Οι χάρτες- σχέδιο eTwinning Astronomy for kids
Στην εποχή της τεχνολογίας που διανύουµε, το σχολείο οφείλει να διευρύνει το γραµµατισµό των νηπίων και να τους καταστεί ικανούς να διαχειρίζονται αποτελεσµατικά την πληροφορία στη σύγχρονη µορφή της.
Στο πλαίσιο των πρακτικών γραµµατισµού στην προσχολική εκπαίδευση οι µαθητές/τριες επιβάλλεται να κατακτήσουν τη δοµή ποικίλων τρόπων (multimodality), ώστε να τους χειρίζονται αποτελεσµατικά όταν αυτοί εναλλάσσονται, κατανοώντας (αποκωδικοποίηση), αλλά και παράγοντας (κωδικοποίηση) ορθά, ανάλογα µε τις απαιτήσεις. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας διαθέτουν ένα γενικό χαρτογραφικό σχήµα από την προηγούµενη έκθεση και επαφή τους µε χάρτες, το οποίο αξιοποιούν κατά την προσπάθειά τους να αποκωδικοποιήσουν την πληροφορία στο χάρτη. Για το σκοπό αυτό, τα παιδιά συνεκτιµούν τις γραφικές µεταβλητές των χαρτών, προβαίνουν σε ερµηνείες βάσει του πλαισίου, του βιώµατος, των κοινωνικοπολιτιστικών δεδοµένων και των προθέσεών τους και επιτυγχάνουν παράλληλα την τροποποίηση και διεύρυνση του αρχικού χαρτογραφικού σχήµατος µέσα από την καθοδήγηση, την παρατήρηση και τη χρήση χαρτών κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, προκειµένου να γίνουν αποτελεσµατικοί αναγνώστες και ταυτόχρονα παραγωγοί χαρτών όπως προσπαθήσαμε κι εμείς στο νηπιαγωγείο μας.
Η κατάκτηση της χαρτογραφικής σύνταξης (τίτλος, υπόµνηµα, σύµβολα κ.λπ.) από τα παιδιά µέσα από την παρατήρηση και παραγωγή χαρτών διευκολύνει την επιτυχή αποκωδικοποίηση της πληροφορίας που αναπαρίσταται εικονικά σ’ αυτούς, ενώ οι συµβάσεις κατακτώνται εύκολα από τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Στο σχέδιο eTwinning Astronomy for kids και προκειμένου τα παιδιά να κατακτήσουν την έννοια του διαστήματος ξεκινήσαμε τη μελέτη αρχικά και στη συνέχεια τη διαδιακσία παραγωγής χαρτών δημιουργώντας το χάρτη της τάξης μας. Οφείλεται να σημειωθεί ότι η παραγωγή χαρτών είχε ξεκινήσει από πρωτοβουλία νηπίων στις ελεύθερες δραστηριότητές τους.
Η διαδικασία στις εικόνες αυτές:
πηγή: http://nipia-larisa.gr/wp-content/uploads/2013/09/OI-XARTES-%CE%A3%CE%A4%CE%97%CE%9D-%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3%CE%A7%CE%9F%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%97-%CE%97%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%99%CE%91.pdf
Comments