top of page

Το 11ο Νηπιαγωγείο στο θεματικό συνέδριο των eTwinning schools στο Δουβλίνο

Το Θεματικό Συνέδριο για τα eTwinning σχολεία πραγματοποιήθηκε από τις 9-11 Μαΐου 2019 στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας με τη συμμετοχή επτά εκπαιδευτικών από όλη των Ελλάδα σε σύνολο 170 από όλη την Ευρώπη. Για τρεις ημέρες έλαβαν χώρα εισηγήσεις, εργαστήρια και προσομοιώσεις καλών πρακτικών που ενίσχυσαν δεξιότητες, διεύρυναν γνώσεις και διαμόρφωσαν στρατηγικές ανάπτυξης.

Oι εργασίες του θεματικού Συνεδρίου για τα eTwinning ξεκίνησαν την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019, στην ολομέλεια του σώματος με την eTwinning Senior Pedagogical Advisor κα Ann Gilleran, να απευθύνει χαιρετισμό στο σώμα. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Senior Inspector Seamus Knox, από το Department of Education, Ireland ο οποίος αποτίμησε τη διαδικασία της δράσης eTwinning, τονίζοντας την αξία της συμμετοχικής ηγεσίας. Aναφέρθηκε στη σημασία της διάχυσης των καλών πρακτικών της δράσης και τόνισε την αναγκαιότητα και σημασία της αλληλεπίδρασης και της επικοινωνίας μεταξύ των μελών.

H ομιλία της κας Cecile Le’Clercq από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε με ιστορική αναδρομή στη δράση ενώ δόθηκε περιγραφικά το πλαίσιο της δράσης στο εγγύς μέλλον. Πιο συγκεκριμένα τονίστηκε η σημασία κοινής πορείας με ίδιους στόχους για όλη την Ευρώπη με υιοθέτηση της δράσης από όλα τα υπουργεία Παιδείας της Ευρώπης ως το 2015, δίνοντας προτεραιότητα στην κινητικότητα σχολείων, την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, τις Νέες Τεχνολογίες, τις ψηφιακές δεξιότητες και την πρόληψη της μαθητικής διαρροής.

Στη συνέχεια από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης ο κος Santi Scimeca παρουσίασε την ατζέντα του συνεδρίου. Χαρακτήρισε το θεματικό συνέδριο eTwinning ως ένα ταξίδι όπου οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν νέες δεξιότητες και θα ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες, θα εμπνευστούν για το σχεδιασμό των μελλοντικών τους δράσεων ως σχολεία eTwinning, θα βελτιώσουν τις τεχνικές τους και θα γίνουν κοινωνοί μίας καλής πρακτικής μέσω προσομοίωσης της σχολικής ζωής ενός Ιρλανδικού eTwinning σχολείου.

Εκ μέρους του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου πήρε το λόγο η κα Maureen O’Sallivan που έδωσε έμφαση στο γιατί πρέπει οι μαθητές να εμπλέκονται στη δράση eTwinning, τονίζοντας τις προκλήσεις που συναντούν αλλά και την ικανοποίηση που αισθάνονται καθώς καλύπτουν ανάγκες τους όπως αυτές του «ανήκειν», της ανεξαρτησίας, της επιτυχίας. Έγινε ιδιαίτερη μνεία στην ψηφιακή ασφάλεια, την καλλιέργεια της πολιτότητας, την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων και όλα αυτά μέσα από την ποιοτική εκπαίδευση ενώ έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων με διαφύλαξη όμως, της σπουδαίας αμφίδρομης επικοινωνίας δασκάλου με μαθητή.

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με παιγνίδι γνωριμίας των συμμετεχόντων, διαμορφώνοντας μικτές ομάδες.

Η δεύτερη ημέρα εργασιών, την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, ξεκίνησε με εργαστήρια. Ανάμεσά τους και αυτό αφορούσε τους πρεσβευτές της δράσης. Τίτλος του “eTwinning school state of play: the role of Ambassadors. Τρεις πρεσβευτές, o Brendan Collaran από την Ιρλανδία, η Zuzana Peternai από τη Σλοβακία και η δική μας Μαρία Γεωργιάδου οργάνωσαν δραστηριότητες που αρχικά βοήθησαν να γνωριστούμε ενώ έθεσαν τον προβληματισμό της αποστολής μας. Μέσα από εξαιρετικά σχεδιασμένες δραστηριότητες, δουλεύοντας σε ομάδες, διαμορφώθηκε το πλαίδιο της αποστολής των πρεσβευτών.

