top of page

Γίνομαι ρομπότ (Being a robot) @EUCodeWeek

Συμμετείχαμε κι εμείς ως 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 2019 @EUCodeWeek που πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 20 Οκτωβρίου. Η δράση αυτή υπήρξε μια πρωτοβουλία βάσης που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.

Τα παιδιά σήμερα μεγαλώνουν και εκπαιδεύονται σε έναν κόσμο ριζικά διαφορετικό σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, καθώς στο περιβάλλον, το σχολείο αλλά και τους χώρους δραστηριότητάς τους, κυριαρχούν σε μεγάλο βαθμό οι τεχνολογίες και τα ψηφιακά μέσα. O ψηφιακός γραμματισμός, η υπολογιστική σκέψη και η ανάπτυξη δεξιοτήτων προγραμματισμού υπολογιστών αποτελούν βασικούς στόχους των σύγχρονων Προγραμμάτων Σπουδών για την Προσχολική και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Παιδαγωγοί, ειδικοί στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό και ερευνητές εστιάζουν την προσοχή τους στην ανάπτυξη ειδικών περιβαλλόντων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τον Προγραμματισμό που αφορούν τη νηπιακή ηλικία. Οι ειδικές γλώσσες προγραμματισμού και η εκπαιδευτική ρομποτική παρέχουν πολλαπλές ευκαιρίες στα μικρά παιδιά να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ αυτών που μπορούν να κατανοήσουν χωρίς καθοδήγηση και αυτών που μπορούν να επιτύχουν μέσα από την παρατήρηση, τον πειραματισμό, τη διερεύνηση και τη μεταξύ τους συνεργασία (Γάκη, 2016).

Το Μαθησιακό Πεδίο-Περιοχή των ΤΠΕ του Νέου ΑΠΣ (2011) στην Ενότητα: Διερευνώ, πειραματίζομαι, ανακαλύπτω και λύνω προβλήματα με τις ΤΠΕ με κεντρικό άξονα την «Ενίσχυση μαθησιακών εμπειριών με την χρήση των ΤΠΕ» αναφέρει ως έναν από τους μαθησιακούς στόχους «την ανάπτυξη ικανότητας κριτικής σκέψης, λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων καθώς και τη μοντελοποίηση της γνώσης με προγραμματιζόμενα παιχνίδια και με λογισμικά ανοιχτού τύπου». Το Νέο ΑΠΣ (2011) προτείνει την διαισθητική χρησιμοποίηση από τα παιδιά διαφόρων προγραμματιζόμενων παιχνιδιών (π.χ. Bee- Bot), ώστε να δύνανται να εντοπίζουν βασικά χαρακτηριστικά αυτών. Επίσης προτείνει οι μαθητές να ενθαρρύνονται ώστε να πειραματίζονται, να οργανώνουν και να εκτελούν τις δικές τους διαδρομές με σκοπό την ανάπτυξη ικανοτήτων κρίσης και λήψης απόφασης καθώς και διαδικαστικής σκέψης. Προτείνει ακόμα την οργάνωση δραστηριοτήτων με προγραμματιζόμενα παιχνίδια δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να εμπλέκονται σε διαδικασίες επίλυσης προβλημάτων.

Στο 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων ακολουθώντας τους στόχους όπως προαναφέρονται εισάγαμε τα νήπιά μας στην πρώτη δραστηριότητα προγραμματισμού για τη φετινή σχολική χρονιά. Ανακαλύψαμε με τα μικρά μας, τα βασικά στοιχεία για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μαθαίνει να ερμηνεύει τον κόσμο. Τα παιδιά μας βοήθησαν να προγραμματιστούν τα ανθρώπινα ρομπότ από μοτίβα και ενέργειες στα δεδομένα. Τα μικρά παιδιά χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη για να κατανοήσουν τη λειτουργία ενός ρομπότ. Έτσι αυτό το παιχνίδι των ανθρώπινων ρομπότ τα εισαγάγει στον προγραμματισμό καθώς παίζεται σε ζεύγη. Ο ένας είναι ο άνθρωπος και ο άλλος είναι το ρομπότ. Ο άνθρωπος δίνει την κωδικοποίηση στο ρομπότ και το ρομπότ πρέπει να ενεργήσει.

Τις επόμενες ημέρες θα ιδρύσουμε έργο στο eTwinning υλοποιώντας σχέδιο STEM. και για το σχολικό έτος 2019-2020.

Χαρακτηριστικά άρθρα
Πρόσφατα άρθρα
Αρχεία
Ερευνώντας με ετικέτες
bottom of page