top of page

Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΙΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ, ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ERASMUS+ “3c Child?”ΣΤΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

 

Στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας βρέθηκαν από τις 3 έως και τις 10 Δεκεμβρίου 2017, στελέχη της εκπαίδευσης και εκπαιδευτικοί της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων, προκειμένου να παραστούν στην τέταρτη διεθνική συνάντηση για δραστηριότητες μάθησης, διδασκαλίας και κατάρτισης για το σχέδιο Erasmus+/KA2 “3c Child?” για τη διετία 2016-2018.

Tη Διεύθυνση Π.Ε. Χανίων εκπροσώπησαν η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων κ. Δώρα Νιαουνάκη, η Σχολική Σύμβουλος Π.Α. της 50ης Περιφέρειας κ.Πόπη Κασσωτάκη Ψαρουδάκη και η Προϊσταμένη του 2ου Νηπιαγωγείου Χανίων κ. Ελένη Βρετουδάκη. Το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων εκπροσώπησε η Προϊσταμένη του 11ου Νηπιαγωγείου κ. Μαρία Σκορδύλη. Την ελληνική αντιπροσωπεία υποδέχτηκε η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου Jarun κ. Snejana Vusic και η διεθνική συνάντηση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τους οικοδεσπότες και τη συντονίστρια του σχεδίου κ. Ellen Einaru από την Εσθονία. Αμέσως μετά ακολούθησε η παρουσίαση του Πανεπιστημίου του Τάρτου για την ανάλυση της πρώτης έρευνας σχετικά με τα ποιοτικά κριτήρια στο νηπιαγωγείο με τη μέθοδο Wind Rose ανά χώρα.

 

Η δεύτερη ημέρα αφιερώθηκε στην ξενάγηση όλων των συγκροτημάτων νηπιαγωγείων που διοικεί η διευθύντρια κ. Snejana Vusic (920 παιδιά από 1-6 ετών). Σε αυτήν την ξενάγηση διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν και σχολεία που εξειδικεύονται σε μεθόδους όπως της Montessori και η επιλογή τους φορά γονεϊκή απόφαση.

 

 

Με την επιστροφή μας στο κεντρικό κτήριο Jarun δουλέψαμε σε ομάδες την κατηγορία «αποτελέσματα- παραγώμενα» του μοντέλου  Wind Rose, καταγράφοντας όσα παρατηρήσαμε στις επισκέψεις μας και έβρισκαν εφαρμογή στο μοντέλο. Ακολούθως η κροατική ομάδα παρουσίασε τις καλύτερες της πρακτικές για την αξιολόγηση στη μάθηση (παρατήρηση, αξιολογική έκθεση κάθε Παρασκευή, σχέδιο υλοποίησης, αλλαγές σύμφωνα με τις ανάγκες των παιδιών).

 

Η τρίτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην εκπαίδευση μας σε ένα οικουμενικό πρόγραμμα υποστήριξης γονέων «Rastimo Zajedno» (https://www.rastimozajedno.hr/english ) από την καθηγήτρια Ψυχολογίας κ. Branca Starc που εμπνεύστηκε το πρόγραμμα μαζί με τον καθηγητή κ. N. Pecnik και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του γραφείου UNICEF Κροατίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα σετ 11 δίωρων εργαστηρίων και επί της πράξης συμμετείχαμε στο δεύτερο δίωρο που αφορά τους τέσσερις πυλώνες της γονεϊκότητας.

 

Η τέταρτη ημέρα αφιερώθηκε στις ανάγκες του σχεδίου. Κατά το  project meeting η εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου κ. Maria Jurimae εισήγανε στη συνάντηση το πώς τα παιδιά του νηπιαγωγείου αξιολογούν το νηπιαγωγείο τους. Δουλεύοντας ομαδοσυνεργατικά κάθε ομάδα κατηγοριοποίησε τις μεθόδους και τις εικονογράφησε. Κάθε ομάδα παρουσίασε και εντοπίσαμε τα κοινά σημεία όλων. Στη συνέχεια αποφασίστηκαν από κοινού τα επόμενα βήματα υλοποίησης του σχεδίου ενώ επαναπροσδιορίστηκαν οι επόμενες συναντήσεις.

