top of page

EU CODE WEEK 2021- ΗΜΕΡΕΣ ΚΩΔΙΚΑ 2021

Στο ψηφιακό περιβάλλον της εποχής μας που όλα εξελίσσονται ταχύτατα, η συγγραφή κώδικα συμβάλλει στο να κατανοήσουμε καλύτερα το νέο περιβάλλον, να αναπτύξουμε νέες ψηφιακές δεξιότητες και να ανακαλύψουμε νέες καινοτόμες ιδέες.

Γιατί είναι απαραίτητη η εκμάθηση συγγραφής κώδικα (coding);

  • Κατανοούμε καλύτερα τον κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα γύρω μας,

  • Διευρύνουμε περισσότερο τις γνώσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας και

  • Αναπτύσσουμε δεξιότητες και ικανότητες,

  • Ανακαλύπτουμε νέες ιδέες και παράγουμε καινοτομία

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επίσημη ιστοσελίδα της σχετικά με την σημασία του προγραμματισμού :

“Η εκμάθηση προγραμματισμού ενισχύει τη δημιουργικότητα, διδάσκει στους ανθρώπους να συνεργάζονται πέρα από τα φυσικά και γεωγραφικά όρια αλλά και να επικοινωνούν σε μια παγκόσμια γλώσσα. Αποδεικνύει ότι τεχνολογία είναι μέρος της καθημερινότητάς μας.”

H Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση (https://www.nationalcoalition.gov.gr/), έχοντας ως στόχο τη μείωση του ψηφιακού χάσματος και την προώθηση ευρωπαϊκών πολιτικών στην ελληνική κοινωνία που αφορούν στις ψηφιακές δεξιότητες διοργάνωσε για 9η συνεχόμενη χρονιά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού από τις 9 έως και τις 24 Οκτωβρίου 2021.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχεύει να φέρει την κωδικοποίηση και την ψηφιακή γνώση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για το αντικείμενο, με έναν διασκεδαστικό και ελκυστικό τρόπο

Το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων συμμετέχοντας στην Εβδομάδα Κώδικα, οργάνωσε τρεις δραστηριότητες και δημιούργησε συμμαχίες με ελληνικά και ευρωπαϊκά σχολεία.

Οι δραστηριότητες ήταν:


Kidbots in classroom: Οι μαθητές ενήργησαν ως προγραμματιστές και εφάρμοσαν βασικές γνώσεις προγραμματιστικών γνώσεων και ακολουθίας για να δώσουν εντολή σε ένα ρομπότ να κινηθεί. Σε αυτή τη δραστηριότητα τα παιδιά απλώς δίνουν οδηγίες σε ένα ανθρώπινο ρομπότ (είτε ενήλικα είτε σε άλλο παιδί) και ανακαλύπτουν ποιες οδηγίες μπορεί να ακολουθήσει το ρομπότ και πώς λαμβάνονται κατά γράμμα οι οδηγίες του.


Let's plan a story!: Στόχος της δραστηριότητας ήταν η χρήση εκπαιδευτικής ρομποτικής και γλωσσών προγραμματισμού ως εργαλεία γραφής, αφήγησης και σκηνοθεσίας τρισδιάστατων ιστοριών με χρήση ψηφιακών σεναρίων και ρομπότ.

Οι φάσεις εργασίας περιλάμβαναν:

•Την ανάγνωση μιας ιστορίας ή η εφεύρεση μιας ιστορίας

•Τον προσδιορισμό των πληροφοριών που είναι απαραίτητες για να είναι ξεκάθαρη η ιστορία για όσους την παράγουν και για όσους την ακούν (χαρακτήρες, σεκάνς, ρυθμίσεις…)

•Τη δημιουργία σκηνικών για τη σκηνοθεσία της ιστορίας

• Σκηνοθεσία της τρισδιάστατης παράστασης αφήγησης με χρήση ρομπότ.


Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα: Ετοιμάζουμε έναν επιδαπέδιο χάρτη και τοποθετούμε πάνω του ένα πλέγμα 4X4 με διαστάσεις τετραγώνων 15 εκ Χ 15 εκ.

· Πάνω στο χάρτη της Ελλάδας εντοπίσαμε τους εταίρους μας.

· Επιλέξαμε έναν εταίρο στόχο και καταστρώνουμε μια διαδρομή με βήματα.

· Δημιουργήσαμε βέλη μπρος, πίσω, δεξιά, αριστερά (ίσως και με χρώματα) για να αναλύσουμε την επιλεγμένη διαδρομή σε

βήματα.

· Αξιοποιήσαμε για την εκτέλεση αρχικά τις επιλεγμένες διαδρομές με το σώμα μας και μετά με το επιδαπέδιο ρομπότ (Beebot) ή με playmobil.


Για τις δραστηριότητες αυτές λάβαμε τα πιστοποιητικά συμμετοχής και θέσαμε υποψηφιότητα για Πιστοποιητικό Αριστείας της Εβδομάδας Προγραμματισμού αφού συμμετείχαμε στην πρόκληση «Εβδομάδα Προγραμματισμού Για Όλους» (CodeWeek 4 Challenge) https://codeweek.eu/codeweek4all η οποία ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να διασυνδέσουν τις δραστηριότητές τους με άλλες που διοργανώνονται από φίλους, συναδέλφους και γνωστούς.






Χαρακτηριστικά άρθρα
Πρόσφατα άρθρα
Αρχεία
Ερευνώντας με ετικέτες
bottom of page