top of page

Μια εκπαιδευτική δράση στο κέντρο Οικολογίας της ιεράς Μονής της Αγίας Κυριακής στο Βαρύπετρο

Το αναστηλωμένο παλαιό μετόχι της Αγίας Κυριακής, στο Βαρύπετρο Κυδωνίας, σε απόσταση 12 χλμ. από τα Χανιά επισκέφθηκαν οι μικροί μαθητές του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 προκειμένου να ενημερωθούν για τη χλωρίδα του τόπου τους από τις αδελφές μοναχές του Οικολογικού κέντρου της Μονής.

To μετόχι, μνημείο του 17ου αιώνα, βρίσκεται σε θαυμάσια περιοχή, η οποία περιλαμβάνει προστατευόμενο δάσος, μικρό φαράγγι, που το χειμώνα διασχίζεται από ποτάμι, και πολλά σπηλαιώδη παρεκκλήσια, στα οποία οδηγούν λιθόστρωτα μονοπάτια.

Βάσει περιβαλλοντικής μελέτης πραγματοποιείται η ανάπλαση του αισθητικού δάσους. Eπιδιώκεται η εξασφάλιση της φυσικής ποικιλότητας της περιοχής και η διαφύλαξη της ισορροπίας των οικοσυστημάτων και της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας, με την προστασία των φυτών, ζώων και πουλιών (για το σκοπό αυτό γίνονται συστηματικά απελευθερώσεις πουλιών σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ). Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια για την θεσμική εξασφάλιση της προστασίας του βιότοπου.

Η ανάπλαση του φυσικού χώρου έδωσε την ευκαιρία στα νήπιά μας να τύχουν εξαιρετικής φιλοξενίας, να περπατήσουν στην περιοχή και να βιώσουν την ιερότητα της κτίσης. Ενημερώθηκαν για πλήθος φυτών και την ονομασία τους ενώ συνέλεγαν είδη φυτών και λουλουδιών που επιτρεπόταν να κόψουν. Με την ολοκλήρωση της φιλοξενίας μας, τα παιδιά δημιούργησαν με τις αδελφές συνθέσεις με φυτά και βότανα της Κρήτης, γιορτάζοντας την Πρωτομαγιά στη φύση.

Χαρακτηριστικά άρθρα
Πρόσφατα άρθρα
Αρχεία
Ερευνώντας με ετικέτες
bottom of page