 

Η πέμπτη ημέρα μας οδήγησε σε ένα ιδιωτικό νηπιαγωγείο του Ζάγκρεμπ το  “Mali istrazivac”. Πρόκειται για ένα νηπιαγωγείο 240 παιδιών που διευθύνεται από μία πρώην διευθύντρια δημόσιου νηπιαγωγείου, την κα Ljiljana Vuksic που μετά από 19 χρόνια υπηρεσίας αποφάσισε να δημιουργήσει ένα πρότυπο νηπιαγωγείο με καθοδήγηση από πανεπιστημιακούς με τη φιλοσοφία του σπιτιού και της οικογενειακής θαλπωρής. Στους χώρους του κανένα παιδί δεν ασχολείται με τίποτε,αν δεν το επιθυμεί. Παρατηρήσαμε αφθονία υλικού και χαρούμενα προσωπάκια σε χώρους πολύ οικείους και ζεστούς.

 

      

Ακολούθως επιστρέψαμε στους χώρους του νηπιαγωγείου Jarun που είναι πολύ διάσημο στην κοινωνική δικτύωση για το ωραίο σχέδιό του που δημιούργησαν κροάτες αρχιτέκτονες. Εκεί ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διεθνικής συνάντησης με την παρουσίαση της νέας ιστοσελίδας του σχεδίου μας όπου μπορείτε να παρακολουθείτε την εξέλιξη του σχεδίου (https://3cchild.wordpress.com ) και   με την απονομή των πιστοποιητικών παρακολούθησης, με τις αποσκευές όλων πλήρεις εμπειριών και συναισθημάτων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η έκτη ημέρα μας έφερε σε επαφή με την κροατική κουλτούρα του Ζάγκρεμπ, μιας κουλτούρας φιλόξενων, χαμογελαστών ανθρώπων και μίας πόλης που είναι πάντα ζωντανή είτε βρέχει είτε χιονίζει είτε οι θερμοκρασίες είναι πολύ κάτω του μηδέν, έχοντας αναλάβει πλήρως από τον πρόσφατο πόλεμο που αποτελεί πλέον μια δυσάρεστη ανάμνηση.

 

 

Ευχαριστούμε θερμά την Κροατική ομάδα για την υπέροχη φιλοξενία και το ζεστό χαμόγελο και σας προτρέπουμε να επισκεφθείτε τη χώρα αυτή με τις τόσες ομορφιές!

Η τρίτη διεθνική συνάντηση του σχεδίου  στα Χανιά

3-4-5- Απριλίου 2017

Στα Χανιά βρέθηκαν 18 ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί από την Εσθονία, Κροατία, Λετονία και Πορτογαλία από τις 3 έως τις 5 Απριλίου 2017 και συμμετείχαν στις εργασίες της τρίτης διεθνικής συνάντησης του σχεδίου Erasmus+/KA2 ''Quality-3c Child?''. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης εξετάστηκαν θέματα της πορείας υλοποίησης του έργου όπως η πρώτη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας για τα ποιοτικά κριτήρια στην προσχολική εκπαίδευση ενώ πραγματοποιήθηκε ο προγραμματισμός των ενεργειών και δράσεων του επόμενου διαστήματος. Κατά την εδώ παραμονή τους, οι ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν δύο μικροδιδασκαλίες, η μία εξ αυτών στο 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων. Στιγμές της συνάντησης αυτής στο βίντεο αλλά και στα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου:

Το σχέδιο Erasmus ΚΑ2+ με τίτλο “3C-child?” για την Π.Ε. Χανίων και το 11ο Ν/γείο Χανίων στη Σεσίμπρα της Πορτογαλίας

