγών, έπρεπε να ανακαλυφθούν τα μοτίβα που πάρχουν σε φρούτα, λουλούδια, κουκουνάρια και να τα αναπαραχθούν.
Η ημέρα όμως συνεχίστηκε το ίδιο συναρπαστικά, μεταβαίνοντας στην πόλη Boras και στο μεγάλο Κέντρο Επιστημών Navet. To συγκεκριμένο κέντρο λειτουργεί με τις χορηγίες τεσσάρων δήμων της περιοχής και διαφόρων εταιριών, υλοποιώντας συναρπαστικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Το κέντρο αυτό αποτελεί μία κυψέλη μάθησης πέρα από κάθε φαντασία. Αρχικά έκανε μία εισήγηση για τη λειτουργία του μία τριμελής ομάδα όπου ανάμεσά τους ήταν μια Ελληνίδα που ζει και δουλεύει στη Σουηδία, η Βάσω. Πρώτη δράση, σε μία σπηλιά των πειραμάτων που η ξαδέλφη του μεγάλου δράκου, η Μπέρτα έκανε βοηθούςόλους τους εταίρους στα πειράματά της (σόδα και κιτρικό οξύ σε νάυλον σακκούλα, φάσμα χρώματος). Στη συνέχεια, σε ένα χώρο όπως τα εργαστήρια της αστυνομίας όπου εκεί έφηβοι μαθητές καλούνται να λύσουν υποθέσεις εμπρησμών (φαινόμενο πολύ συχνό στη Σουηδία) και να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία προκειμένου να κατανοήσουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας τις συνέπειες που μπορεί να έχουν απερίσκεπτες πράξεις. Μια βελανιδιά περίμενε έξω από το εργαστήριο που οδήγησε όλη την ομάδα στο δάσος όπου βρίσκονταν ένα σωρό σκουπίδια. Σαστισμένη ζηήτησε βοήθεια για να τοποθετηθεί στο σωστό κάδο ανακύκλωσης κάθε σκουπίδι. Ακολούθησε ένα πείραμα με μια διάσημη νυχτερίδα που μπήκε σε γυάλινο δοχείο το οποίο τοποθετήθηκε ανάποδα στο νερό χωρίς να βραχεί ενώ ένας σκελετός οδήγησε το γκρουπ στο δωμάτιο των συστημάτων του ανθρώπινου σώματος, στη γωνιά που το ηλιακό φως αλλάζει χρώματα, στην μπάλα του μυαλού και ένα σωρό άλλες δοκιμασίες. Η εμπειρία ολοκληρώθηκε με σουηδικό δείπνο προς τιμήν όλων των χωρών!
Η επόμενη μέρα, περιελάμβανε επίσκεψη στο γνωστό Νηπιαγωγείο της πόλης, το Fox Lair, γνωστό για τις δράσεις του στην ύπαθρο, καθημερινά. Τα νήπιά του βρίσκονται έξω, 4,5 ώρες, με όποιες καιρικές συνθήκες. Την ημέρα αυτή, περπάτησαν ως το δάσος του ξενοδοχείου, όπου έκαναν snow board χαιρόμενα την κάθε στιγμή.
Στη συνέχεια, στις εγκαταστάσεις του Δημαρχείου πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση της συνάντησης και ο προγραμματισμός της επόμενης στη Μαδρίτη, το διάστημα 19-21 Μαρτίου 2019. Η ημέρα ολοκληρώθηκε στο Γκέτεμποργκ, με αποχαιρετιστήριο δείπνο, στο πανύψηλο κτήριο Gothia Tower ως ο καλύτερος επίλογος στη σκανδιναβική αυτή επίσκεψη.
Nέο ERASMUS+/KA229 σχέδιο για τη διετία 2018-2020
Νέο σχέδιο ERASMUS +/KA229 εγκρίθηκε από το Σουηδικό Φορέα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διετία 2018-2020 με τίτλο "Hypatia in preschool activities". Συμμετέχουν οι χώρες: Σουηδία, Νορβηγία,Ισπανία, Ρουμανία και Τουρκία.
Για δύο χρόνια οι φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά και η τεχνολογία θα πρωταγωνιστήσουν στις προσχολικές δραστηριότητες. Η γνώση των Φυσικών Επιστημών γίνεται όλο και πιο σημαντική και το ενδιαφέρον για τα θέματα αυτά διαπιστώνεται χαμηλό στη βαθμίδα μας.
Η αλλαγή που θα επιχειρηθεί είναι σημαντική και είμαστε βέβαιοι ότι οι δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο μπορούν να δημιουργήσουν τόσο περιέργεια όσο και ενδιαφέρον για τις φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά και την τεχνολογία. Θα δώσουν στα παιδιά μια γοητεία και την ικανότητα να ενεργούν σε επαφή με τη φύση και την επιστήμη, εφοδιάζοντάς τα με γνώσεις και εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέσω του νηπιαγωγείου.
Οι ομάδες-στόχοι του έργου είναι οι εκπαιδευτικοί προσχολικής ηλικίας και φυσικά και τα παιδιά στα προσχολικά ιδρύματα. Όλες οι νέες ιδέες και οι γνώσεις από την εκπαίδευση / διδασκαλία / κατάρτιση, θα χρησιμοποιηθούν στα νηπιαγωγεία μετά από κάθε εκπαιδευτική συνάντηση.
Πανεπιστήμια, Επιστημονικά Κέντρα, Μουσεία, πλησίον των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα αποτελέσουν πηγές γνώσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του έργου.