top of page

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ 3ης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ERASMUS+ ON THE TRACES OF @NCIENT EUROPE

H τρίτη συνάντηση Δραστηριοτήτων Διδασκαλίας, Μάθησης και Κατάρτισης του σχεδίου Erasmus+/KA229 ON THE TRACES OF @NCIENT EUROPE με τίτλο "Εκεί που η Αρχαία Ελληνική Ιστορία συναντά τη Ρωμαϊκή" πραγματοποιήθηκε εικονικά, στην πλατφόρμα Webex, στις 8, 9, 10 Νοεμβρίου 2021 με διοργανωτή το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων.

Στόχοι της συνάντησης ήταν η γνώση και η κατανόηση για την Ελληνική Ιστορία, η γνωριμία με τα ρωμαϊκά μνημεία στην Ελλάδα και η επιμόρφωση στη Διδακτική της Ιστορίας από πανεπιστημιακούς καθηγητές και αρχαιολόγους, λαμβάνοντας μέρος σε εργαστήρια για την πολιτιστική κληρονομιά και συζητήσεις στο πεδίο αυτό.

Κατά τη διάρκεια της ελληνικής συνάντησης όλοι οι εταίροι εκπαιδεύτηκαν από ειδικούς στα θέματα:

* "Πώς η ελληνική ιστορία συναντά τη ρωμαϊκή" από την αρχαιολόγο κα Αγγελική Τσόπελα.

* «Η Διδακτική της Ιστορίας στα πρώιμα χρόνια» από την κ. Στραταριδάκη Ι. Άννα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Ιστορίας, στο τμήμα Προσχολικής Αγωγής Πανεπιστημίου Κρήτης.

* «Διδάσκοντας την τοπική ιστορία στα πρώιμα χρόνια μέσω της διερευνητικής μάθησης. Μια μελέτη περίπτωσης» από την κ. Αμπαρτζάκη Μαρία, Bed, MA, DEd, Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Προσχολικής Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κρήτης, και την κα Γιαννάκου Βασιλική, υποψήφια διδάκτορα, Τμήμα Προσχολικής Αγωγής, Πανεπιστημίου Κρήτης.

*"Τα μνημεία της ρωμαϊκής περιόδου στα Χανιά και την Ελλάδα ευρύτερα" από την Αγγελική Τσόπελα, αρχαιολόγο MSc- ξεναγό.

Ενώ συμμετείχαν σε:

* Εργαστήριο προσομοίωσης ανασκαφών που πραγματοποιήθηκε εικονικά από την κυρία Κυριακή Μπορμπουδάκη. Αρχαιολόγο, υποψήφια διδάκτορα δημόσιας αρχαιολογίας, MSc,ιδρύτρια του Archaeolab, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, δίνοντάς μας την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας λατρεύουν να βλέπουν, να ακούν, να γεύονται και να αγγίζουν την ιστορία για να δουν πώς σχετίζεται με αυτά! Φιλικά εκθέματα για την προσχολική ηλικία ενθαρρύνουν πάντα τα παιδιά να «αγγίξουν» ιστορικές αναπαραγωγές ως ευρήματα ανασκαφής.

* Επίσης, σε εργαστήριο για τη «χρήση του Twinspace και των εργαλείων web 2.0 στο έργο μας» από τις δύο eTwinning πρέσβειρες και ειδικούς στις ΤΠΕ κκ Βαρβάρα Ζαντραβέλη και Σοφία Κουζούλη όπου εκπαίδευσαν τους εταίρους στη χρήση της πλατφόρμας και σε εργαλείο δημιουργίας της χρονογραμμής.

Η συνάντηση ακολούθησε τη μεθοδολογία εκπαίδευσης ενηλίκων και προετοίμασε, εκπαίδευσε και ευαισθητοποίησε κάθε συμμετέχοντα σχετικά με την Ιστορία και τους στόχους της συνάντησης αυτής. Προσέφερε γνώσεις, καλές πρακτικές και ψηφιακά εργαλεία για την καθημερινή πρακτική στην τάξη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής οι μαθητές των σχολείων της Ευρώπης είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν, αλληλεπιδράσουν και αφηγηθούν μύθους από την Αρχαία Ιστορία τους.

Μελετώντας την ιστορία, τα παιδιά μαθαίνουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές τις μέρες είναι παρόμοια με προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει οι άνθρωποι ανά τους αιώνες. Στην πραγματικότητα μπορούν ακόμη και να ερευνήσουν πώς ανταποκρίθηκαν οι άνθρωποι στα προβλήματα που ξεπέρασαν για να ανακαλύψουν τους καλύτερους τρόπους και να ανταποκριθούν σήμερα χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.

Με την αξιολόγηση της συνάντησης δώσαμε τη σκυτάλη για την επόμενη συνάντηση Δραστηριοτήτων Διδασκαλίας, Μάθησης και Κατάρτισης του σχεδίου Erasmus+/KA229 ON THE TRACES OF @NCIENT EUROPE στο εταιρικό σχολείο της Τσεχίας.



Comments


Χαρακτηριστικά άρθρα
Πρόσφατα άρθρα
Αρχεία
Ερευνώντας με ετικέτες
bottom of page