   Στη Σεσίμπρα της Πορτογαλίας βρέθηκαν οι αντιπροσωπίες των παιδαγωγικών ομάδων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και του 11ου νηπιαγωγείου Χανίων από 20 έως 24/02/2017 προκειμένου να συμμετάσχουν στη πρώτη διεθνική δραστηριότητα μάθησης, διδασκαλίας και κατάρτισης του σχεδίου Erasmus ΚΑ2+ με τίτλο “3C-child?”. Η συγκεκριμένη διεθνική δραστηριότητα μάθησης, διδασκαλίας και κατάρτισης είχε ως κεντρικό θέμα τη συνεκπαίδευση παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν και αντιπροσωπίες των παιδαγωγικών ομάδων της Ένωσης Ηγετών Προσχολικής Αγωγής της Εσθονίας, του Πανεπιστημίου του Τάρτου και εξειδικευμένο προσωπικό (εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι) των παιδαγωγικών ομάδων Νηπιαγωγείων-εταίρων της Λετονίας και της Κροατίας, φιλοξενούμενοι του εκπαιδευτικού Οργανισμού της Πορτογαλίας CREF. 
Ειδικότερα για το 11ο Nηπιαγωγείο Χανίων συμμετείχε η συντονίστρια του σχεδίου Σκορδύλη Μαρία. Εκ μέρους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων παρευρέθηκαν ο κ. Ε. Μηλιαράκης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και συντονιστής του σχεδίου της Π.Ε. Χανίων, η κ. Δ. Νιαουνάκη, Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, η κ. Π. Κασσωτάκη-Ψαρουδάκη, Σχολική Σύμβουλος Π.Α 50ης Περιφέρειας, η κ. Μ. Γιαννουσοπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας του σχεδίου της Π.Ε. Χανίων και η κ. Ε. Βρετουδάκη Προϊσταμένη του 2ου Nηπιαγωγείου Χανίων. Την πρώτη ημέρα της συνάντησης έγινε επίσκεψη σε 2 νηπιαγωγεία το “Quinta do Conde” και το “Casal do Sapo” στην ευρύτερη περιοχή της Σεσίμπρα και στη συνέχεια νωρίς το απόγευμα οι αντιπροσωπείες των χωρών συνευρέθηκαν για να παρουσιάσουν τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της συμπεριληπτικής αγωγής στη χώρα τους. Η κ. Γιαννουσοπούλου εκ μέρους της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων παρουσίασε τη συνεκπαίδευση παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ενώ η κ. Σκορδύλη παρουσίασε από κοινού με την κ. Ε. Φραγκάλα, νηπιαγωγό ειδικής αγωγής, μέσω skype, πώς λειτουργεί η δομή της παράλληλης στήριξης στο νηπιαγωγείο. 
Αντίστοιχα, παρουσιάστηκαν οι υποστηρικτικές δομές συνεκπαίδευσης παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων από τους εταίρους που συμμετείχαν στη συνάντηση. Ακολούθησε διάλογος και ανταλλαγή καλών πρακτικών από όλους τους συμμετέχοντες. 
Τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης στις 21/02/2017 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο σχολείο “EBI school της Boa Agua/Quinta do Conde” όπου ένας εμπνευσμένος διευθυντής εφαρμόζοντας καινοτόμες πρακτικές μετέτρεψε ένα συμβατικό σχολείο σε μια κυψέλη δημιουργικής έκφρασης και συμπερίληψης της διαφορετικότητας. Στη συνέχεια οι αντιπροσωπείες επισκέφτηκαν ένα μικρότερο περιαστικό νηπιαγωγείο “Pinhal do General” που παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν καθημερινά οι νηπιαγωγοί (χώροι, ιδιαιτερότητες παιδιών) η χαρά και η φαντασία συνυπήρχαν με την άρτια οργάνωση. Η ημέρα συνεχίστηκε με μια ακόμη επίσκεψη σε σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης “Manuel Martins” στη περιοχή της Σετούμπαλ.