Ακολούθησε εργαστήριο με τίτλο «eΤwinning schools:Deploying our mission», κοινό για όλη την ελληνική συμμετοχή και αφορούσε την παρουσίαση καλών πρακτικών όλων των σχολείων που συμμετείχαν. Χωριζόμενοι σε ομάδες όλοι οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις καλές πρακτικές τους, όσα κατάφεραν αλλά και όσα όχι, εξέφρασαν τις δυσκολίες και τα προβλήματά τους αλλά και όλα όσα σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν. Η δική μας ομάδα ήταν υπό το συντονισμό του κου Frederic Bayersburg, EU Programme Officer for School Education & eTwinning National Agency Erasmus+ Austria. Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με τη σύνοψη όλων όσων ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου για τα eΤwinning schools.

Το επόμενο εργαστήριο ήταν το #SML4L in your eΤwinning school με την πρεσβευτή Σικελίας κα Sara Brunno και αφορούσε την προώθηση και διάχυση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όλων των δράσεων των σχολείων. Σχολείων ανοικτών στην ευρύτερη κοινότητα που σχεδιάζουν στρατηγικά κάθε δράση και τη διάχυσή της , για αυτό και διερευνήθηκε η δυνατότητα υλοποίησης στρατηγικού πλάνου διάχυσης. Ακολουθήθηκε η προσέγγιση BYOD (Bring your own device) και για αυτό εργαστήκαμε με υπολογιστές, tablets και smartphones με καινοτόμες εφαρμογές και εργαλεία.

Η ημέρα έκλεισε με μία εξαιρετική βραδιά όπου παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί ιρλανδέζικοι χοροί Riverdance ενώ δόθηκε η ευκαιρία γνωριμίας με πολλούς eTwinners και πρεσβευτές της Ευρώπης και πρόθεσης μελλοντικών συνεργασιών.

Το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 το θεματικό συνέδριο ολοκληρώθηκε με την προσομοίωση της eΤwinning σχολικής ζωής του Davis College of Mallow της Ιρλανδίας από καθηγητές και μαθητές του που είναι eΤwinning school. Στην προσομοίωση αυτή την εισαγωγή έκανε εκ μέρους της CSS η κα Ειρήνη Πατεράκη. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Ιρλανδός πρεσβευτής και καθηγητής του συγκεκριμένου σχολείου που με πολύ παραστατικό, ευφάνταστο και χιουμοριστικό τρόπο παρουσίασε τις βασικές αρχές των σχολείων αυτών που αφορούν την εντινότητα, την ανάπτυξη κινήτρων, την ενθάρρυνση, την εμπιστοσύνη και την ελευθερία λόγου και πράξης.

Ο επίλογος δόθηκε από τον κο Santi Scimeca, όπου συνόψισε όλα όσα πραγματοποιήθηκαν, τονίζοντας τις αρχές που πρέπει να διέπουν τα eTwinning σχολεία και που είναι αυτές της συμμετοχικής ηγεσίας, ενεργούς συμμετοχής και ψηφιακής ασφάλειας ενώ έδωσε έμφαση στο ρόλο των σχολείων αυτών ως πρότυπα λειτουργίας. Με ανάγκη βελτίωσης της συνεργασίας, ενίσχυσης των κινήτρων και ουσιαστική εφαρμογή της συμμετοχικής ηγεσίας, τα σχολεία αυτά θα επιδιώξουν τη μέγιστη βελτίωση που θα είναι ορατή στην ευρύτερη κο

ινότητα μέσω της προβολής και διάχυσης. Το συνέδριο έκλεισε με τη ρήση του J.F.Kennedy ελαφρά παραποιημένη:

“Ask not what eTwinning can do for you

Ask what your school can do for eTwinning,

What your school can do for YOUR COUNTRY”.

Χαρακτηριστικά άρθρα
Πρόσφατα άρθρα
Αρχεία
Ερευνώντας με ετικέτες
bottom of page