Η καθημερινότητα του συγκεκριμένου σχολείου ήταν βαθιά επηρεασμένη από τις κοινωνικοοικονομικές ιδιαιτερότητες της ευρύτερης περιοχής και σε αυτή την προκλητική συνθήκη και πάλι οι εκπαιδευτικοί απάντησαν με το εργαστήρι του μέλλοντος “Future classroom Lab” (http://fcl.eun.org/el/about) όπου επιμορφωμένο εκπαιδευτικό προσωπικό αξιοποιώντας την τεχνολογία (διαδραστικοί πίνακες, laptop, netbook, tablet, smartphones) σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους (http://fcl.eun.org/el/learning-zones) εκπαίδευαν τα παιδιά μέσα από διαδικασίες αλληλεπίδρασης, αλλαγής ρόλων και ενεργητικής συμμετοχής για την επίλυση προβλήματος και τη διεξαγωγή διαθεματικών σχεδίων εργασίας. Οι τάξεις αυτές ανήκουν στο European Schoolnet, ένα δίκτυο 30 τάξεων σε όλη την Ευρώπη (http://labs.europeana.eu/page/future-classroom-lab) που υποστηρίζονται από τα Υπουργεία της Παιδείας. Είναι διαμορφωμένες σε έξι διαφορετικούς χώρους μάθησης (της σχολικής τάξης) όπου οι μαθητές αλληλεπιδρούν, εξερευνούν, επιλύουν προβλήματα και επικοινωνούν τις λύσεις-προτάσεις τους στον εξωτερικό κόσμο εμπλέκοντας έτσι ενεργά διαφορετικούς τύπους μαθητών. 
Τα μέλη των αντιπροσωπιών επιμορφώθηκαν σχετικά και ειδικότερα για το πώς σε αυτές τις ειδικά διαμορφωμένες τάξεις οι υφιστάμενες και αναδυόμενες τεχνολογίες μπορούν να επιδράσουν μετασχηματιστικά στις διαδικασίες διδασκαλίας και μάθησης.
Τη τρίτη ημέρα στις 22/02/2017 πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο νηπιαγωγείο “EB1 de Sampaio” και “EB1 της Cotovia” της Σεσίμπρα. Εκεί οι συμμετέχοντες/ουσες συνομίλησαν με εκπαιδευτικούς τους τρόπους διαχείρισης της καθημερινής πράξης αλλά και τον τρόπο εφαρμογής των γενικών κατευθύνσεων που σχετίζονται με ζητήματα εκπαίδευσης παιδιών προσχολικής ηλικίας. Στη συνέχεια τα μέλη των αντιπροσωπειών επισκέφτηκαν την πόλη της Σίντρα όπου τους δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία και τον πολιτισμό αυτής της φημισμένης περιοχής. 
Την επόμενη ημέρα στις 23/02/2017 οι αντιπροσωπίες επισκέφτηκαν ένα ιδιωτικό νηπιαγωγείο στο οποίο δεν έλλειπαν και πάλι οι καινοτόμες πρακτικές όχι τόσο σε διαδικασίες συμπεριληπτικής εκπαίδευσης αλλά σε επίπεδο οργάνωσης και αλληλεπίδρασης γονέων και εκπαιδευτικών. Η διευθύντρια και ψυχολόγος του σχολείου μέσα από ειδικά διαμορφωμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες παρείχε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους γονείς των παιδιών που φοιτούν να ενημερώνονται και να συμμετέχουν στη διαμόρφωση καλών πρακτικών του σχολείου. Ακολούθησε τρίωρη ξενάγηση στην πόλη της Λισαβόνας.
Στη συνέχεια οι αντιπροσωπείες των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα χωρών επισκέφτηκαν το νηπιαγωγείο “Cercizbra” το οποίο εφαρμόζει συμπεριληπτική αγωγή σε όλες τις βαθμίδες του (από 1 – 6 ετών). Και σε αυτή τη μονάδα παρά τους ελάχιστους πόρους διαχείρισης μιας πληθώρας αναγκών και πάλι οι εκπαιδευτικοί με την υψηλή τους αυτοδιάθεση και την επιστημοσύνη τους (ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα που εφάρμοζαν με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες των παιδιών) έκλεψαν την παράσταση. 
Την τελευταία ημέρα της επίσκεψης τα μέλη των αντιπροσωπειών συμμετείχαν σε συνάντηση για αναστοχασμό και ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών μαζί με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που επισκέφτηκαν κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διεθνικής δραστηριότητας μάθησης, διδασκαλίας και κατάρτισης. Τα συντονιστικά μέλη του σχεδίου Erasmus-ΚΑ+ «3C child?», συνέχισαν με τον προγραμματισμό της επόμενης διεθνικής συνάντησης η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά από τις 2-6 Απριλίου.

ΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ

Το λογότυπο του σχεδίου επεξεργάστηκε ψηφιακά η μητέρα νηπίου μας κυρία Ντίνα Κουμπάκη (http://www.paperdream.gr/ )  και από εδώ και στο εξής, θα συνοδεύει όλα τα έγγραφα και τα παραγόμενα του σχεδίου αυτού.

A' ΔΙΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΤΑΡΤΟΥ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ

Στο Τάρτου της Εσθονίας πραγματοποιήθηκε από 22 – 24 Νοεμβρίου η πρώτη διεθνική συνάντηση των εταίρων για τις ανάγκες του προγράμματος “Quality -3cCHILD?” Τη συνάντηση αυτή διοργάνωσε ο οργανισμός που συντονίζει το παραπάνω πρόγραμμα, the Association of Estonian Early Childhood Education Leaders.
Aνάμεσα στις χώρες εταίρους που έλαβαν μέρος – Εσθονία, Ελλάδα, Κροατία, Λετονία, Πορτογαλία -από ελληνικής πλευράς παρευρέθηκαν η Διεύθυνση Π.Ε Χανίων με εκπροσώπους τον δ/ντή Εκπ/σης Εμμανουήλ Μηλιαράκη, την προϊσταμένη Εκπ/κών Θεμάτων, Δώρα Νιαουνάκη, την εκπαιδευτικό, Γιαννουσοπούλου Μαρία και το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων με εκπρόσωπο την προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου, Μαρία Σκορδύλη. Η πρώτη συνάντηση 22/11/2016, πραγματοποιήθηκε στο νηπιαγωγείο Klaabu. Πριν την έναρξη των εργασιών, όλοι οι εταίροι ξεναγήθηκαν τους χώρους του Νηπιαγωγείου. που φιλοξενεί 138 νήπια από 3 έως 6 ετών και διαθέτει προσωπικό αποτελούμενο από 12 νηπιαγωγούς, 8 βοηθούς, καθηγήτρια μουσικής, καθηγήτρια γυμναστικής, λογοθεραπεύτρια, διευθύντρια, υποδιευθύντρια, οικονομική διευθύντρια, υπεύθυνη κουζίνας, δυο μαγείρισσες (http://www.tartu.ee/klaabu/?s=15).
Στη συνέχεια μετά από τον χαιρετισμό της κα Heda Kala, προέδρου της Association of Estonian Early Childhood Education Leaders, η κάθε χώρα παρουσίασε το εκπαιδευτικό της σύστημα καθώς και τις μεθόδους – εργαλεία που προβλέπονται από το αναλυτικό πρόγραμμα για την αξιολόγηση της ποιότητας της μαθησιακής διαδικασίας στην Προσχολική εκπαίδευση. Εκ μέρους της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τις παρουσιάσεις έκαναν η κα Γιαννουσοπούλου Μαρία με θέμα: “Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα” και η σχολική σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής 50ής Περιφέρειας, κ. Κασσωτάκη – Ψαρουδάκη Πόπη με θέμα: “Μέθοδοι και εργαλεία αξιολόγησης της μαθησιακής διαδικασίας στην Προσχολική Εκπαίδευση” μέσω skype. Η κα Μαρία Σκορδύλη, προϊσταμένη του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων, παρουσίασε την “Αξιολόγηση της μάθησης ως μια καθημερινή πρακτική στην τάξη” μέσα από απτά παραδείγματα της σχολικής πράξης.

 

 

 

 

 

Πριν τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας, επιλέχθηκε ο λογότυπος του έργου ανάμεσα σε έργα παιδιών από νηπιαγωγεία των χωρών που συμμετέχουν στη σύμπραξη. Η εικαστική δημιουργία που επιλέχτηκε είναι έργο των νηπίων του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων.

 

 

Τη δεύτερη μέρα οι εργασίες της συνάντησης διεξήχθησαν στο Πανεπιστήμιο Τάρτου στο τμήμα Επιστημών Αγωγής.
Μετά από μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στις αίθουσες που εκπαιδεύονται οι μελλοντικοί δάσκαλοι και νηπιαγωγοί της Εσθονίας την έναρξη των εργασιών έκανε η κα Μaria Jurimae καθηγήτρια Προσχολικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο. Περισσότεροι από 20 εκπαιδευτικοί, ανάμεσα τους λογοθεραπευτές και ψυχολόγοι συμμετείχαν σε εργασία σε ομάδες για τη διερεύνηση των απόψεων τους σχετικά με τους δείκτες ποιότητας της μαθησιακής διαδικασίας στην προσχολική εκπαίδευση. Μεγάλοι διαδραστικοί πίνακες προζέκτορας με οθόνη προβολής, μικρόφωνα και κάμερες για καταγραφή δεδομένων και μελλοντική χρήση τους για έρευνα ήταν τα βοηθητικά εργαλεία της καθηγήτριας για να συντονίσει τις εργασίες. Εντυπωσιακή ήταν η χρήση των νέων τεχνολογιών για τη διευκόλυνση της διαδικασίας των ψηφοφοριών και καταγραφής απόψεων με τη βοήθεια i-pad επιβεβαιώνοντας τη φήμη της χώρας με υψηλό ψηφιακό γραμματισμό και ψηφιακές δεξιότητες.  “Πώς έγινε η Εσθονία παγκόσμιος πρωταθλητής της Τεχνολογίας” http://etek.org.cy/mobile/public/article/1015/49/%CE%A0%CF%8E%CF%82-%CE%AD%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B5-%CE%B7-%CE%95%CF%83%CE%B8%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-(%CE%86%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF).

Η τρίτη και τελευταία ημέρα αποτέλεσε ημέρα επικαιροποίησης του προγραμματισμού υλοποίησης του διετούς σχεδίου. Για τον σκοπό αυτό οι εταίροι της σύμπραξης μετέβησαν στο νηπιαγωγείο Lohkva, που βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή Luunja, περιφερειακά της πόλης του Τάρτου(http://lasteaedlohkva.edu.ee/). Πρόκειται για ένα νηπιαγωγείο που φιλοξενεί 109 νήπια από 2 ως 6 ετών και έχει 18 νηπιαγωγούς μεταξύ 30 άλλων ειδικοτήτων. Μετά από την υποδοχή και ξενάγηση στους χώρους του Νηπιαγωγείου πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρία που σκοπό είχε τον συντονισμό των ενεργειών και δράσεων για τη υλοποίηση του σχεδίου. Διαμορφώθηκαν οι άξονες υλοποίησης, τέθηκαν οι προτεραιότητες και ορίστηκαν τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις ανά εταίρο. Παράλληλα, ετέθη το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των πρώτων ενεργειών και δράσεων. Η συνάντηση έληξε με την απονομή των πιστοποιητικών συμμετοχής.
Το σχέδιο “Quality-3cChild?” μόλις ξεκίνησε το ταξίδι του στον κόσμο του ERASMUS και επόμενός του σταθμός η Πορτογαλία.

H συνάντηση αυτή όπως παρουσιάστηκε στον Τύπο:

"Quality - 3C Child (cheerful, courageous, creative child)?" 

"Quality - 3C Child (cheerful, courageous, creative child)?" είναι ο τίτλος του σχεδίου ERASMUS+/KA2 που εγκρίθηκε από τον Εσθονικό Φορέα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμετέχει το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων με συντονίστρια την Ένωση Προσχολικής Εκπαίδευσης Εσθονίας  για τη διετία 2016-2018. Εταίροι μας η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, το Πανεπιστήμιο Τάρτου της Εσθονίας, το Jarun Kindergarten της Κροατίας, Slampes pirmsskolas izglrt-rbas iestade "Pienen-rte" / Slampes PII " Pienenlte" της Λετονίας και το CREF- Centro de Recursos Educativos e Formação CREF Education φορέας εκπαίδευσης της Πορτογαλίας.

Από τις 51 αιτησεις που κατατέθηκαν στην Εσθονία στην κατηγορία αυτή, εγκρίθηκαν 11 και μόνο 2 στη γενικη εκπαίδευση. Ένα από αυτά το σχέδιο που θα υλοποιήσουν από το 2016 έως το 2018 η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων. 

Τις νέες δυνατότητες που μπορούν να διασφαλίσουν τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της μαθησιακής διαδικασίας στη βασική εκπαίδευση υποστηρίζοντας την επιτυχία και σωστή ανάπτυξη του παιδιού προβλέπει το νέο σχέδιο ERASMUS+/KA2 με τίτλο "Quality - 3C Child (cheerful, courageous, creative child)?".

Με στόχους την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών μέσω της καθοδήγησης και αξιολόγησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον και της δημιουργίας και εφαρμογής προτύπων ποιότητας και κριτηρίων στην καινοτόμο μάθηση και διαδικασία ανάπτυξης, οι συμμετέχοντες:

-θα εκπαιδευτούν και συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά ταξίδια προκειμένου να αυξήσουν τη θεωρητική και πρακτική γνώση για τη μάθηση και την εκπαιδευτική διαδικασία σε διάφορες ποιοτικές πτυχές της,

-θα ερευνήσουν το είδος του ενδιαφέροντος που οδηγεί στην ποιότητα της μάθησης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας (για ηγέτες, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς) σε διαφορετικές χώρες,

-θα γίνει ανταλλαγή των καλών πρακτικών για την εφαρμογή της, απαραίτητης σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή επιτροπή, ποιότητας  στους βασικούς εκπαιδευτικούς στόχους και τα κριτήρια αξιολόγησης και μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των παραγόντων που επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών,

-θα διαμοιραστεί ως μία πολύ καλή πρακτική παιδαγωγικής τεκμηρίωσης, ένας φάκελος σε κάθε εταίρο με πρότυπα μάθησης του παιδιού σε κάθε χώρα,

-θα εργαστούν ομαδοσυνεργατικά σε κοινό πρότυπο ποιότητας για τη γνώση και την παρακολούθηση της μαθησιακής διαδικασίας με προοπτική βελτιώσεων,

-με την υποστήριξη της εμπειρίας  και των προσδοκιών των εταίρων θα εκπονηθούν κοινά κριτήρια αξιολόγησης που επηρεάζουν τη γνώση και τη μαθησιακή διαδικασία όπως και την ανάπτυξη του παιδιού προκειμένου να διαφανούν όλοι οι παράγοντες από αυτή τη συνεργατική μελέτη.

bottom of page